I já jsem v dětství jezdila za příbuznými do Krásné Lípy. Vždycky mě fascinovala místní architektura – obrovské vily v krásných zahradách nebo naopak podstávkové domy, vypadající jak chaloupky z pohádek.
Staré podstávkové chalupy vznikly spojením českého roubeného a německého hrázděného domu. Když sem ve středověku na pozvání českých králů přišli němečtí kolonisté, spojili se s původním obyvatelstvem a začali stavět domy s využitím oboustranných zkušeností. Právě z toho vznikl podstávkový dům. V 17. až 19. století v nich žili tkalci. A podnikatelé či majitelé si naopak stavili honosné dřevěné domy. Koncem 19. století se přešlo na secesní vily, na funkcionalismus, modernismus.

Myslíte si, že se města a vesnice v severním pohraničí s odsunem německého obyvatelstva a příchodem lidí, kteří neměli k danému území vztah, výrazně změnily?
V první vlně to mělo katastrofální důsledky. Vývoj regionu zůstal ekonomicky i kulturně stát, dokonce se tehdy propadl. A teprve v posledních dvaceti letech přináší doba (hlavně s ohledem na cestovní ruch) obnovu staré architektury. Nejen v Krásné Lípě, ale i v jiných městech se vynikající starostové snaží o obnovu bytového fondu. Zajímavé je, že například v šedesátých letech dvacátého století měli lidé z měst možnost koupit za pakatel rozpadající se staré chalupy. A pak se o ně starali a zachránili celý fond podstávkových domů. Odhaduju, že z původních domů jich mohla zůstat třetina až dvě pětiny z původního stavu před válkou. Nebýt chalupářů, nebylo by ani to.

obrázky z Flory Olomouc
Olomoucká Flora. Čarovná vůně tisíců květin

Kdo další působí na to, aby se městečka a vesnice zvelebovaly?
V roce 2000 vznikl Národní park České Švýcarsko, jako nejmladší v Česku. To samo o sobě je obrovskou značkou a lákadlem. Musím zmínit i existenci Místní akční skupiny Český sever, součást společenství, která existují na území celé České republiky a umožnují obcím i podnikatelům dosáhnouut na tuzemské projekty investičního charakteru.

O turismus se ve spolupráci s partnerem v Saském Švýcarsku stará obecně prospěšná společnost České Švýcarsko se sídlem v Domě Českého Švýcarska na náměstí v Krásné Lípě. Společnost funguje od roku 2001 a byla založena městem Krásná Lípa, Národním parkem a Svazem ochránců přírody, aby pozitivně působila na rozvoj regionu. Od roku 2005 začala dobývat region i cestovním ruchem a ve spojení s Ústeckým krajem a tehdejším vedením Czechtourismu se podařilo nastartovat dnes zřejmě jednu z nejlépe fungujících turistických oblasti v České republice.

Jak jste začínali?
Před několika lety jsme obcím a městům řekli: „Pojďte, založíme tak zvaný destinační fond. Jako partneři Českého Švýcarska vytvoříme systém, kde budete přispívat určitou dohodnutou částkou na společný marketing, který uděláme my, protože kdybyste si každý dělali marketing svůj, nebudete na to mít. Zkrátka nebude o vás slyšet, respektive ne celostátně a ne tak účinně.“

Vše to samozřejmě zastřešuje Ústecký kraj, který do projektu dává významnou částku. Děláme společný marketing s logem a se značkou Českého Švýcarska, se níž se všichni v regionu ztotožnili.

Krásná Lípa je přirozeným centrem Českého Švýcarska?
Z geografického pohledu určitě ne. Centrem by měl být spíš Děčín, brána oblasti. Ale Krásná Lípa měla šikovné lidi na radnici, stala se centrem jak správy národního parku, tak i naší turistické společnosti. Díky její poloze jsme si také uvědomili, že Lužické hory geomorfologicky a historicky souvisejí s Českým Švýcarskem. Snažíme se obě území nabízet stejně, jakmile si totiž lidé zvyknou jenom na název jednoho regionu, nepřijedou už do druhého. Proto máme v nabídce Skalní hrad Sloup, Nový Bor nebo výstupy na Jedlovou, na Luž či krásné kopce v Lužických horách.

České Švýcarsko
České Švýcarsko není zdaleka jen Pravčická brána


Lákáte zejména na zážitkovou turistiku?
Po vyhodnocení zájmu návštěvníků organizujeme společné túry nebo výlety hlavně na německou stranu. Z lidí pak spadne stres z neznalosti prostředí. Návštěvníci ohromně oceňují, když je vezmeme do Drážďan či saských skal. Atraktivní jsou i historické způsoby dopravy, na Labi stále jezdí kolesové parníky z devatenáctého století, u německého Bad Schandau zase stará elektrická tramvajová dráha do skal z roku 1898. Propojujeme to i s výhodnou nabídkou celodenní jízdenky na autobusy, vlaky i přívozy.

O jaký výlet nebo akci je tedy největší zájem?
Produkt pod jménem Tramvají do skal, ten láká stále. V poslední době i výlet autobusem do Drážďan. Na rozdíl od vánočních rychlonákupů nabízíme ubytovaným v lokalitách Hřensko, Jetřichovice nebo Mezní Louka, že je autobus nabere přímo po cestě u jejich penzionu či domku. Ukážeme jim hlavní atrakce a večer je opět přivezeme zpátky.

Máte nějakou zpětnou vazbu od místních?
Napřed nás nepřijímali, nechtěli si nechat nabourávat svůj klid. Ale posléze objevili i pozitiva. Pořádáme zážitkové trasy pro veřejnost, výlety i vycházky během školního roku. Ukazujeme jim jejich region našima očima. Znáte to, dvě třetiny Pražáků možná nikdy nebyly na Petřínské rozhledně. A někteří místní také neznají Pravčickou bránu, Jedlovou, Tolštejn… Vydáváme pro ně bulletiny a oni časem přišli na to, že ta naše „ópéeska“ nějaký smysl má.

Kde berete inspiraci, když hledáte témata dalších zážitkových výletů?
Vznikají u nás firmy zviditelňující region. Například Nobilis Tilia, pivovar Falkenstein, produkty Valdemara Grešíka z Děčína, v Rumburku se vyrábějí nápoje BB Cidre. Tedy i od nich si bereme tipy na různé aktivity, exkurzi pak spojíme s návštěvou v některém z jejich objektů. A také je to dáno mou – mnoha desetiletími nabytou – znalostí regionu. Od dětství jsem sem jezdil, napřed díky rodičům, potom sám a nakonec s rodinou. Měl jsem to štěstí, že jsem chodil do jedné z prvních jazykových základních škol v tehdejším Československu. Pravidelně jsem navštěvoval NDR, znám českou a německou část regionu a díky tomu dokážu s mými vynikajícími českými i německými kolegyněmi a kolegy připravovat nové trasy.

Kunětická Hora
Bez mapy a GPS na horáku napříč republikou aneb Pozor na „zaručené“ zkratky

A právě láska k regionu vás v roce 2005 přivedla k tomu, že jste se Českému Švýcarsku začal věnovat profesionálně?
Rozhodlo se to ve chvíli, kdy jsem několik dlouhých let pracoval jako manažer v nadnárodních společnostech a řešil, co dál. Jezdit stále v autě, být na jednáních od osmi od rána do osmi do večera jsem už nechtěl. Když mi bylo nabídnuto místo v Českém Švýcarsku a když jsem zjistil, že to nebude tak daleko od obchodní práce, nadšeně jsem souhlasil.

A vaše nejoblíbenější „českošvýcarské“ místo?
Doporučil bych soutěsku Křinice, která snese srovnání s daleko slavnějšími místy.

Na co jste vlastně nejvíc za dobu svého působení pyšný?
Zmíním tři věci. Za prvé to je management průvodcovských služeb. Za druhé pak otevření spolupráce se Saským Švýcarskem. A za třetí rozvoj turistické dopravy. Před patnácti lety jezdily vlaky na obvodu regionu s velkými intervaly, do centra Českého Švýcarska bylo špatné autobusové propojení. V rámci projektu jsme vymysleli nové linky a ve spolupráci s Ústeckým krajem jsme je začali provozovat každý den. Lidé si dnes ani neumějí představit, že by mezi Hřenskem, Jetřichovicemi a Krásnou Lípou nefungoval turistický autobus, který umožňuje navštívit všechny vyhlédnuté cíle.

***

TOP CÍLE

České Švýcarsko:

· Děčín se zámkem, Pastýřskou stěnou a via ferratou
· Děčínský Sněžník, nejvyšší bod ČSŠ, stolová hora, rozhledna z 1864, vynikající výhled (Drážďany, Krkonoše)
· Tiské stěny – skalní město na rozhraní Labských pískovců a Krušných hor
· Kaňon Labe s Belvederem a Růžovým hřebenem
· Hřensko s Edmundovou a Divokou soutěskou
· Jetřichovické skály s vyhlídkami
· Pravčická brána – proslulý pískovcový skalní most
· Krásná Lípa s Domem Českého Švýcarska a Kyjovským údolím (Köglerova stezka)
· Rozhledny Vlčí hora, Tanečnice, Jedlová
· Kamenné varhany na Panské skále a Zlatém vrchu
· Zámky ve Šluknově a Benešově nad Ploučnicí.

 Saské Švýcarsko:

· Bad Schandau s termálním areálem Toskana Therme a tramvají v údolí Křinice ke skalní bráně Kuhstall
· Skalní hřebenovka Schrammsteine a Affensteine
· Pevnost Königstein nad kaňonem Labe
· Stolové hory Lilienstein a Pfafaenstain – strhující výhledy
· Skalní most a vyhlídky v masivu Bastei – jeden z nejlepších výhledů ve střední Evropě
· Pirna – historické město na Labi

Písečný přesyp u Vlkova.
Nejezděte na Saharu. Pouště najdete i na českém území

 TURISTICKÉ SPOJE

· Vlak Dráha Národního parku Děčín – Schöna/Hřensko – Bad Schandau – Sebnitz – Dolní Poustevna – Mikulášovice – Rumburk/ v so + ne také Krásná Lípa
· Lodní doprava Děčín – Hřensko a německé parníky Bad Schandau – Dresden
· Turistický bus 434 Děčín – Hřensko – Mezní Louka – Jetřichovice – Rynartice – Chřibská – Doubice – Kyjov – Krásná Lípa

Turistická společnost České Švýcarsko o.p.s. poskytuje v Domě Českého Švýcarska informace o regionu, nabízí ubytování v apartmánech, provozuje expozici Českého Švýcarska, půjčuje elektrokola a zajišťuje trasy s průvodcem do Saského Švýcarska.

České Švýcarsko o.p.s.
Křinické náměstí 1161/10
407 46 Krásná Lípa
tel. + 420 775 552 789
informacni.sluzba@ceskesvycarsko.cz
www.ceskesvycarsko.cz
https://www.facebook.com/CeskeSvycarskoops/
instagram.com/bohemianswitzerland