V zimním období ptáci nemají dostatečně pestrou stravu a naši pomoc rozhodně ocení. I s dobrou vírou jim ale můžeme mnohdy ublížit. Právě proto jsme v posledním vydání Receptáře navštívili odborníky a nechali si poradit, jak ptáky v zimě přikrmovat.

Už při pořizování krmítka musíte myslet na to, jakou potravu do něj budete dávat. Zda budete ptáky krmit spíše sypkou, nebo pevnou potravou nebo jestli si ji pták bude muset už na místě nějakým způsobem zpracovat.

Pozor na predátory

Krmítko by mělo být vždy umístěno v bezpečné vzdálenosti od kmene stromu kvůli predátorům. Pokud je pouze vložené mezi větve či umístěné přímo na kmen, stává se pro ptáky spíše pastí než útočištěm. Kmen stromu totiž poskytne predátorovi ideální úkryt před útokem.

O krmítko není nutné během zimy speciálně pečovat. Důležité je spíše hlídat, jestli potrava v něm umístěná nějakým způsobem netrpí. Sníh nebo déšť znamená častější výměnu potravy.

A jaká by potrava v krmítkách měla být? Především by měla obsahovat hodně energie. Tuk z olejnatých semen je nejdůležitější. Ořechy, rozinky, mák a favoritem stále zůstává slunečnice. Stejně tak můžete ptákům servírovat lůj. Přivítají jak samotný tuk, tak kombinaci tuku se zmíněnými semeny. Fantazii se ani tady meze nekladou.

Zdravotní riziko

V poslední době se u ptáků objevila hrozba nemoci jménem trichomonóza, odborníky nazývaná také jako „krmítková nemoc".

Na svědomí ji mají cizopasní prvoci bičenky drůbeží, které ptákům způsobují rozsáhlé zduřeniny v zadní části zobáku. Tato nákaza končí u ptáků vždy smrtí hladem. Při onemocnění totiž ptáci nemohou polykat. Nakaženého ptáka poznáte jednoduše: je apatický, načepýřený a kolem zobáku má mokré peří.

Boj s touto nemocí je poměrně jednoduchý. Přestaňte přikrmovat, krmítko vydezinfikujte a nechte pořádně vyschnout. Tím se bičenky dokonale zbavíte, nepřežije totiž suché prostředí.

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová