Pozor na přívalové deště

"Jen pozor na přívalové deště při táboření, voda z bouřky může přijít z nenadálého směru, nejen z říčního koryta. A za bouřky není dobré pádlovat, zvláště na otevřené vodní hladině," upozorňuje.

Splavnost českých a moravských řek

Vltava je splavná od Vyššího Brodu, ale pokud vhodně zaprší, může být podle Jančara sjízdná i na horním toku pod Horní Vltavicí. "Ale závisí to na dešti a voda zde bude jen krátce," míní Jančar. Totéž platí o Otavě, kde lze zatím vyplout ze Sušice.

V Lužnici a v Berounce už voda stoupla. V Bechyni na Lužnici se průtok vyšplhal ke 12 metrům krychlových a průtok Berounky v Berouně nad 25 metrů krychlových. Zdrojnice Berounky jsou ale stále splavné kolem minima.

Na stejné úrovni se pohybuje vodní stav na Ohři. Menší toky typu Ploučnice jsou také v okolí minima, jen Bílina posílila a je dobře splavná v celém toku.

Na Labe se mohou vodáci vydat až pod přehradou Třemošná a na Jizeru pod Malou Skálou. Setrvalý stav hlásí i Orlice, Tichá je splavná pod Chocní, Divoká pod Kostelcem a spojená Orlice od jejich soutoku až k ústí do Labe.

Na Moravě lze sjet řeku Moravu od soutoku s Desnou, Bečva je splavná pod Teplicemi nad Bečvou. Svratka s Jihlavou jsou sjízdné na dolních tocích, stejně tak Odra s Opavou.

Na Dyji mohou vodáci vyrazit od Znojma.