VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

10.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Ondřej Šmíd

Zatímco množství prodaných přísad v posledním roce meziročně kleslo, tržby výrobců za toto zboží naopak kvůli jejich zdražení meziročně vzrostly. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla společnost Nielsen Company.

Od loňského prosince do konce letošního listopadu klesl podle Nielsen Company objem prodeje celé kategorie přísad do pečení o čtyři procenta na 3,7 milionu kilogramů. Tržby obchodníků však vzrostly o 4,5 procenta na 540 milionů korun. Z toho za kypřící přísady zaplatili zákazníci v obchodech 128 milionů korun, za vanilku a vanilkový cukr 126 milionů a na pomyslném třetím místě skončily hotové polevy s více než 70 miliony.

Pokles tržeb

Směsí na pečení se prodalo 1,2 milionu kilogramů, meziročně o šest procent méně. Protože směsi zdražily jen o 1,2 procenta, o pět procent klesly také tržby obchodníků z jejich prodeje, které mírně překročily 100 milionů korun.

„Trh v posledních dvou letech lehce klesá, což je pravděpodobně způsobeno ekonomickou krizí a větší orientací na domácí pečení,“ sdělil na dotaz ČTK mluvčí společnosti Vitana Milan Línka. Co se týče směsí na pečení, rostoucí oblibě zákazníků se podle něj těší muffiny. Stabilně dobrý prodej zaznamenávají tradiční moučníky jako perník a buchty.

Vývoj dekorací na pečení

Ředitel marketingu české pobočky koncernu Dr.Oetker Zdeněk Kvinta uvedl, že zatímco trh přísad na pečení loni obratově rostl, trh směsí na pečení mírně klesal. „Významný je vývoj na trhu dekorací na pečení, který zaznamenává zajímavý růst,“ uvedl.

Podle odborníků na výživu, které oslovila ČTK, polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření a pečení, konzumenti by si však měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Obsahují prý například polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí.

Revoluci v pečení způsobil před stoletím německý podnikatel August Oetker, který hospodyňkám usnadnil život nejen svým nejslavnější vynálezem – trvanlivým práškem do pečiva. Jím založená rodinná firma Dr. Oetker, která kypřicí prášek v nezměněné receptuře vyrábí dodnes, patří k nejznámějším potravinářským společnostem.

Autor: ČTK

10.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úsměvy a objímání jen pro fotografy. Mayová s Junckerem se ještě mnohokrát střetnou kvůli brexitu a bude to zřejmě tvrdé.
2 8

Brexit: Mayová odmítla striktní pravidla EU, pro Brity chce volný pohyb

Ilustrační foto.
1 8

Účet koaličních náletů na Islámský stát: za tři roky zemřelo už 352 civilistů

V Německu zatkli švýcarského špióna. Mohl sledovat daňové vyšetřovatele

Německá policie zadržela ve Frankfurtu nad Mohanem špiona. Státní zástupce uvedl, že občan Švýcarska je podezřelý z toho, že od „roku 2012 pracoval pro zpravodajskou službu cizí země".

Pořád se cítím jako ten kluk ze mlejna, říká herec Václav Helšus

/ROZHOVOR/ Václav Helšus nedávno oslavil 70. narozeniny. Kulaté jubileum nebylo jediným důvodem k rozhovoru.

Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Úřady Chersonské oblasti na Ukrajině zahájily stavbu velké hráze, která by měla uzavřít přítok vody z Donu dál do Severokrymského kanálu a dál na Krym, který byl po volbách v roce 2014 připojen k Rusku. Kvůli okupaci této oblasti byly proti Rusku zavedeny ekonomické sankce.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies