Ke sportu patří opatrnost

Většina vážných zimních úrazů souvisí s lyžováním. Při pádech hrozí především poškození bederní páteře, nejen zlomeniny obratlů, ale i těžké úrazy spojené s přerušením míchy. Při sjezdovém lyžování většinou vzniká zranění v horní části beder. Úrazům se nevyhnou ani sáňkaři či jezdci na bobech. V těchto případech se lékaři setkávají s poraněním spíše v dolní části bederní páteře.

Mnoho úrazů si také přivodí snowboardisté. Při pádech si sice nejčastěji lámou vřetenní kosti na předloktí a zápěstní kůstky, ale pokud padnou prudce dozadu, mohou si také nebezpečně poškodit páteř v různých segmentech. Při bruslení či krasobruslení hrozí úrazy při dopadu na led. Podle intenzity a směru bývají obratle poraněny v krční, hrudní i bederní oblasti.

Při sportování proto platí, že by lidé neměli přeceňovat své síly a dělat jen to, co bezpečně umí. Důležité jsou také ochranné pomůcky helma, chrániče, rukavice, vhodné oblečení a vybavení. Samozřejmostí by mělo být správné seřízení lyží ve speciálních servisech. V nebezpečí jsou i chodci na sjezdovkách. Protože jim tam například při střetu s lyžařem hrozí vážný úraz páteře, měli by se sjezdovkám raději vyhýbat.

První pomoc při poranění páteře

Při vyproštění, ošetření těžce zraněného v místě nehody a při jeho transportu je vždy nezbytné myslet na poranění krční páteře i jejích ostatních částí. Pokud je zraněný při vědomí, je dobré mu položit otázky „máte bolesti v oblasti páteře?" a „cítíte ruce, cítíte nohy a můžete s nimi pohnout?".

Zraněný se musí vyprošťovat v neutrálním postavení páteře, to znamená držet jeho hlavu mezi dvěma dlaněmi a tělo zvedat i přenášet jako by to byl jeden neohebný kus provádět by to měly alespoň čtyři osoby. Transport je ideální nejlépe na rovném tvrdém lehátku.

Pokud je podezření na zlomeninu krčního obratle a je-li to možné, je vhodné nasadit krční límec, který neutiskuje krční žíly.

RENATA MALÁ