Policie zveřejnila mapu odhalených varen pervitinu a nelegálních pěstíren konopí. A při pohledu na ni se Liberečané asi nestačí divit. Více než deset odhalených varen v letošním roce na Liberecku a Jablonecku může směle konkurovat několikrát většímu Brnu nebo Ostravě. Důvodem, proč policie mapu zveřejnila, však nebylo jen republikové srovnání, ale především tím chtěli upozornit na problém, o němž řada obyvatel nemá tušení. Byty, v nichž docházelo k přípravě „perníku", jsou totiž nebezpečné.

NEBEZPEČNÉ PLYNY

„Při produkci metamfetaminu dochází ke vzniku mnoha nebezpečných plynů a aerosolů, které velmi zásadně kontaminují prostor, ve kterém k varu dochází," vysvětlila mluvčí Policie ČR Barbora Kudláčková, podle které chce policie tímto způsobem informovat o rizicích a motivovat k větší obezřetnosti. Jak dále Kudláčková upozorňuje, zamořené nemusí jen byty, kde docházelo k výrobě, ale vzduchotechnikou se výpary šíří i do dalších bytů. Dekomantaminace je pak podle slov mluvčí finančně náročná a složitě proveditelná. Specializuje se proto na ni málo firem. Jak potvrdil i odborník ze sanační firmy Mibag, která dekontaminace provádí, jedná se o zcela jiný proces než v případě odstraňování vlhkosti.

RIZIKO PRO ŘEMESLNÍKY

Riziko však podle policejní mluvčí nehrozí jen obyvatelům bytu, ale také řemeslníkům, kteří bez znalosti okolností objekt rekonstruují běžným způsobem. „Kontaminované je samozřejmě veškeré vybavení bytu včetně nábytku, textilií, drobných předmětů, stejně jako omítky, odpady, ventilace, jímky a tak dále," poznamenala dále mluvčí. Noví nájemníci jsou tak podle ní dlouhodobě vystavěni vlivu nebezpečí těchto látek.

NIKDO SE NEPTÁ

Jak ale potvrdila liberecká realitní makléřka Barbora Vrbová, lidé o tomto riziku, které může mít negativní vliv na jejich zdraví, zřejmě nemají tušení. „Zatím se nás na podobné věci nikdo neptal," dodala. Vysoká kriminalita spjatá s výrobou nebo distribucí drog na Liberecku souvisí zřejmě s blízkostí hranic s Polskem, odkud se sem pašují léky, z nichž se drogy připravují. Letos se podařilo například odhalit varnu na polské straně, z níž se pervitin distribuoval na Liberecko. Podle libereckých policistů se ale jednalo o netypický případ. Většinou se vyrábí drogy v Čechách.