Své o tom ví realitní makléř Jiří Kahoun. „U lidí, co se do města stěhují, je důležité kritérium dojezdová vzdálenost do zaměstnání. A platí to i o těch, kteří chtějí bydlet v rodinných domech. I ti volí v drtivé většině případů těsnou blízkost krajského města. Tam totiž dochází stavební pozemky, a proto se stěhují do okolních obcí, jako je Boršov, Včelná či Srubec," shrnuje nejčastější požadavky klientů.

Rostoucí atraktivitu Budějovic potvrzují i data statistiků

„Trend stěhování z města se otočil v roce 2014, kdy Budějčáků začalo znovu přibývat. A to vlivem přirozeného přírůstku i stěhováním," říká Petra Dolejšová z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu.

Čtyřdvorská sídliště, ale i okolí Pražské třídy patří dle údajů statistiků mezi nejlidnatější části Budějovic. „V roce 2011 žilo v Budějovicích 2, kam patří sídliště na levém břehu Vltavy Máj, Šumava, a Vltava, 36 277 trvale bydlících obyvatel. V roce 1970 měla přitom tato městská část pouze 4 tisíce obyvatel. K jejímu největšímu rozvoji došlo v souvislosti s výstavbou panelových domů v 80. letech, kdy se počet obyvatel zdvojnásobil," zmiňuje Irena Votrubová z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu.

Jiný příběh městské části 3

Trochu jiným případem je městská část 3, kam spadá sídliště na Pražské, ale také Nemanice a Kněžské Dvory. „Tato část měla více než 30 tisíc obyvatel již při svém vyčlenění v roce 1970, od té doby však počet obyvatel klesal na 24 tisíc trvale bydlících v roce 2011," vybírá Irena Votrubová z dostupných dat.

Jak doplňuje budějovický realitní makléř Jiří Kahoun, sídliště již oproti nedávným letům ztratila punc zatracovaných lokalit a lidé tu dnes mají o byty opět zájem. „Už pominuly předsudky, s výjimkou opravdu problematických lokalit není těžké ani pro byt na Máji najít kupce, a to za ceny podobné těm před krizí v roce 2008."

Za pravdu mu dává Martina Kašíková. „S přítelem plánujeme rodinu, na pořízení domku nemáme, tak uvažujeme aspoň pro začátek o bytu na sídlišti. Výhodou je, že tam jsou po ruce všechny služby," míní.

Kupní síla rozhoduje

Právě kupní cena většinou rozhoduje, zda si lidé pořídí dům či byt i jakou lokalitu si zvolí za novou adresu. Za posledních deset let přibylo ve městě více než 900 bytů s průměrnou plochou 94,5 m2 v rodinných domech a téměř 2300 bytů, vesměs o menší výměře, v bytových domech. „Pozorujeme zhruba dva trendy, mladší generace chce investovat většinou do bytů 2+kk, ideálně v novostavbě a s parkovištěm, průměrná rodina pak volí většinou byty 3+1. Silnou skupinou jsou v poslední době i studenti, kteří si kupují byty, kde pak bydlí s kamarády, na čtyři až pět let, a pak je zase prodávají," zmiňuje Jiří Kahoun.