Jak říkají sami moderátoři, nový dvanáctidílný Bedekr tentokrát uspokojí jak romantické duše, tak milovníky adrenalinu. Navštíví totiž poetické zámky Loiry, ale vyzkoušejí si i jízdu na sněžném skútru. Běžnějším dopravním prostředkem je pro ně kolo, díky němuž se mohou přesunovat z jednoho místa na druhé, tu a tam se zastavit a ochutnat místní víno ve sklípku.

„Ač jsem spíš pivař, víno mám rád. Myslím, že naše, zejména moravské je často srovnatelné s tím francouzským. Kolikrát jsem byl zklamaný, protože člověk přijede do Francie s pocitem, že cokoliv přistane na stole, je výtečné víno. Ale ono to neplatí, taky jde o oblasti. Například v Burgundsku měli dobré víno, taková odrůda Pinot Noir… Ale když jsme jeli Bretaní či Normandií, bylo tam často mizerné, takže jsem pil raději pivo,“ sděluje své zážitky z natáčení herec a muzikant Martin Písařík.

Po stopách lovců mamutů v Boršicích se vydali v pátek první návštěvníci.
Stezka lovců mamutů v Boršicích je unikátní atrakcí Slovácka

„Martin to asi říká proto, aby nám diváci nezáviděli, protože všichni ti, kteří sledovali předešlé řady Bedekru, mají pocit, že tam jenom popíjíme. Není tomu tak, občas i něco řekneme,“ směje se herečka Michaela Maurerová. Totéž se podle nich dá vztáhnout i na jídlo. „Obecně je dost drahé, ale ne vždy úplně chutné. Popravdě, nejlepší byl pouliční gyros,“ doplňuje Písařík, který do Bedekru naskočil po Petru Rajchertovi.

Dlouhé přátelství

„Míša si mě vybrala. Umí si vytvořit tým lidí, kteří jsou spolu rádi, dokážou spolu bezproblémově fungovat. Samotné natáčení je jinak dost časově i fyzicky náročné, ale člověk aspoň na pár dní zapomene na běžné starosti,“ říká Písařík.

A jeho kolegyně navazuje: „S Martinem se známe asi sedmnáct let, pro Českou televizi děláme ještě jiný pořad, takže se vídáme pořád. Držíme se hesla hlavně se nepohádat, protože to bychom pak spolu pracovat nemohli.“

Co se atraktivity jednotlivých lokalit týče Michaela si už loni zamilovala francouzský venkov. A svou lásku k němu prý letos ještě prohloubila, navíc jím „nakazila“ i zbytek natáčecího štábu.

„Takže jsme častěji jezdili právě na venkov než do metropolí,“ říká Maurerová, která se při natáčení předešlé série potkala s hercem Hughem Grantem a modelkou Heidi Klumovou. „Letos jsme sice žádného známého filmového hrdinu nepotkali, ale stáli jsme na pláži, která sloužila jako hlavní kulisa při natáčení Dunkerku. Válečná tematika, vyloďování spojeneckých vojsk, bitva o Normandii, Omaha Beach, Utah Beach a další tvoří linku, která se táhne čtvrtou řadou Bedekru,“ doplňuje herečka.

Obětování vodního buvola je vrcholem torajského pohřbu. Buvol má přitom pro obyvatele Sulawesi obrovskou cenu, jelikož jim pomáhá s obděláváním rýžových polí. Za buvola tak zaplatíte stejně jako za auto. Proto musí Torajové na svůj pohřeb šetřit celý živo
Zvířecí oběti i jídlo pro mrtvého. Na Sulawesi zachovávají tradice

Specifická atmosféra

Nejvíce nadšena byla z Burgundska a z Bretaně. „Tamní obyvatelé říkají, že nejsou Francouzi, ale že jsou z Bretaně, která má opravdu specifickou atmosféru. V Burgundsku je zase nádherná krajina, dobré víno, sýry, farmy, kamenné domy. Je to přesně ten kýčovitý obrázek, který si člověk představí, když se řekne francouzský venkov. A také se mi moc líbilo v Auvergne, kde jsem si opět zkusila paragliding. Vulkanické podloží dalo tamní krajině výrazný, kopcovitý ráz. Takže tuto oblast mám spojenou s tímto adrenalinovým zážitkem.“

Podle režiséra cyklu Jana Těšitele je každý nový díl něčím zábavný barevnost Francie si navíc mohou diváci „vychutnat“ i díky kameře Vojtěcha Vančury. Právě důraz na vyprávění obrazem tak, aby měl divák z lokací co největší zážitek, je to, čím se podle Těšitelových slov Bedekr liší od jiných cestopisných dokumentárních cyklů.

