Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Upečte si tradičního beránka z máku

Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.

18.3.2013
SDÍLEJ:

Pekař Jiří MikulaFoto: archiv

Stejně jako k Vánocům patří vánočka a k posvícení pěkně vypečená husa, Blížící se Velikonoce si málokdo dovede představit třeba bez mazance. Je ale i spousta jiného pečiva, které k největším křesťanským svátkům patří. O dobrotách i specialitách může vyprávět pekař Jiří Mikula z Turnova, který navíc přidává recept na krajovou specialitu.

Blíží se svátky jara, jaké typické velikonoční pochoutky se vám vybaví?

Na velikonoční stůl určitě patří mazanec, jidáš a pro Český ráj tolik typický makový beránek.

Makový beránek?

Ano. Každý jistě zná recepty na tuto velikonoční laskominu z piškotového, šlehačkového, tvarohového nebo biskupského těsta. Ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové. Červená pole máku se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky se tak staly oblíbenou kulinářskou surovinou.

Zajímavé. Prozradíte recept?

Určitě, není tajný. Budete potřebovat: 120 g středně mletého máku, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, ¼ l vychladlé silné černé kávy, ½ prášku do pečiva, citronovou kůru, ořechy a rozinky. Nejprve si vyšleháte vejce s cukrem a pak postupně přidáváte mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháte citronovou kůru, ořechy a rozinky. Směs nalijete do předem vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a posléze pečete ve středně vyhřáté troubě 40 50 minut.

Zmínil jste mazance. Jak poznat poctivý mazanec od toho „velkovýrobního"?

Bohužel těžko. Poctivý mazanec, jehož základem je omládek z droždí, mouky a mléka, má být vláčný, měkký a voňavý. To je dáno použitím kvalitních surovin, jako je máslo nakombinované s trochou tuku, vejce a mléko de facto přísady, které v těch „velkovýrobních" nenajdete. Tam je nahrazuje voda a přísady prodlužující trvanlivost, proto chutnají jako loupák. Dalším varovným signálem by měla být pro zákazníky cena, která je u těchto mazanců nižší.

Existují další přísady, které do mazanců dáváte?

Každý má jistě vlastní recepturu. My do nich přidáváme rozinky a navrch je posypeme mandlemi. Nicméně finální harmonie chuti je závislá na poměru surovin.

Jaký je aktuální velikonoční trend? Lidé si spíše kupují mazance a beránky, nebo je sami pečou?

Trend, který pozoruji, se netýká přímo Velikonoc, ale platí obecně. Stále více lidí chce přesně vědět, od koho a jaké potraviny kupuje. Proto vyhledávají své „potravináře" konkrétní pekaře či řezníky, kterým dávají přednost před velkými řetězci. Ty totiž často provází skandály s kvalitou potravin.

Pečete o Velikonocích pro své blízké? Pokud ano, tak co?

Tady asi platí zlaté české pořekadlo kovářova kobyla chodí bosa. Musím se přiznat, že jsem spíše vděčným strávníkem a rádcem. U nás doma totiž výhradně peče manželka, a to nejenom o Velikonocích. Do práce zapojí i naše děti, což jsem velice rád, protože se při tom zabaví a do budoucna se i něco naučí. Pečou doma často dinosaury z tvarohového těsta, ale na Velikonoce použijí formu na beránka. A už se těším, až dcera bude kreslit mašličku a očička.

Jak trávíte Velikonoce?

S rodinou. Děti se těší na pomlázku, a tak jezdíme na koledu k babičkám a dědečkům. Velikonoce už nejsou to, co bývaly. Obzvlášť ve větších městech. Vytrácejí se tradice a zvyky, což je velká škoda. Naštěstí na vesnicích se ještě udržují.

Kdo je Jiří Mikula

Pekař a majitel pekárny a cukrárny Mikula. Peče housky, chleby, sladké, slané i různé speciální pečivo výhradně z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. Je držitelem certifikátu Regionální produkt Českého ráje. Jeho pekárny najdete v Turnově, Mnichově Hradišti, Semilech, Jablonci nad Nisou a okolí.

V únoru otevřel novou prodejnu v Turnově v Hluboké ulici, kde mají zákazníci možnost dostat čerstvý chléb přímo z pece, a druhou otevře na konci března v Železném Brodě. Právě v této pekárně a cukrárně mají pro návštěvníky připravené příjemné posezení a pro maminky s dětmi i koutek na hraní, kam se vejde i trampolína. Pro věrné zákazníky navíc připravili bonusový systém se soutěží.

Autor: Redakce

18.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Násilnosti v Jeruzalémě.
AKTUALIZOVÁNO
3 10

Izrael zakázal muslimům vstup do mešit, v ulicích vypukly násilnosti

Rybárna na rynku
9

Rybárna, Polívkárna, Hranolkárna. V Ostravě „frčí“ netradiční bistra

Zemětřesení na Kosu: Lidé vybíhali z hotelů. Třásl se celý dům, popsala Brňanka

Opakované otřesy, padající předměty i odjezd na letiště v pyžamu. Tak popisují poslední noc strávenou na řeckém ostrově Kos čeští turisté, kteří přicestovali v pátek krátce před druhou hodinou odpoledne na brněnské letiště. Jejich návrat z dovolené se zpozdil o více než dvě a půl hodiny, letiště na ostrově bylo totiž na několik hodin uzavřené kvůli odstraňování následků zemětřesení o síle 6,7 stupně.

Veselnická, která se sešla s Trumpem mladším, dělá i pro FSB

Ruská právnička Natalia Veselnická, která se před americkými prezidentskými volbami sešla s Donaldem Trumpem juniorem, má mezi svými klienty i ruskou tajnou policii FSB. Uvádí to agentura Reuters s odkazem na dokumenty, které získala k dispozici. 

Nejbizarnější přestup fotbalového léta? Portugalsko přišlo o klenot

/VIDEO/ Mohl si říct, kam půjde. Chtěla ho Chelsea, po jeho ceně pátrali i zástupci Arsenalu, Liverpoolu nebo Manchesteru United. Rúben Neves však zaskočil fotbalový svět.

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení