Z pěstovaných druhů jsou významné tři: mochyně mexická, mochyně pýřitá a jedlá mochyně peruánská,u nás se jí také říká peruánská višeň. Je to víceletá bylina, v našich podmínkách většinou pěstovaná jako jednoletá, se slabě rozvětveným stonkem dorůstajícím do výšky asi jednoho metru. Oranžové plody bohaté na vitaminy jsou sladkokyselé chuti a váží pět až dvanáct gramů. Chutnají hlavně dětem.

Výhodou je vysoká úrodnost rostlin. Výsev se provádí od března do dubna, pro klíčení a další kultivaci je vhodná teplota kolem 22 °C.

Po vytvoření děložních lístků rostliny rozsadíme. Výsadba na stanoviště (nejlépe skleník či fóliovník) se provádí do sponu 80x60 centimetrů.

Plody můžete konzumovat celé léto, bobule mají nejlepší chuť po dozrání „lampionků" do hnědého zbarvení.

Více na www.telereceptar.cz/denik.

LUDMILA DUŠKOVÁ