„Každá epizoda má tři natáčecí dny. Já v této sérii režíruji deset epizod, kolega Matěj Liška režíroval epizody dvě. Této sérii jsem tedy věnoval měsíc,“ říká Těšitel. Měli snad tvůrci problémy s pověstnou francouzskou nenávistí k turistům a nechutí hovořit jinými jazyky? „Záleželo na lokaci. Co si pamatuji, tak v oblastech jako Burgundsko, Bretaň nebo Languedoc Roussillon byli lidé vstřícní. Obvykle však platilo, že čím větší město, tím více se vstřícnost vytrácela,“ doplňuje režisér.

Česká vesnice Eibentál v Rumunsku
České vesnici v rumunském Banátu pomáhá agroturistika

Zraje jako víno

Že Bedekr sám o sobě zraje jako víno, je přesvědčený jeho producent Vítězslav Jandák ml. „Pro diváky objevil už Německo, Rakousko a Francii díky své rozloze a rozmanitosti dokonce dvakrát. Trend eurovíkendového cestování neustále roste, což nás samozřejmě velmi těší, a věříme, že k tomu snad i náš pořad trochu přispívá. Po třech letech se Bedekr rozvíjí i obrazově, a to nejen díky nasazení dronů, které dávají estetice formátu zcela nový rozměr, ale i díky použití nové kamerové techniky, ze které jsme upřímně nadšeni,“ sděluje Jandák.

KAM VÁS CESTOVATELÉ POZVOU

1. díl Burgundsko na kolech
Oblasti Burgundska jsou proslavené nejen špičkovým vínem a vyhlášenou gastronomií, ale i sítí cyklostezek.

2. díl Zámky na Loiře
Údolí Loiry, nejdelší francouzské řeky, která měří přes tisíc kilometrů, nabízí zámky jako z pohádky.

3. díl Nord pas de Calais
Drsný kraj plný válečných a průmyslových jizev nabízí například tajnou Hitlerovu základnu La Coupole.

4. a 5. díl Midi Pyrenee I. Occitanie
Při cestování Occitanie štáb uchvátilo gotické městečko Cordes du Ciel nebo jeskyně Pech Merle s několika stovkami tisíce let starých obrázků od našich dávných předků.

6. díl Auvergne
Jedna z nejchudších oblastí Francie, která ale rozhodně stojí za vidění především díky krásné přírodě.

7. díl Katarské hrady
V podhůří Pyrenejí se tyčí Katarské hrady a najdete tu i katedrálu svatého Jana Křtitele, která je národní památkou Francie.

8. díl Normandie
Nabízí návštěvníkům skvosty románské a gotické architektury, galerie s mistrovskými díly impresionistických malířů.

9. díl Bretaň
Je sice jedním z francouzských regionů, ale občas působí spíš jako svébytná země. Pokud si nezapomenete zabalit větrovku a pohorky, nic vám nebude bránit obdivovat drsnou krásu tamní přírody.

10. díl Západní pobřeží Francie
Různorodost Nové Akvitánie vás nenechá chvíli v klidu. Oceán, kilometry širokých pláží, jezera či historická města.

11. díl Štrasburk
Hlavní město francouzského Alsaska bylo odpradávna jakousi křižovatkou cest, o kterou mezi sebou často bojovali především Němci a Francouzi. Nakonec ho získala Francie, které patří dodnes.

12. díl Jižní Alpy a Azurové pobřeží
Může se v nich do úmoru sportovat, relaxovat v aquaparku nebo na místní farmě zjistit, jak se vyrábí sýr. Další den je možné strávit u moře.

Další televizní cestovatelské pořady
Cestománie, Česká televize
Na cestě… (s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem), Česká televize
Kamera na cestách, Česká televize
Toulavá kamera, Česká televize
Objektiv, Česká televize
Koření, Nova