Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Upečte si tradičního beránka z máku

Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.

18.3.2013
SDÍLEJ:

Pekař Jiří MikulaFoto: archiv

Stejně jako k Vánocům patří vánočka a k posvícení pěkně vypečená husa, Blížící se Velikonoce si málokdo dovede představit třeba bez mazance. Je ale i spousta jiného pečiva, které k největším křesťanským svátkům patří. O dobrotách i specialitách může vyprávět pekař Jiří Mikula z Turnova, který navíc přidává recept na krajovou specialitu.

Blíží se svátky jara, jaké typické velikonoční pochoutky se vám vybaví?

Na velikonoční stůl určitě patří mazanec, jidáš a pro Český ráj tolik typický makový beránek.

Makový beránek?

Ano. Každý jistě zná recepty na tuto velikonoční laskominu z piškotového, šlehačkového, tvarohového nebo biskupského těsta. Ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové. Červená pole máku se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky se tak staly oblíbenou kulinářskou surovinou.

Zajímavé. Prozradíte recept?

Určitě, není tajný. Budete potřebovat: 120 g středně mletého máku, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, ¼ l vychladlé silné černé kávy, ½ prášku do pečiva, citronovou kůru, ořechy a rozinky. Nejprve si vyšleháte vejce s cukrem a pak postupně přidáváte mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháte citronovou kůru, ořechy a rozinky. Směs nalijete do předem vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a posléze pečete ve středně vyhřáté troubě 40 50 minut.

Zmínil jste mazance. Jak poznat poctivý mazanec od toho „velkovýrobního"?

Bohužel těžko. Poctivý mazanec, jehož základem je omládek z droždí, mouky a mléka, má být vláčný, měkký a voňavý. To je dáno použitím kvalitních surovin, jako je máslo nakombinované s trochou tuku, vejce a mléko de facto přísady, které v těch „velkovýrobních" nenajdete. Tam je nahrazuje voda a přísady prodlužující trvanlivost, proto chutnají jako loupák. Dalším varovným signálem by měla být pro zákazníky cena, která je u těchto mazanců nižší.

Existují další přísady, které do mazanců dáváte?

Každý má jistě vlastní recepturu. My do nich přidáváme rozinky a navrch je posypeme mandlemi. Nicméně finální harmonie chuti je závislá na poměru surovin.

Jaký je aktuální velikonoční trend? Lidé si spíše kupují mazance a beránky, nebo je sami pečou?

Trend, který pozoruji, se netýká přímo Velikonoc, ale platí obecně. Stále více lidí chce přesně vědět, od koho a jaké potraviny kupuje. Proto vyhledávají své „potravináře" konkrétní pekaře či řezníky, kterým dávají přednost před velkými řetězci. Ty totiž často provází skandály s kvalitou potravin.

Pečete o Velikonocích pro své blízké? Pokud ano, tak co?

Tady asi platí zlaté české pořekadlo kovářova kobyla chodí bosa. Musím se přiznat, že jsem spíše vděčným strávníkem a rádcem. U nás doma totiž výhradně peče manželka, a to nejenom o Velikonocích. Do práce zapojí i naše děti, což jsem velice rád, protože se při tom zabaví a do budoucna se i něco naučí. Pečou doma často dinosaury z tvarohového těsta, ale na Velikonoce použijí formu na beránka. A už se těším, až dcera bude kreslit mašličku a očička.

Jak trávíte Velikonoce?

S rodinou. Děti se těší na pomlázku, a tak jezdíme na koledu k babičkám a dědečkům. Velikonoce už nejsou to, co bývaly. Obzvlášť ve větších městech. Vytrácejí se tradice a zvyky, což je velká škoda. Naštěstí na vesnicích se ještě udržují.

Kdo je Jiří Mikula

Pekař a majitel pekárny a cukrárny Mikula. Peče housky, chleby, sladké, slané i různé speciální pečivo výhradně z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. Je držitelem certifikátu Regionální produkt Českého ráje. Jeho pekárny najdete v Turnově, Mnichově Hradišti, Semilech, Jablonci nad Nisou a okolí.

V únoru otevřel novou prodejnu v Turnově v Hluboké ulici, kde mají zákazníci možnost dostat čerstvý chléb přímo z pece, a druhou otevře na konci března v Železném Brodě. Právě v této pekárně a cukrárně mají pro návštěvníky připravené příjemné posezení a pro maminky s dětmi i koutek na hraní, kam se vejde i trampolína. Pro věrné zákazníky navíc připravili bonusový systém se soutěží.

Autor: Redakce

18.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
9 17

Kim Čong-un vlastní sexuální otrokyně, tvrdí severokorejská emigrantka

Zelená hora.

Zapomenutého návštěvníka zamkli na Zelené hoře, volal strážníky

Nový světový rekord. Elektrobus Proterra ujel 1772 kilometrů na jedno nabití

Elektrický autobus navržený kalifornskou společností Proterra ustanovil nový světový rekord. Na jedno nabití totiž ujel 1772 kilometrů. Někteří odborníci se domnívají, že se jedná o průlom mezi elektrickými vozy této kategorie. S informací přišel server BBC. 

Íránský prezident označil Trumpův projev v OSN za ignorantský a nenávistný

Íránský prezident Hasan Rúhání tvrdě zkritizoval včerejší projev šéfa Bílého domu Donalda Trumpa před Valným shromážděním OSN. Americký prezident v něm označil mezinárodní dohodu s Teheránem z roku 2015 o omezení jeho jaderného programu za "nepřijatelnou a hanebnou" pro Spojené státy. Rúhání prohlásil, že pokud USA dohodu zruší, odpověď jeho země bude "rozhodná". 

Český tuzemák je v ohrožení. Podle Bruselu obsahuje látku způsobující rakovinu

Vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin přišli s tvrzením, že český rum, kterému se musí říkat tuzemák, obsahuje látku, která způsobuje vznik rakoviny. Závěry tohoto výzkumu bude ještě zkoumat Evropská komise, která situaci vyhodnotí. Ingredienci by mohla také úplně zakázat.

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Brněnský drak a Duch jižní Moravy jsou nová jména dvou letadel, která ve své letecké síti používá společnost Bmi regional. V úterý Brněnského draka pokřtili hejtman jihomoravského kraje Bohumil Šimek a brněnský primátor Petr Vokřál.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení