Začněte celkovou kontrolou skleníku. Skla, spáry, větrací systémy. To vše v případě potřeby opravte a zrenovujte. Skleněné výplně omyjte – postačí kartáč a čistá voda, aby dobře propouštěly sluneční paprsky.

Dalším krokem by měla být každoroční dezinfekce skleníku. Velmi účinné jsou například sirné knoty. Stačí je zapálit, skleník uzavřít a nechat působit přes noc. Zbavíte se tak mnohých škůdců a houbových chorob.

Na plevel herbicid

Po údržbě vnější lze přejít k přípravě zeminy. Po letošní, teplotně velmi nadprůměrné zimě, čekejte hojný výskyt plevele. Většinou má hluboké a velmi odolné kořeny. Pokud jste trpěliví, můžete bojovat klasickou metodou, tedy zbavit se veškerého plevele ručně. Tímto způsobem ale riskujete, že některé kořínky neodstraníte a plevel začne znovu obrůstat. Takříkajíc „zatočit" s ním můžete i snadnější a velice účinnou metodou. V době, kdy ve skleníku ještě nejsou žádné rostliny, můžete velmi bezpečně použít totální herbicid. K dostání jsou dokonce přípravky naředěné v potřebném poměru. Nejen, že nemusíte nic odměřovat, ale přípravek je navíc k zakoupení v praktické nádobě s rozprašovačem.

Pokud ve skleníku zimujete některé rostliny, před použitím herbicidu je raději uložte na místo, kde s přípravkem nepřijdou do styku. Výraz „totální herbicid" totiž znamená, že zlikviduje vše zelené. Po použití totálního herbicidu můžete hned následující den vysévat bez jakýchkoliv obav. Tento přípravek se kontaktem s půdou okamžitě rozkládá.

Oživení půdy

Pokud jste loni zeminu vyměnili nebo alespoň oživili, můžete přihnojit organickými hnojivy a půdu připravit například rotavátorem. Na malých plochách stačí hnojivo zapravit motyčkou. Pokud se chystáte k oživení půdy, měli byste odstranit alespoň 20 centimetrů z jejího povrchu a přidat substrát nový. Nezapomeňte, že i při nejlepší údržbě skleníku, je nutné po dvou až třech letech zeminu vyměnit kompletně. Vždy ale mějte na paměti, že pouze kvalitní zemina zaručí bohatou sklizeň.

Nenechte si ujít rady a tipy pro kutily a zahrádkáře

Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 9. března 2014 od 11.55 na TV Prima:

údržba čistíren odpadních vod a septiků, jarní detoxikace těla.

Více na www.telereceptar.cz/denik

Lenka Mahdalová