VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vybíráme správnou troubu, bonus bezva recept

Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.

15.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Milan Loucký


Energetický štítek

Na energetickém štítku, kterým by měly být označeny všechny spotřebiče, najdete údaje o spotřebě elektrické energie. U pečicí trouby se udává množství energie, které potřebuje k vyhřátí na 200 ºC a udržení této teploty po dobu jedné hodiny. Nejčastěji to bývá 2 až 3 kWh.

Kapacita trouby

Standardní trouba o šířce šedesát centimetrů má cca pětapadesát litrů využitelného obsahu. Tam se s přehledem vejdou až tři plechy nad sebou nebo pekáč s desetikilovým krocanem.

Jak vybírat

Dnes můžete volit mezi vestavnou troubou nebo sporákem, elektrickou nebo plynovou troubou, ale také péct například v kombinované mikrovlnné nebo parní troubě.

Máte-li romantické sklony, můžete si pořídit dokonce sporáková kamna, nabídka je skutečně pestrá.

Při výběru se nenechte vylekat futuristickým vzhledem trouby, složitými ovládacími prvky nebo přemírou různých funkcí.

Dobře si promyslete, co skutečně využijete a za který nadstandard budete jen zbytečně připlácet.

Hlavními povrchovými materiály většiny kuchyňských spotřebičů jsou nerez a sklokeramika, a ani trouby nejsou výjimkou.

Samostatně stojící sporáky ocení zejména milovníci solitérů. Pečou i vaří a mají podobnou technickou úroveň jako vestavné spotřebiče. Oblíbené jsou ty, které kombinují dva zdroje energie (plynový vařič a elektrická trouba), plynové trouby jsou v dnešních domácnostech méně běžné.

Největší výhodou vestavných spotřebičů je přizpůsobivost. Lze je umístit přesně do výšky, která vám vyhovuje.

Plynová trouba

Plynové pečicí trouby jsou na ústupu. Plyn totiž připravované pokrmy při pečení vysušuje a výkon plynového hořáku nelze regulovat tak přesně, jak jsme na to zvyklí u elektřiny.

Plynové trouby také vytvářejí teplo rozdělené do zón, kdy je ve spodní části trouby chladněji než v horní. Samozřejmě jde v plynové troubě připravit mnoho pokrmů – jen si na ni její uživatel musí zvyknout.

Elektrická trouba

Elektrické trouby jsou nejžádanější.

Vybírat můžete ze tří typů – klasické, horkovzdušné nebo víceúčelové trouby.

Konvenční trouby patří mezi nejlevnější, ale také nabízejí nejméně. Jsou vyhřívané dvěma topnými tělesy umístěnými nahoře a dole, vnitřní prostor trouby nemá zcela jednotnou teplotu a nejlepší místo pro pečení je uprostřed.

Horkovzdušná trouba naopak nasává vzduch přes integrovaný ventilátor, ohřívá ho a rozvádí rovnoměrně po celém prostoru. Předehřívání trouby je velmi krátké, pečeným pokrmem proniká teplo mnohem rychleji a je možné péct v několika patrech nad sebou.

Víceúčelová trouba kombinuje ještě několik doplňkových funkcí včetně grilu či rozmrazování. Není výjimkou, že má v paměti naprogramované celé recepty. Nabídka takových funkcí se ovšem promítne do ceny spotřebiče.

Parní trouba

Zajímavou novinkou v oblasti zdravého vaření jsou parní trouby. Stejně jako parní hrnce zachovávají pokrmům původní přirozenou chuť i vůni a vysoké nutriční hodnoty.

Na první pohled se parní trouby od těch klasických neliší. Parní trouba je však vybavena zásobníkem vody a generátorem páry, který páru vytvoří a zaplní jí během několika minut vnitřní prostor trouby.

Pokrmy se tak nikdy nevysuší, ale uchovají si výtečnou šťavnatost i přirozenou barvu. Lze tu také připravovat několik druhů potravin (ve více úrovních), aniž by se jejich chutě a vůně vzájemně ovlivnily.

Parní trouby se prodávají vestavné, samostatně stojící i kombinované.

Pyrolýza

Při pyrolytickém samočištění se dvířka trouby bezpečně uzamknou a vnitřek se ohřeje až na 500 ºC. Vysoká teplota spálí mastnotu, nečistoty a zbytky z pečení zachycené uvnitř trouby na popel, který se posléze snadno odstraní.

Celý proces trvá 2 až 3 hodiny a obvykle ho lze načasovat tak, aby probíhal například v noci. (sin)

Více receptů a zajímavostí na www.vseovareni.cz

Pečený pstruh na šalvěji

Co budeme potřebovat na 4 porce:
pstruh 4 kusy, šalvěj 1 snítku, cibuli červenou 100 g, pórek, kávovou lžičku soli, slunečnicový olej 50 ml, hladkou mouku 50 g, máslo jihočeské 20 g, česnek 1 stroužek

Postup přípravy:
Pstruhy důkladně opláchněte a očistěte. Nakonec je osušte a zevnitř podél páteře šetrně nařízněte až ke hřbetu. Potom zevnitř i vně osolte a do zářezu a břišního otvoru vložte lístky šalvěje potřené máslem se solí a třeným česnekem. Pstruhy lehce pomoučněte a pak pečte v oleji.

Během pozvolného pečení přikryjte pánev poklicí. Až na závěr dopečte při vyšší teplotě spolu s cibulí a pórkem. Pečené ryby na talíři potírejte máslem.

Podávejte s vařenými bramborami a jemným dresinkem z majonézy, kysané smetany, bylinek s trochou česneku nebo se šťouchanými bramborami s pórkem a cibulí.

15.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PETR JAŠEK. V Súdánu je 
od roku 2015.
1

Čech odsouzený v Súdánu byl propuštěn, přiletí se Zaorálkem

Oto Košta
AKTUALIZOVÁNO
7 14

Zmatek a chaos: Nechtěný hejtman Košta přijel na sněm Ano

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek porazil světovou dvojku Nateu, bude se prát o bronz

Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

Sušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

Národní galerie je zavřená i dnes, otevře v úterý

Všechny budovy Národní galerie zůstávají kvůli sporu s bezpečnostní agenturou uzavřené i dnes. Agentura v pátek vypověděla smlouvu. Tvrdí, že ji galerie od listopadu neplatí za služby. Národní galerie chce znovu otevřít příští týden, zatím ale neví jak a kdy. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies