V úterý 21. února od 18.00 s ním v ústeckém Hraničáři navštívíme "Ostrov svobody", tedy Kubu.

Jako školáci jsme „povinné" kubánské pomeranče neměli rádi. Byly divně sladké, málo oranžové. Jakým hitem jsou tam?

Na Kubě jiné nemají, takže hitem asi jsou. Protože se na Kubu téměř nic nedováží, musí si lidé stačit se skromnou domácí produkcí. Vzpomínám si na stánek „ovoce a zelenina" v ulicích Havany, kde pán prodával cibuli, ananas, banány a okurky. Zkrátka co rodná hrouda dala. Ty pomeranče vypadají na Kubě stejně divně jako kdysi u nás. Na loupání jejich tvrdé kůry používají Kubánci takový speciální „soustruh".

Čtěte také: O lázně má zájem Nový Zéland

Skvělý vývozní artikl jsou tamní doutníky. Vážně je tam „černošky zpracovávají mezi svými tlustými zpocenými stehny"?

Doutníky jsou kubánským zlatem, které může pozvednout jejich ekonomiku. Čekal jsem, že se na to válení doutníků na stehnech sličných Kubánek zeptáte! Ptají se všichni. Ale já netuším, kde se ta fáma objevila. Na Kubě jsem nic takového neviděl. Doutníky se vyrábějí na stole, je to celkem složitý proces, který nespočívá v tom, že zamuchláte a srolujete pár tabákových listů.

Mohu-li si vybrat k rekreaci mezi Kubou a Dominikánskou republikou, asi bych volil ten druhý stát. Co vy na to?

Nevím, zda jsem v té věci správným poradcem. V Dominikáně jsem nebyl, na Kubě jsem chtěl vědět, jak se obyčejným Kubáncům „na konci socialismu" žije. Nezkoumal jsem plážové resorty Varadera.

Kuba šla převratem od kapitalismu ke komunismu, dnes se oklikou vrací ke kapitalismu. Jsou tam čitelné stopy vlivu politiky na všem?

Já bych si troufl říci, že ač to Castrův režim hlasitě nepřiznal, v praxi se ukázalo, že politicko-ekonomický model socialismu selhal. Když po roce 1991 skončila ekonomická podpora ze Sovětského svazu, Kuba se ocitla v hluboké krizi; lidé neměli skoro nic, trpěli hlady. Museli zemi otevřít zahraničním turistům a pak i povolit svým občanům podnikat, aby se zachránili. Dnes prý v soukromém sektoru pracuje přes půl milionu Kubánců. A kdo je šikovný, přijde si na kubánské poměry na pěkné peníze. Zatím tu ale dál stojí fronty i na chleba.

Nepřehlédněte: Cestovatel Klega přerušil cestu stopem kolem světa kvůli zdraví

Kubánská hudba je skvělá, film Buena Vista Social Club i související aktivity jí prospěl. Byla by každá tamní kapela v ČR hvězdou díky atmosféře vystoupení, nakažlivým melodiím, rytmům?

Jistě! Po večerech se v barech hraje, zpívá a tančí salsa, rumba, čača. Kubánci mají hudbu v krvi, a protože jim koluje směs krve převážně španělské a africké, jejich hudební styl je silný, temperamentní, uchvacující. Mám pocit, že zde by byla za hvězdu asi každá kapela, kterou jsem na Kubě slyšel. Některé jsem točil, diváci mé diashow se mohou těšit na autentický hudební zážitek. Zápal, se kterým i mladí Kubánci hrají tradiční hudbu, je neuvěřitelný stejně jako přirozenost, se kterou tančí mladé Kubánky gazelích postav.

Jaké jídlo a pití jste si oblíbil, zklamalo vás něco?

Nejdřív jsem si potřeboval zkusit tradiční kubánské nápoje od rumu po mojito či piňu coladu. Nezklamal mě žádný. Jídlo na Kubě můžeme rozdělit na to pro turisty, a pro domorodce. Kvůli ekonomické situaci Kubánci nechodí do restaurací, jejich strava na veřejnosti se omezuje na houbovitou pizzu bez náplně, případně obloženou housku či malou sladkost. Vrcholem je oběd v lidové jídelněs pečeným kuřetem a rýží, na což nemá zdaleka každý peníze. Ale pro turisty už je dostatek restaurací s jídlem na celkem evropské úrovni, ovšem za celkem evropské ceny.

Narazil jste na nějaké neobvyklé místo, jaké jinde ve světě není?

Kuba má minimum aut v ulicích a žádné znečištění měst reklamami, vývěsními štíty či dopravními značkami. Vrcholem je v tomto koloniální skvost město Trinidad. Jeho centrum vypadá, jakoby se tu v 17. století zastavil čas. Ulice dlážděné šišatými kameny, fasády domů neposkvrněné moderní civilizací. Skutečný unikát, po právu zapsaný na seznam UNESCO.

Přečtěte si: Ledoborec je připraven, ale řeka zatím nehrozí