VYBERTE SI REGION
Česko vítá jaro

Králičí stehýnko na česneku

Recept nám poslal Ivan Hromádka z Ústí nad Labem. Celý název: Králičí stehýnko na česneku podávané na mladých kopřivách s čerstvým špenátem doplněný velikonoční nádivkou.

5.3.2013
SDÍLEJ:

Jaro na talíři.Foto: Deník

Ingredience: (10 porcí)
Králík:
10 králičích stehen
Česnek 250g
Slanina špek 400 g
Sůl 100g
Pepř černý mletý 2g
Kopřivy se špenátem:
Olej slunečnicový 100ml
Cibule šalotka 100g
Česnek 30g
Špenát čerstvý 500g
Kopřivy čerstvé 500g
Sůl a pepř na dochucení
Velikonoční nádivka:
Žemle 500g
Mléko polotučné 200ml
Vejce 6 ks
Máslo 150g
Sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
Uzené maso (nejlépe od žeber) 350g
Kopřivy čerstvé 250g
Cibule 150g
Petrželka nasekaná 20g
Pažitka nasekaná 10g


Příprava králičích stehýnek:

Stehýnka si omyjeme a od kloubu směrem k pánvi vykostíme (není nutností) do vykostěného stehýnka vložíme špek a svážeme motouzem. Nakrájíme si česnek a slaninu na malé kostičky a vložíme do pekáče. Společně je necháme rozpustit na kamnech a poté do pekáče vložíme osolená a opepřená stehýnka. Po opečení stehýnek z obou stran je zalijeme mírně vývarem (který jsme si udělali z kostí ze stehen). Vložíme do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 1,5 hod.

Příprava velikonoční nádivky:

Žemli si nakrájíme na kostičky cca 2,5 cm a dáme ji do trouby vysušit. Vysušenou žemli zvlhčíme mlékem. Uzené maso si dáme na pánev společně s cibulí, opečeme ho a necháme vychladnout. Do mísy si rozbijeme vejce přičemž oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s máslem a trochou mléka, přidáme nasekané bylinky s kopřivou, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Vše společně s uzeným masem vmícháme do namočené žemle. Z bílků si vyšleháme pevný sníh který osolíme a opět vmícháme do směsi. Takto připravenou směs ještě ochutnáme a popřípadě ji dochutíme solí. Poté ji vložíme do vymaštěné formy nebo pekáče a pečeme při 170°C 30-35 minut.
Po upečení ji necháme vychladnout a nakrájíme na porce.

Příprava kopřiv se špenátem:

Omyté kopřivy a špenát si důkladně omyjeme a osušíme. Z kopřiv otrháme lístky a špenát zbavíme středového stonku aby nám zůstali jen čisté lístky. Vše natrháme nebo nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme si na pánvi olej a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou zpěníme společně s česnekem a poté přidáme natrhané kopřivy a špenát. Osolíme, opepříme a necháme mírně osmahnout.

Podávání:

Na nahřátý talíř si položíme ohřátou nádivku ke které přidáme směs z kopřiv a špenátu na kterou položíme upečené a rozkrojené králičí stehýnko, které polijeme výpekem ze slaniny a česneku. Ozdobíme snítkou tymiánu.

Autor: Vanda Topinková

5.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies