VYBERTE SI REGION

V sobotu začíná olomoucký Garden Food Festival

Je libo antilopí guláš, raw zákusky nebo kari z Nepálu? Pokud ano, měli byste o víkendu navštívit 2. ročník Garden Food Festivalu, který se koná ve Smetanových sadech v Olomouci. 

12.5.2016
SDÍLEJ:

Zdeněk Pohlreich a Eliška Bučková - tváře Garden Food Festivalu v OlomouciFoto: archiv Garden Food Festivalu

Výstaviště Flora bude dobrým jídlem a pitím vonět o víkendu 14. a 15. května, vždy od 10 hodin.

Pořadatelé slibují rozšířené výstavní plochy, parkoviště P6 pro několik stovek vozů u Galerie Šantovka, více míst ve stanech i v otevřeném pavilonu G v případě nevlídného počasí, ale také větší nabídku restaurací a rychlejší odbavení u pokladen i směnáren grešlí.

Loni se na food festival vypravilo kolem devíti tisíc lidí, děti pod 140 centimetrů, které neplatí vstupné, nikdo nepočítal.

Mapa Garden Food Festivalu Olomouc /klikněte pro zvětšení/. Zdroj: Garden Food Festival  

Garden Food Festival 2016 v Olomouci - mapa stánků

Jídlo & Speciality 

Suši. Ilustrační fotoPříchozí letos ochutnají například francouzské palačinky, švýcarské sýry, španělskou paellu, italskou porchettu, maďarská husí játra, restovaného brouka, grilovaného mečouna, stařené hovězí, speciální vysokou pizzu, rumunské pastrami, kari z Nepálu, japonské sushi, antilopí guláš nebo domácí raw zákusek, ale také domácí šunku a klobásky, nakládané selátko či tvarůžkové speciality.

Milovníci sladkých pochutin ocení luxusní ovocnou zmrzlinu a salát, pralinku, trubičku, creme catalan či babiččin koláček.

Delikatesy vhodně doprovodí voda, ležák, ale, prosecco, víno z Moravy, Chile nebo Rumunska, ovocné šťávy, becherovka, whisky nebo koktejly.

České ale i zahraniční chutě 

V Olomouci se představí Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar, jehož festivalovému menu vévodí ústřice.

Ilustrační fotoTypické španělské pokrmy různých regionů představí projekt El Romero a španělský kuchař Enrique García Tejada.

Novinka na olomoucké gastro mapě Lobster Bistro nabídne plejádu pochoutek od jehněčí klobásky, přes krk z černého prasete až po marinovaného sivena s grilovanou brioškou.

Zámecká restaurace v Moszně v Opolském vojvodství pak specialitou šéfkuchaře zabrousí do historie.

Návštěvníky pohostí pečenou srnčí kýtou s jalovcem, v omáčce s lesními hříbky, podávanou s dušenými bramborami a mátou, se salátem z řepy s česnekem a lesním kmínem.

Svého druhu unikátem českých food festivalů bude opět menu univerzitní menzy, která sází na dýňovou polévku, jelení guláš nebo hovězí líčka.

Organizátoři myslí také na vyznavače raw stravy, vegany a vegetariány. Ty jistě potěší originální menu až ze Srí Lanky.

Garden Food Festival ve Smetanových sadech v Olomouci

Garden Food Festival ve Smetanových sadech v Olomouci. Autor: DENÍK/Ondřej Zuntych

Hvězdné tváře

Zdeněk Pohlreich 

Šéfkuchař, majitel restaurací, podnikatel, moderátor televizních show, autor několika kuchařských knih. Do roku 1987 působil v různých pražských restauracích a hotelech.

Zdeněk PohlreichPo emigraci strávil více než jeden rok v Nizozemsku, kde působil v restauraci Het Schlellinkje.

Následně odjel do australského města Adelaide, kde začal jako druhý kuchař francouzské restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem.

Po návratu z emigrace působil na pozici šéfkuchaře v restauraci hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS či Marriott.

Od roku 2010 úspěšně provozuje Café Imperial, Divinis Ristorante a luxusní restauraci TriBeCa ve švýcarském městečku Romanshorn.

Přemek Forejt 

Patří do nastupující generace šéfkuchařů. V současnosti je šéfkuchařem k Entrée restaurantu v Resortu Hodolany v Olomouci. Prošel brněnskými Šéfkuchař Přemek Forejtpodniky Brabander restaurant a U Kastelána.

V Londýně pracoval v Dover Street restaurant a v michelinské restauraci L´Autre Pied.

Působil v prestižní brněnské restauraci zaměřené na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, která v roce 2012 zvítězila v soutěži Maurerova výběru Grand restaurant.

„Na festivalu chceme naše jídlo udělat lehce hravé, prostě jednoduché, dobré jídlo. Loni jsme rehabilitovali Hodolanskou omáčku, letos chceme mimo jiné zkusit něco z tvarůžků. Udělali jsme Loštické lanýže," řekl Přemek Forejt.

Halina Pawlowská

Halina Pawlowská je nejznámější a nejčtenější současnou českou spisovatelkou. Napsala 23 knih, obdržela celou řadu českých i slovenských vydavatelských cen. Založila deník Metropolitan Halina Pawlovskáa tři úspěšné společenské časopisy Story, Šťastný Jim a Glanc, se kterým stále spolupracuje.

Je autorkou scénářů asi čtyřiceti televizních komedií, tří seriálů a čtyř celovečerních filmů. Za scénář k filmu Díky za každé nové ráno obdržela českého lva a její scénář zvítězil v celosvětové soutěži o nejlepší postsocialistický scénář vyhlášené nadací Sundance Roberta Redforda.

