Ke druhé polovině srpna již tradičně patří festival Letní Letná. V pražských Letenských sadech se představí soubory z celého světa. Tento jedinečný festival nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění nemá u nás ani v okolí obdoby. Návštěvníkům přináší aktuální inscenace, které jsou často u českých a středoevropských souborů uváděny premiérově.

Letní Letná patří k nejoblíbenějším festivalům v Česku. Svědčí o tom i stále narůstající počet návštěvníků, kteří chtějí vidět, jaké limity těla umělci musí překonávat. Od jeho založení se během třinácti ročníků v Letenských sadech vystřídalo necelých třináct set představení, která celkem navštívilo bezmála dvě stě osmdesát tisíc diváků.

Poprvé byl festival uveden v roce 2004. Již tenkrát u nás tento dosud nevídaný projekt vzbudil zájem veřejnosti. Na šedesát představení přišlo přes šest tisíc návštěvníků. Od té doby jeho popularita jen stoupá. V rámci minulého ročníku se představilo sto čtyřicet souborů, jejichž inscenace zhlédlo více než čtyřicet tisíc lidí.

SLAVNÁ JMÉNA I BIBLIOBUS
V letech 2015 a 2016 ocenila odborná porota festival Letní Letná prestižním oceněním EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Za třináct let fungování festivalu se zde vystřídalo množství českých i zahraničních souborů. Předvedli se zde špičkoví umělci z Evropy i z Austrálie, Kanady, Uruguaye či z Mexika. Zazněla zde světová jména jako Cirque Ici, 7 Fingers, Cirkus Cirkör, Compagnie XY, Cirque Baroque, Atelier Lefevreu & André, La Compagnie du Poivre Rose či NoFit State Circus.

RODINNÁ TRADICE. Spojení Kasper, hoteliérství a Jindřichův Hradec sahá až do 19. století. Milan Kasper svůj penzion složil kousek po kousku jako mistrovské dílo. Včetně mládeži nepřístupných obrázků, které se skrývají za zavěšenými vraty.
Hoteliér Kasper: Chci provozovat sklep jako vinařskou samoobsluhu pro hosty

Kromě představení nechybí ani doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na cirkusové či výtvarné dílny, v nichž si tato umění vyzkoušejí na vlastní kůži. Připraven je také bibliobus, u nějž si zájemci můžou odpočinout od cirkusové atmosféry přečtením zapůjčené knihy či poslechem hudby. Jiný pohled na klauny přináší Víkend zdravotního klauna, kde je přiblížena práce těchto klaunů, kteří dětem a seniorům pomáhají při hospitalizaci.

Minulý rok Národní mu-zeum připravilo výstavu Cirkus v maringotce, jež se věnovala historii českého cirkusového umění. Letošní novinkou je pak Den žonglování, během něhož diváci proniknou do tajů této disciplíny a také se zde během hodiny naučí její základy a seznámí se s pomůckami, které jsou pro ni nezbytné.

Letošní Letní Letná uvede i unikátní spolupráci domácího souboru Cirk La Putyka s rwandským Future Vision Acrobat v představení Hit, Tell the difference. Z tohoto spojení vzniká současně i dokument, který má za úkol přiblížit právě rwandské akrobaty, kteří svých úspěchů dosahují bez jakýchkoliv pomůcek, pouze vlastní pílí. Během festivalu také proběhne sbírka na první profesionální trampolínu pro tyto umělce.

Provoz na cyklostezce z Ostravy do Beskyd je docela hustý.
Po stopách horníků: Z Landeka k Bezručovu srubu v Beskydech

V průběhu čtrnáctého ročníku se mimo jiné představí známý francouzsko-belgický soubor Collectif Malunés či španělští Escarlata Circus. Lákadlem nejen pro ženy je kanadský Cirque Alfonse s inscenací Barbu, v níž hrají především umělci s pěstěným plnovousem a dřevorubeckou postavou. Barbu znamená ‚vousáč‘ a v představení rozhodně není nouze o plnovousy všech tvarů, délek i barev. Jedinečnou atmosféru vystoupení podtrhuje také tradiční hudba z oblasti Québecu v elektronické úpravě v podání živé kapely,“ přiblížila představení tisková mluvčí Lucie Čunderliková.

Od roku 2014 byly uvedeny také dva ročníky zimní odnože tohoto festivalu pod názvem LeDní Letná. Inscenace ale byly přesunuty z venkovního prostředí budovy Výstaviště v pražských Holešovicích.

Důlní závod Rolava
Betonový kolos v Krušných horách. Podívejte se na ruiny nacistické továrny

PŘEHLÍDKA DOBRÉHO JÍDLA
V příjemné atmosféře Trojského zámku se koná již 7. ročník festivalu Foodparade. Jeho počátky sahají do roku 2011 a od té doby se těší přízně milovníků dobrého jídla a pití. Na své si zde přijde každý. Na výběr je totiž z více než třiceti různých restauracích, které nabízejí jak klasická jídla, tak i exotiku či netradiční menu. Na tomto festivalu se však neplatí českými korunami, ale speciální měnou, tzv. chefem. Degustační menu si návštěvníci mohou vychutnat i na dece na piknikové louce. Kromě dobrého jídla zde nechybí ani doprovodný program, v němž se představí známí čeští kuchaři. Na zájemce čekají také různé workshopy, kde se učí nejen přípravám oblíbených pokrmů, ale také fotografování jídla a foodstylingu.

OPOJNÁ CHUŤ ČAJE
Největší evropský festival čaje Čajomír Fest se konal poprvé v roce 2009. Oproti jiným festivalům se však otevírá již v pět hodin ráno a končí až ve večerních hodinách. Na tomto neobvyklém mezinárodním festivalu se představují odborníci z Česka i ze zahraničí. Zájemce seznamují s čaji z celého světa a také s přípravou tohoto oblíbeného nápoje. Návštěvníci jsou také zasvěceni do tajů rozmanitých čajových rituálů, které jsou prováděny profesionály.

Kopanice
Na Kopanicích bohyně pomáhaly s láskou i s dobytkem

Probíhá zde i velká degustace čajů z různých koutů světa, při níž si návštěvníci zvolí nejoblíbenějšího čajového mistra. Nechybí zde ani tržnice, na které se kromě čajů bude moct koupit i kvalitní čajová keramika či zdravé jídlo. Na návštěvníky čeká i doprovodný program, u nějž si milovníci teplého moku vychutnají svůj šálek lahodného nápoje. 

Termín Letní Letné: od 17. srpna do 3. září
Vstupné: od 290 do 590 korun Otevírací doba pokladen: od 10 do 22 hodin TIP Deníku: Hlavním tahákem letošního ročníku by mělo být vystoupení Cirque Alfonse s inscenací Barbu, v níž hrají především umělci s pěstěným plnovousem.

Termín Foodparade: ve dnech 26. a 27. srpna
Vstupné: 300 korun
Kde: Trojský zámek
TIP Deníku: V neděli proběhne kuchařská show Markéty Hrubešové 

Termín Čajomír Festu: 20. 8.
Kde: Vyšehrad
Vstupné: 200 korun v předprodeji, na místě 250 korun
TIP Deníku: Velká čajová degustace. V parku Starého purkrabství vyrostou čajovny z celého světa.

Ze slavnostní otevření nové naučné stezky Markomanů v Dobřichově
Tajemní Markomani. Ti, co vyhnali Kelty z Čech

HORKOVZDUŠNÉ BALONY ZAPLNÍ NEBE NAD BOUZOVEM
Pestrobarevné balony se proletí nad hradem Bouzov o předposledním srpnovém víkendu. Na sedmnáctém ročníku balonové fiesty uvidí návštěvníci kolem třiceti horkovzdušných balonů. Jejich hromadný start je na Bouzově v plánu na sobotu v 18.30 hodin, nebude chybět ani večerní svícení v 21.30 a závěrečný ohňostroj. Chystá se také doprovodný program v podobě ukázek leteckého modelářství, vystoupení folk-rockové skupiny a různých atrakcí pro děti.Termín akce: 17.20. srpna

Jak se tam dostanete: Autem je to na Bouzov přibližně 30 km od Olomouce ve směru na Mohelnici, parkoviště je od hradu vzdálené asi 300 metrů.
Čas startu: Nenechte si ujít ranní let, který startuje v neděli v 6.45 hodin.

Kunětická Hora
Bez mapy a GPS na horáku napříč republikou aneb Pozor na „zaručené“ zkratky

V KLADRUBECH MAJÍ KOČÁR I Z TŘÍ OŘÍŠKŮ PRO POPELKU
Pro milovníky koní a také klasicistní architektury jsou Kladruby nad Labem povinnou zastávkou na toulkách po vlastech českých. V hřebčíně, který patří mezi nejstarší na světě a je národní kulturní památkou, chovají 250 běloušů starokladrubského koně. Toto nejstarší původní české plemeno je i dnes využíváno u královských dvorů. V rámci prohlídky hřebčína je možné se podívat také do zámku a kostela. Na výstavě je možné zhlédnout výžehová železa, jimiž se značkovali koně, nebo rozličné kočáry, třeba i ten, který si „zahrál“ v pohádce Tři oříšky pro Popelku.

Jak se tam dostanete: Autem po silnici I/2, z ní odbočit na Týnec nad Labem, v Řečanech směrem na Kladruby.
Otevírací doba: út-ne 9.30-16.00

Paragliding je atraktivní a zároveň nejlevnější letecký sport
Paragliding v Beskydech nabízí adrenalin i relaxaci

DUDÁCI, FOLKLÓRNÍ SOUBORY I JARMARK. TO JSOU CHODSKÉ SLAVNOSTI
Taneční veselice, trhy a vystoupení hudebníků, bavičů a herců. To vše byly a jsou Chodské slavnosti. Původně šlo o církevní pouť, která ovšem od 19. století postupně dostávala stále více zábavný charakter. Program uplynulého ročníku nabídl velké množství nejrůznějších žánrů, inspirovaných lidovou hudbou a folklorem. Slavnosti jsou největším a nejstarším festivalem na západě Čech. O víkendu proběhl již 63. ročník přehlídky. Kromě folklorních souborů a dudáků, nabídl také řemeslný jarmark.

Termín akce: každoročně vždy druhý víkend v srpnu
Místo konání: Domažlice
TIP Deníku: V Domažlicích můžeme vidět řadu památek, například: Baldovské návrší s kaplí Nejsvětější Trojice, Hradby městského opevnění nebo bývalý augustiniánský klášter.