Světový index míru každoročně nabízí primární pohled na posouzení destinace z hlediska bezpečnosti, což je ústřední kritérium i pro cestovní ruch.

„Česká republika je ve světě vnímána jako bezpečná destinace, ve výběru destinace pro dovolenou ale velmi často hraje roli celková nižší znalost České republiky, což může negativně ovlivnit i vnímání úrovně její bezpečnosti. Zintenzivnit propagaci České republiky coby bezpečné destinace je cílem agentury CzechTourism," dodává ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Index posuzuje mírové podmínky, jež úzce souvisí i s bezpečností, a které jsou podmínkou pro rozvoj cestovního ruchu. V rámci indexu hodnotí Institute for Economics and Peace rovinu vnitřní i vnější bezpečnosti, mezi ukazatele patří kriminalita, násilné trestné činy, politická stabilita, dodržování lidských práv i potenciál pro teroristické činy či pravděpodobnost násilných demonstrací. Zohledňuje se i počet vězňů či počet policistů a dalších ochranných složek státu.

„Faktor bezpečnosti má zásadní vliv na výběr dovolenkové destinace. Dle výzkumu provedeného Institutem turismu agentury CzechTourism na zdrojových trzích v předchozím roce vyplynulo, že faktor bezpečnosti je vůbec tím nejdůležitějším při výběru destinace. Naprosto zásadní je dle výzkumu pro turisty z Jižní Koreje, Indie, Brazílie či Číny. Cenová dostupnost, atraktivita destinace a nabídka služeb hraje význam při výběru destinace až po prvotním zhodnocení destinace z hlediska bezpečnosti," vysvětluje generální ředitelka CzechTourism Monika Palatková.

Nejmírumilovnější kontinent

Na prvních příčkách žebříčku se dlouhodobě umisťují evropské destinace Island, Dánsko a Rakousko (pořadí prvních třech), Evropa je také hodnocena coby nejmírumilovnější kontinent. Z mimoevropských destinací si nejlépe vede Nový Zéland. Na samém konci hodnocení Světového indexu míru je Sýrie, z evropských zemí dopadlo nejhůře Turecko. Česká republika si od roku 2008, kdy je index zveřejňován, polepšila o osm příček, desáté místo si pro rok 2015 drží před Portugalskem a Irskem.