V Keni jste již více než dva měsíce a bydlíte sama v domečku na vesnici, jak to zvládáte?

Občas je to velmi náročné, hlavně proto, že jsem tu sama mezi místními. Taky zde nemám vrstevníky, se kterými bych mohla něco podniknout. Avšak zhruba tři hodiny cesty ode mě jsou další dvě Češky. Bydlela jsem s nimi v Nairobi, takže s nimi udržuji kontakt. Ačkoliv je samota na vesnici hodně těžká, myslím si, že mi v mnohém prospěla. Měla jsem možnost zhodnotit dosavadní kroky v mém životě a přemýšlet nad tím, kam chci dále směřovat.

Jaké zde máte možnosti vyžití, pokud nejste zrovna v terénu?V této peci místní vypalují cihly

V Ajigu, stejně jako v celé Keni a Africe, je nádherná příroda. Modrá obloha, divoká zeleň a červeně zbarvená hlína či cesty. To je opravdu dokonalá kombinace, kterou si můžete vychutnat, a částečně tak zapomenout na všední starosti. Snažím se tedy být co nejvíce venku a jen tak se procházet po okolí. Avšak vzhledem ke spletitosti cest, které vedou různými směry, bezpečně znám jen dvě cesty. Jedna z nich vede na hlavní silnici a do centra vesnice, druhá k rybníku, odkud je krásný výhled do krajiny. Dvakrát týdně je zde trh, kde seženete všechno od čerstvé zeleniny a ovoce, přes vybavení domácnosti až po látky, oděvy a obuv. I když pravda je, že zde není takový výběr jako ve městě a i ceny jsou zde vyšší kvůli dovozu.

Na vašich fotkách z předchozích příspěvků jsme mohli vidět typické stavby místních domků. Z čeho jsou postavené?

Některé stavby jsou postavené z betonu, jako například můj domek. Má to výhodu v tom, že je stavba pevná, ale je téměř nemožné si cokoliv pověsit na zeď, protože do ní nezabouchnete hřebík. Pak jsou tu domy doslova „uplácané" z hlíny, kterou drží pohromadě konstrukce ze dřeva. V těchto domech žijí ti nejchudší. Je to sice levné, ale tuto stavbu je potřeba neustále opravovat, protože hlína může snadno zvlhnout, obzvláště v období dešťů. Spousta místních si také vyrábí vlastní cihly. Což tu není v podstatě žádný problém, protože zemina je zde kvalitní. Nejdříve si vytvoří formu, pak cihly nechají uschnout na slunci, poskládají je na sebe s tím, že dole nechají otvory. V těchto otvorech pak zakládají oheň a přikládají dřevěné uhlí nebo dřevo, čímž cihly vypálí.

Váš čas v Keni se pomalu blíží ke svému konci. Můžete se s námi podělit o vaše plány na následující týden?

S kolegou se chystáme navštívit místo, kterým prochází rovník, tak doufám, že tam bude nějaké označení nebo něco podobného, u čeho se budu moci na památku vyfotit. A kromě toho chceme navštívit menší vodopády na nedaleké řece Yala. O těchto vodopádech se psalo v místních novinách, protože zde lidé velmi často dobrovolně končí své životy. Kromě výletu po okolí se též chystám na poslední pobyt v Kisumu, kde hodlám nakoupit část dárků domů a snad se zde i potkám se svými kamarádkami z České republiky, které jsou v Keni na zahraniční praxi v rámci studia.

Autorky: HANA MASAŘÍKOVÁ, MARCELA KREJČÍ