VYBERTE SI REGION
Česko vítá jaro

Králičí stehýnko na česneku

Recept nám poslal Ivan Hromádka z Ústí nad Labem. Celý název: Králičí stehýnko na česneku podávané na mladých kopřivách s čerstvým špenátem doplněný velikonoční nádivkou.

5.3.2013
SDÍLEJ:

Jaro na talíři.Foto: Deník

Ingredience: (10 porcí)
Králík:
10 králičích stehen
Česnek 250g
Slanina špek 400 g
Sůl 100g
Pepř černý mletý 2g
Kopřivy se špenátem:
Olej slunečnicový 100ml
Cibule šalotka 100g
Česnek 30g
Špenát čerstvý 500g
Kopřivy čerstvé 500g
Sůl a pepř na dochucení
Velikonoční nádivka:
Žemle 500g
Mléko polotučné 200ml
Vejce 6 ks
Máslo 150g
Sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
Uzené maso (nejlépe od žeber) 350g
Kopřivy čerstvé 250g
Cibule 150g
Petrželka nasekaná 20g
Pažitka nasekaná 10g


Příprava králičích stehýnek:

Stehýnka si omyjeme a od kloubu směrem k pánvi vykostíme (není nutností) do vykostěného stehýnka vložíme špek a svážeme motouzem. Nakrájíme si česnek a slaninu na malé kostičky a vložíme do pekáče. Společně je necháme rozpustit na kamnech a poté do pekáče vložíme osolená a opepřená stehýnka. Po opečení stehýnek z obou stran je zalijeme mírně vývarem (který jsme si udělali z kostí ze stehen). Vložíme do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 1,5 hod.

Příprava velikonoční nádivky:

Žemli si nakrájíme na kostičky cca 2,5 cm a dáme ji do trouby vysušit. Vysušenou žemli zvlhčíme mlékem. Uzené maso si dáme na pánev společně s cibulí, opečeme ho a necháme vychladnout. Do mísy si rozbijeme vejce přičemž oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s máslem a trochou mléka, přidáme nasekané bylinky s kopřivou, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Vše společně s uzeným masem vmícháme do namočené žemle. Z bílků si vyšleháme pevný sníh který osolíme a opět vmícháme do směsi. Takto připravenou směs ještě ochutnáme a popřípadě ji dochutíme solí. Poté ji vložíme do vymaštěné formy nebo pekáče a pečeme při 170°C 30-35 minut.
Po upečení ji necháme vychladnout a nakrájíme na porce.

Příprava kopřiv se špenátem:

Omyté kopřivy a špenát si důkladně omyjeme a osušíme. Z kopřiv otrháme lístky a špenát zbavíme středového stonku aby nám zůstali jen čisté lístky. Vše natrháme nebo nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme si na pánvi olej a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou zpěníme společně s česnekem a poté přidáme natrhané kopřivy a špenát. Osolíme, opepříme a necháme mírně osmahnout.

Podávání:

Na nahřátý talíř si položíme ohřátou nádivku ke které přidáme směs z kopřiv a špenátu na kterou položíme upečené a rozkrojené králičí stehýnko, které polijeme výpekem ze slaniny a česneku. Ozdobíme snítkou tymiánu.

Autor: Vanda Topinková

5.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Divocí koně v Milovicích zvládají zimu dobře
14

Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko

TK k projektu registru smluv probíhala 16. ledna v Praze. Na snímku Michal Bláha, Hlídač smluv.
EXKLUZIVNĚ
29 26

Autor Hlídače smluv pomůže Horáčkovi s prezidentskou kampaní

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Theresa Mayová o brexitu. Velká Británie nechce podrývat jednotnou EU

Londýn – „Nevstupujeme do jednání s Evropskou unií s tím, že jednání zkrachují. Žádná dohoda by byla pro Británii lepší než špatná dohoda."

Bezpečně se v Česku cítí čtyři z pěti lidí, víc než před rokem

Praha - Pocit bezpečí v Česku proti loňsku vzrostl. Bezpečně se zde cítí 81 procent lidí, před rokem to bylo 76 procent, zjistil průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Bezpečnostní situaci v Evropě ale víc než polovina hodnotí jako špatnou a podle čtyř z pěti dotázaných se v uplynulých pěti letech zhoršila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies