Město si od služby slibuje zvýšení mobility nejstarších obyvatel, pro které je jinak pohyb po městě obtížný.

Dopravní podnik se pro novou službu inspiroval v Plzni a současná koalice projekt zařadila do koaliční smlouvy. "Jsme rádi, že si město vybralo právě nás, i když jsme s touto službou neměli zkušenost. Zvládli jsme se připravit v krátkém čase," uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. K dispozici jsou dvě auta a jedním z nich mohou díky mobilní plošině cestovat i handicapovaní.

Zájemci si mohou službu objednat telefonicky nebo textovou zprávou na čísle 731 518 348 od 7:00 do 15:00. Nahlásí nutné údaje a auto pro ně přijede až k domu. "Za jednu cestu zaplatí 50 korun, pokud je čekací doba na návrat zpět do 15 minut, neplatí se už nic. Pokud tuto dobu přesáhne, stojí cesta zpět také 50 korun," vysvětlil provozní ředitel Jiří Valníček.

Senior Bus fungoval ve zkušebním provozu již v prosinci

Auto najelo přes 2300 kilometrů a využilo ho přes 120 lidí. Zájemci musejí mít trvalé bydliště v Brně, vůz jezdí pouze po městě. Senior s sebou může mít také nezbytný doprovod, který pojede zdarma, možné je převážet i asistenčního psa. Maximálně je možné využít službu šestkrát za měsíc.

Dopravní podnik má pro Senior Bus k dispozici 11 řidičů, z toho pět brigádníků, kteří se rekrutovali z nynějších zaměstnanců. Náklady na provoz se odhadují na necelé čtyři miliony korun ročně, hradit se budou z městského rozpočtu.

Dopravní podnik bude sledovat výchozí místa a cíle jednotlivých jízd, aby bylo možné službu případně vylepšit. Data také předá městu, které je může dále využít a zjistit například, kam lidé nejčastěji jezdí. Zda k lékaři či například jen na nákup.