VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví je nejlepší uleželé

Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.

29.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

MANDLOVÉ KOLÁČKY

Ingredience:

120 g moučkového cukru, 1 bílek, 20 g kakaa, 120 g mletých vlašských ořechů, 100 g loupaných mandlí, 90 g másla, špetka soli

Postup:

Měkké máslo smícháme s cukrem, kakaem a utřeme do pěny. Přidáme jemně pomleté ořechy, špetku soli a ze všech uvedených surovin uhněteme husté těsto, z něhož tvoříme malé kuličky. Do jednotlivých kuliček vytlačíme prstem důlek, vložíme mandli, potřeme celé bílkem a rozložíme na teflonový pekáček (lze použít pečicí papír). Pečeme několik minut při 180 °C.

VINNÉ ROHLÍČKY

Ingredience:

200 g hladké mouky, 250 g hery, 100 ml bílého vína, hladká mouka na pomoučení, moučkový cukr na obalení, špetka soli

Postup:

Rozměklou heru smícháme s moukou, vínem, špetkou soli a na vále z těchto surovin vypracujeme těsto. Zpracované těsto necháme přes noc přikryté odpočinout v chladničce. Těsto potom na pomoučeném vále tence rozválíme a nožem vykrajujeme tvar malých rohlíčků. Klademe je na teflonovou mísu a pečeme při 180 °C dozlatova. Mírně vychladlé je obalujeme v moučkovém cukru.

OŘECHOVÉ CUKROVÍ S PUDINKOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

200 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 200 g másla, špetka soli

Pudinkový krém:

250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g moučkového cukru, 70 g másla, 1 žloutek

Postup:

Z uvedených přísad pro ořechové cukroví vypracujeme těsto, z kterého uděláme kuličky. Kuličky pak vtlačujeme do máslem vymazaných ořechových formiček a klademe je na teflonový plech. Pečeme několik minut při 180 °C v troubě. Ještě horké je vyklopíme a spojujeme pudinkovým krémem.

Z mléka a pudinku uvaříme na mírném ohni za stálého míchání hustý krém. Cukr, máslo a žloutek utřeme mezitím do pěny a tu pak postupně vmícháme do vychlazeného pudinku a ušleháme na hustý krém.

LINECKÉ PEČIVO

Ingredience:

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 žloutky, 70 g mletých vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, marmeláda podle potřeby, 250 g másla, špetka soli

Postup:

Z uvedených surovin (kromě marmelády) vypracujeme těsto a necháme alespoň hodinu uležet. Z těsta vyválíme na vále placku a z ní vykrajujeme pomocí formičky kolečka, která klademe na teflonový plech (můžeme použít pečicí papír), a při teplotě 180 °C pečeme dorůžova. Vychladlá kolečka spojujeme k sobě marmeládou.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

29.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V Rusku probíhají demonstrace proti korupci.
AKTUALIZUJEME
3 6

V Moskvě tisíce lidí protestují proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Konvoj vozidel armády USA na dálnici D5 nedaleko Plzně.
AKTUALIZOVÁNO
10 32

Vojenský konvoj dnes opustí ČR. Před kasárnymi zasahovala policie

AUTOMIX.CZ

Zapomenuté české automobilky: Wikov nabízel luxus, zaujal i první "kapkou"

Tatru a Škodu zná v naší zemi každý. Jsou tu ale i další, méně známé automobilky, mezi které spadá například Wikov. Strojírenský podnik původně vyrábějící zemědělské stroje vdechnul život vozům, kterým se dnes přezdívá „československý Rolls-Royce".

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

/ROZHOVOR/ V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies