Loni přešel Českou republiku pro Matěje, který je v bdělém kómatu. Vybral pro něj přes 55 tisíc korun. Letos chce pomoci malé Emičce, trpící mozkovou obrnou. Cesta mu zabere asi půl roku.

Čtěte také: Bílý dům popírá, že zvažoval nasadit gardu proti migrantům

Co vás přivedlo na cesty?
Pět let jsem pracoval jako vývojář ve společnosti, která se zabývá leteckými motory. Po několika letech stereotypu jsem si uvědomil, že tak nechci trávit zbytek života. Cítil jsem, že mi něco chybí.

Co byste řekl o projektu Walk for help?
Celkem čtyři tisíce kilometrů po hranicích bývalého Československa chce nachodit cestovatel a fotograf Václav Malinský. Cestami pomáhá lidem, kteří neměli štěstí.Zdroj: archiv Václava MalinskéhoProjekt Walk for Help vznikl s myšlenkou vytvořit komunitu cestovatelů, kteří chtějí svými cestami pomáhat lidem, kteří to potřebují. V současnosti o tomto projektu přednáším po celé ČR a snažím se dostat do povědomí lidi myšlenku cestování a pomoci.

Proč jste si vybral cestu po hranicích bývalého Československa?
Po dokončení předchozích cest jsme se s přáteli shodli, že bychom chtěli pomáhat tady, protože obecně Češi více podporují dobročinné projekty, které se týkají někoho doma. Během cesty kolem někdejšího Československa chci denně psát, šířit příběh Emičky, chci také psát příběhy lidí, které budu potkávat a celou cestu pečlivě dokumentovat. Chůze po hranicích má ukázat, že je pouhou čárou na mapě. Ve skutečnosti hranice neexistují, všichni jsme si rovni. Nezáleží na národnosti, barvě pleti či náboženském vyznání.

Čeho chcete dosáhnout?
Chci otevřít lidem oči, aby si více vážili naší vlasti a našeho přírodního i kulturního bohatství. V Asii jsem toho viděl hodně. Chudobu, bídu, nouzi, ale zároveň i otevřenost, srdečnost a vřelé úsměvy. Věřím, že v naší zemi si žijeme dobře, ale většinou si to neuvědomujeme a stále si stěžujeme.

Kdy a jak jste se seznámil s Emičkou?
S Emičkou a její maminkou jsem se seznámil na Facebooku, když jsem ohlásil další dobročinný projekt a napsal veřejnou výzvu, že chci někomu pomoci. Napsala mi spousta rodin, nakonec jsem se rozhodl pro Emičku především proto, že má velkou šanci na zlepšení. Hned poté jsme se sešli i osobně.

Nenechte si ujít: Hynek Kmoníček: Trump překvapil svět tím, že plní své sliby

Zažil jste na cestách něco, na co do smrti nezapomenete?
Z cest mám nespočet zážitků, které jen tak nezapomenu. Určitě stojí za zmínku patálie s výškovou nemocí v Himálajích, šlápnutí na hada v Barmě, rozbití fotoaparátu v Thajsku. Pak i ty dobré příhody, ubytování všude možně u místních, fotbal s dětmi ve 4 500 metrech nad mořem, náhodná setkání s Čechy po světě, je toho moc.

Co plánujete do budoucna?
Příliš do budoucna neplánuji. Nyní mám jasný plán, dokončit zdárně cestu Pěšky pro Emičku a vybrat pro ni co nejvíc peněz.