Polstrovaná židle po babičce je na půdě už léta a vám je líto ji vyhodit. Stejně tak to může být křesílko, které zůstalo ve vašem bytě po starých nájemnících. Máte doma předměty, které jsou sešlé časem a užíváním, a vy se jich nechcete zbavit, i když je nepoužíváte? Stačí je zrenovovat, a k tomu navonět.V jednom z minulých vydání Receptáře nás navštívil pan Tomáš Navrátil a ukázal, jak renovovat starý nábytek. Není to nic složitého. Jak části dřevěné, tak polstrované se dají renovovat doma a bez velkých nákladů na čas i peníze. Stačí šikovné ruce a chuť se něco nového naučit.

Kleště a smirek

Začněte něčím jednoduchým. Třeba zmiňovanou kuchyňskou židlí po babičce. Pokud je židle dřevěná s polstrovaným sedákem, budete zřejmě renovovat jak její rám, tak samotné polstrování.

Nejdříve je nutné tyto dvě části od sebe oddělit. K tomu vám budou stačit kleště. Staré polstrování je totiž většinou připevněno pouze malými hřebíčky. Dřevěnou část musíte osmirkovat a znovu namořit. Smirkový papír je dostupný v téměř každém supermarketu v koutku pro kutily. Moření či lakování je také otázkou několika minut. Vše je dnes k dostání ve spreji, což vaši práci ještě ulehčí.

Po odstranění původního polstrování vám zůstane pouze dřevěný rám, na který nejdříve připevníte molitan. Molitan ustřihněte podle tvaru rámu s asi jeden centimetr velkým přesahem a nalepte čalounickým lepidlem. Použít můžete i jakékoliv kontaktní lepidlo, které bude suché do deseti minut. Výšku molitanu si zvolte sami.

Po zaschnutí budete potřebovat látku, kterou opět ustřihněte ve tvaru rámu s molitanem. Tentokrát ovšem s přesahem deset až patnáct centimetrů. Vždy podle výšky sedáku. Sponkovací pistolí látku připevněte.

Připevnění do kříže

Tady už ale musíte být opatrní. Látku připevňujte postupně do kříže. Tím si nejdříve vytvoříte záchytné body a látka bude správně vypnutá. Potom už stačí pouze odstřihnout přebytečnou látku a přejít k poslednímu kroku. Tím je zakrytí rámu a polstrování netkanou textilií. Ta je k dostání většinou v černé nebo bílé barvě. Opět stačí látku sponkovací pistolí připevnit ze spodní strany sedáku. A sedák můžete vrátit zpátky na dřevěný rám židle.

Židle je opět jako nová a připravená k užívání. A pokud ji chcete mít navíc ještě krásně voňavou, máme ještě jeden tip. Stačí, když před potažení netkanou textilií pod sedák uschováte plátěný balíček s vašimi oblíbenými bylinkami. Nejčastěji se používá levandule, šalvěj a například i sušená citrónová kůra nebo skořice. Zrenovovaný kus nábytku vám ještě navíc provoní celý byt.

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová