"Zájemci o nový kotel tentokrát mohli podat žádost elektronicky, čehož plně využili," uvedla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Elektronické podání žádosti o kotlíkovou dotaci dnes krajský úřad využil poprvé.

"Žádosti do systému začali lidé podávat hned po vyhlášení doplňkové výzvy v 10 hodin. Ten byl nastaven na přijetí 350 žádostí, poté už další podání nebylo možné.

„Finance z dnešní doplňkové výzvy jsou určeny lidem, kteří podali žádost o dotaci na tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu v předchozím kotlíkovém dotačním programu a vzhledem k vyčerpání financí se na ně nedostalo. Ti však musí do 31. března podat zjednodušenou žádost. Zbývající peníze budou rozděleny mezi nové žadatele," vysvětluje Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj.

„Vzhledem k omezené alokaci finančních prostředků pro doplňkovou výzvu nemůžeme uspokojit všechny žadatele. Už před samotným spuštěním podávání žádostí jsme evidovali přes 800 zájemců. Ti, na které se v této výzvě nedostalo, se však rozhodně nemusí bát, že přišli o možnost vyměnit starý kotel za ekologický. Pravděpodobně v létě odstartuje další výzva, ve které by měl být náš region zvýhodněný a proti původní avizované částce přes 400 milionů korun by k nám mělo Ministerstvo životního prostředí alokovat na výměnu kotlů dvojnásobek, tedy téměř 900 milionů korun," dodává náměstek Jan Krkoška.

„Možností elektronického podání jsme chtěli lidem poskytnout větší komfort, aby vše mohli zařídit pohodlně a vyhnuli se případným frontám," říká Tomáš Kotyza, ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje s tím, že zájemci o dotaci mohli elektronický formulář, který byl velmi uživatelsky přívětivý, vyplnit předem. Formulář žadatele například „pohlídal", aby nezapomněli na některý povinný údaj nebo jim podle zadaných nákladů a místa vypočítal konkrétní výši dotace se všemi navýšeními a příspěvky.

Částku 46,9 milionů korun alokovalo pro výzvu do Moravskoslezského kraje Ministerstvo životního prostředí, dalších 8 milionů korun činila úspora z loňského velkého dotačního programu. Doplňková výzva byla určena pro tepelná čerpadla a kotle na biomasu. Toto omezení zdrojů vytápění vyplývá z podmínek rozhodnutí Ministerstva životního prostředí.