Ingredience:
100 g sýrových nití
5 ředkviček
1 mrkev
3 brambory (mohou být i uvařené)
2 smetany na vaření po 190 g
2 vejce
Cca 200 ml vody nebo vývaru
Kousek másla,
pár lístků libečku, bazalky nebo jiné bylinky – třeba pažitka, petrželka apod.
Pepř, případně sůl či maggy na dochucení


Na másle orestujeme na plátky nakrájené ředkvičky, mrkev, brambory na drobné kostičky.
Do kastrolu vysypeme orestovanou zeleninu, přilijeme vývar nebo i jen vodu, jen do výše zeleniny a povaříme cca 7 minut – nebo dle chuti, my nemáme rádi rozvařenou zeleninu.
V nádobě si rozkvedláme smetany, 2 vejce, nadrobno nakrájené bylinky a nadrobno pokrájené nitky. Trochu opepříme. Přidáme do polévky a necháme projít velmi mírným varem asi 8 minut, raději ode dna mícháme. Není třeba zahušťovat, zhoustne sýrem, smetanou a vejci. Dochutíme dle své chuti, vypneme a ještě necháme 10 minut na spojení chutí. Pozor na sůl, ten sýr je dost slaný, raději ochutnávejte.
Polévka je velmi vydatná.