„Právě teď je v subtropech na severní polokouli sezóna dešťů, kterou lze považovat z hlediska výskytu těchto nemocí za rizikové období. Do října se budou s deštěm, stojatou vodou, a tím i vyšším výskytem hmyzu potýkat i v turistických oblastech nejpopulárnějšího kontinentu pro exotické cesty u Čechů – Asie," upozornil.

Cestovat s dětmi Maďar přesto doporučuje, přináší jim to příznivé psychické i fyzické podněty, jen se musí zvolit vhodný cestovní cíl. Dítě udělá v cizím prostředí větší pokrok ve vývoji než doma. Čistý vlhký vzduch a moře ulevuje při nemocech dýchacích cest, kožních problémech a alergii.

Na cestu radí lékař doplnit očkování, od letoška lze očkovat děti už od dvou měsíců věku proti meningokokům skupiny B, jež způsobují zánět mozkových blan. Proti horečce dengue přenášené komáry pomůže repelent.

Cesta letadlem

Potřebám malých dětí se musí přizpůsobit i způsob přepravy na dovolenou. Zejména u delších letů hrozí potíže z klimatizace, proto by děti měly mít oblečení z více vrstev a dostatek tekutin. Při startu a přistání letadla pomáhá proti bolestem ucha ze změn tlaku dudlík, pití, bonbón, žvýkačka.

V letadle se rozšíří respirační viry, včetně například planých neštovic, už čtyři minuty po zapnutí klimatizace. „Z tohoto pohledu jsou vhodnější charterové lety s homogenními skupinami cestujících z domovské země, než pravidelné linky s cestujícími z mnoha zemí, včetně rozvojových," u­vedl.

V místě pobytu je potřeba chránit dětskou pokožku před spálením krémem s vysokým faktorem a hlavu kloboučkem, dítěti nabízet tekutiny. Důležité je mytí rukou. „V rozvojovém světě se nedoporučuje konzumace syrové zeleniny. Ovoce konzumovat jen takové, které je ve slupce. Nedoporučují se také krémy, majonézy, led do nápojů a ovocné džusy ředěné vodou. Zmrzlina se má jíst jen v původním obalu a jídlo pouze tepelně upravené," shrnul lékař.