Halina Pawlowská vymyslela a zrealizovala několik nových televizních formátů, které se všechny uplatnily na televizních obrazovkách a patřily k nejpopulárnějším televizním pořadům.

Tipy z pódia sobota 14. května

Sobota nabídne za asistence moderátora Petra Krále například cooking show Haliny Pawlowské, skvělých šéfkuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru nebo Romana Loubala z brněnského Borgo Agnese. Své umění předvede Tomáš Levý z Lobster Bistro, chybět nebude Radim Svačina z restaurace U Přemka), Chilliman Tomáš Nový z pochutnejsi.cz či ambasador Becherovky Jiří George Němec.

Tipy z pódia neděle 15. května

Nedělním programem provede návštěvníky herec a foodbloger Lukáš Hejlík. Cooking show na pódiu vyvrcholí příchodem Zdeňka Pohlreicha s Eliškou Bučkovou.

Ještě předtím se na pódiu představí zástupce výrobců regionálních potravin a značek a to zábřežská Levandulová kavárna.

iváci se mohou těšit na představení olomouckých mistrů kuchařů Přemka Forejta z Entreé restaurant, nebo Jaroslava Klára z Lobster restaurant, který si to po loňském vítězství chce znovu rozdat ve vaření na čas s předem neznámými surovinami s šéfem Pohlreichem.

Až z norského Stavangeru přiletí michelinský kuchař Anthony Orjollet, který bude prezentovat trendy severskou kuchyni.

Garden Food Festival ve Smetanových sadech v Olomouci

Garden Food Festival ve Smetanových sadech v Olomouci. Autor: DENÍK/Ondřej Zuntych

Dětská zóna 

Stánek interaktivního muzea vědy Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci nabídne hlídání dětí od 4 let, ale i zábavné vědecké aktivity kolem stanu.

Dětská zóna na Garden Food FestivaluPříchozí se tak dozví, proč musíme vejce rozklepnout nožem či o hranu stolu, co dokáže udělat ocet s obyčejným vajíčkem.

Chybět nebude ani pokus s droždím, hádanky s jídlem nebo třeba výroba šperků ze špaget.

V neděli si děti i rodiče mohou upéct svůj kváskový chleba.

Doprovodný program o potravinách minulosti i budoucnosti nabízí i Pevnost poznání.

O jídle se bude mluvit v Laudonově sále a v expozici Věda v pevnosti v sobotu 14. května.

Co by měl návštěvník vědět

Při vstupu do areálu obdrží příchozí festivalovou brožuru, anketní lístek pro soutěž o nejlepší restauraci festivalu (hraje se o hodnotné ceny) a příbor, který je určen pro celodenní použití.

Restaurace a další prodejci budou nabízet degustační porce na jednorázovém nádobí.

Alkoholické nápoje budou podávány rovněž v „degustačních" mírách.

Jediným platidlem v areálu jsou tzv. grešle, jedna za dvacet pět korun, které si návštěvníci vymění na čtyřech zřetelně označených místech v areálu. Grešle nelze vrátit ani proměnit zpět za peníze.

Grešle a vstupné

Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou, grešlemi, jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci a v informačním centru olomoucké radnice.

1G = 25 korun, budou k prodeji v balení po deseti kusech se vstupenkou na pokladnách při vstupech a na třech vyznačených místech uvnitř areálu.

Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 100 korun, varianta s 10 grešlemi pak 350 korun.

Na místě zaplatí za vstup návštěvník 150 korun, varianta s 10 grešlemi ho pak přijde na 400 korun. Děti do 140 cm výšky mají vstup zdarma.

Výběr z programu Garden Food Festivalu Olomouc 2016
Gastro Mach Pódium

SOBOTA 14. května

Moderátor Petr Král (Radiožurnál)

10.15 Cooking show Radima Svačiny (U Přemka Opava)

12.30 Manželé Bečicovi prezentují Zdravosti

13.00 Chilliman Tomáš Nový + Eliška Bučková – Jakou pálivost papriky snese člověk?

13.45 Cooking show Petra Heneše + Ondry Hutníka (Olivův pivovar + Mandarin Oriental Praha)

15.30 Kuchařské variace Jana Punčocháře (Grand Cru Praha) a Martin Žůrek (Vinařství Spielberg)

16.15 Halina Pawlowská představí recept ze své kuchařky + překvapení

17.45 Brouk na talíři: Jak připravit štíra?

18.15 Cooking show Romana Loubala (Borgo Agnese Brno)

19.00 Jiří George Němec: Nové pohledy na Becherovku

20.00 Uzavření areálu

NEDĚLE 15. května

Moderátor Lukáš Hejlík (herec a foodblogger)

10.30 Anthony Orjollet (Egget Stavanger – Norsko) prezentuje severskou kuchyni

11.15 Cooking show s hmyzem

12.00 Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich, jak ho neznáte + Eliška Bučková

13.15 Zdenek Kortiš: Whisky letem světem

13.45 Přemek Forejt představuje koncept restaurantu Entrée Olomouc

16.00 Kuchařský duel: Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial Praha) versus Jaroslav Klár (Lobster Olomouc)

16.45 Lichwitz Jeseník: Dobroty z konopí

18.00 Uzavření areálu

VŠE o festivalu KOMPLETNÍ PROGRAM ZDE

Autor: Petra Pášová

12.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Do Iráku odletěl polní chirurgický tým, pomáhat bude u Mosulu

Praha - Do Iráku dnes odletěl sedmnáctičlenný český polní chirurgický tým. Podporovat bude koaliční a irácké vojáky na americké základně několik desítek kilometrů od Mosulu. Sdělil to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. O vyslání jednotky rozhodla vláda a schválil jej Parlament.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies