VYBRAT REGION
Zavřít mapu
Česko vítá jaro

Králičí stehýnko na česneku

Recept nám poslal Ivan Hromádka z Ústí nad Labem. Celý název: Králičí stehýnko na česneku podávané na mladých kopřivách s čerstvým špenátem doplněný velikonoční nádivkou.

5.3.2013
SDÍLEJ:

Jaro na talíři.Foto: Deník

Ingredience: (10 porcí)
Králík:
10 králičích stehen
Česnek 250g
Slanina špek 400 g
Sůl 100g
Pepř černý mletý 2g
Kopřivy se špenátem:
Olej slunečnicový 100ml
Cibule šalotka 100g
Česnek 30g
Špenát čerstvý 500g
Kopřivy čerstvé 500g
Sůl a pepř na dochucení
Velikonoční nádivka:
Žemle 500g
Mléko polotučné 200ml
Vejce 6 ks
Máslo 150g
Sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
Uzené maso (nejlépe od žeber) 350g
Kopřivy čerstvé 250g
Cibule 150g
Petrželka nasekaná 20g
Pažitka nasekaná 10g


Příprava králičích stehýnek:

Stehýnka si omyjeme a od kloubu směrem k pánvi vykostíme (není nutností) do vykostěného stehýnka vložíme špek a svážeme motouzem. Nakrájíme si česnek a slaninu na malé kostičky a vložíme do pekáče. Společně je necháme rozpustit na kamnech a poté do pekáče vložíme osolená a opepřená stehýnka. Po opečení stehýnek z obou stran je zalijeme mírně vývarem (který jsme si udělali z kostí ze stehen). Vložíme do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 1,5 hod.

Příprava velikonoční nádivky:

Žemli si nakrájíme na kostičky cca 2,5 cm a dáme ji do trouby vysušit. Vysušenou žemli zvlhčíme mlékem. Uzené maso si dáme na pánev společně s cibulí, opečeme ho a necháme vychladnout. Do mísy si rozbijeme vejce přičemž oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s máslem a trochou mléka, přidáme nasekané bylinky s kopřivou, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Vše společně s uzeným masem vmícháme do namočené žemle. Z bílků si vyšleháme pevný sníh který osolíme a opět vmícháme do směsi. Takto připravenou směs ještě ochutnáme a popřípadě ji dochutíme solí. Poté ji vložíme do vymaštěné formy nebo pekáče a pečeme při 170°C 30-35 minut.
Po upečení ji necháme vychladnout a nakrájíme na porce.

Příprava kopřiv se špenátem:

Omyté kopřivy a špenát si důkladně omyjeme a osušíme. Z kopřiv otrháme lístky a špenát zbavíme středového stonku aby nám zůstali jen čisté lístky. Vše natrháme nebo nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme si na pánvi olej a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou zpěníme společně s česnekem a poté přidáme natrhané kopřivy a špenát. Osolíme, opepříme a necháme mírně osmahnout.

Podávání:

Na nahřátý talíř si položíme ohřátou nádivku ke které přidáme směs z kopřiv a špenátu na kterou položíme upečené a rozkrojené králičí stehýnko, které polijeme výpekem ze slaniny a česneku. Ozdobíme snítkou tymiánu.

Autor: Vanda Topinková

5.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V Rusku probíhají demonstrace proti korupci.
AKTUALIZUJEME
6 6

V Moskvě tisíce lidí protestují proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Konvoj vozidel armády USA na dálnici D5 nedaleko Plzně.
AKTUALIZOVÁNO
12 58

Vojenský konvoj dnes opustil ČR. Před kasárnymi zasahovala policie

AUTOMIX.CZ

Zapomenuté české automobilky: Wikov nabízel luxus, zaujal i první "kapkou"

Tatru a Škodu zná v naší zemi každý. Jsou tu ale i další, méně známé automobilky, mezi které spadá například Wikov. Strojírenský podnik původně vyrábějící zemědělské stroje vdechnul život vozům, kterým se dnes přezdívá „československý Rolls-Royce".

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

/ROZHOVOR/ V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies