Skrze bezpečnostní situaci v Evropě neustává zájem českých turistů, a zejména pak rodin s dětmi, o tradiční dovolenkové destinace, jako je Chorvatsko, Itálie, Řecko, Španělsko a Bulharsko. Letošním hitem bude především Řecko, neboť už nyní mnohé z cestovních kanceláří hlásí obsazené kapacity v některých řeckých destinacích. Není proto divu, že ceny tamních hotelů u nejoblíbenějších z nich, rostou. Tento růst cen způsobil zájem nejen českých turistů, ale i turistů z Německa, Polska, Francie a dalších zemí.

Podle sdělení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur registrují cestovní kanceláře oživení zájmu o Egypt a Tunisko, které lákají na nízké ceny, výrazný nárůst prodejů zájezdů je i do Spojených arabských emirátů.

Předprodeje zájezdů na léto, takzvaných first minute, které jsou výrazně levnější než běžné zájezdy, jsou letos zatím o pětinu vyšší než loni.

Chuť Čechů cestovat možná posílí silnější koruna

Podle Asociace cestovních kanceláří by očekávaný konec intervencí, a tím i silnější koruna v letošním roce měly pozitivně ovlivnit ceny zájezdů i chuť Čechů cestovat. „Pokud by ČNB přestala intervenovat, došlo by k významnému oživení zájmu o dovolené v zahraničí," mínil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Služeb CK využívá při svých cestách do zahraničí průměrně třetina cestujících, což je spolu s Rakouskem nejvyšší podíl v Evropě. ČR byla v Evropě v roce 2014 zemí s nejvyšším počtem cestovních kanceláří na obyvatele zhruba 40 CK na 100 000 obyvatel.

Ke zlepšení cestování do zahraničí přispějí letos i některé nové letecké linky, například České aerolinie přidají do letního letového řádu švédské Malmö, kam budou létat až čtyřikrát v týdnu.

V bezpečí domoviny

Cestovní kanceláře již delší čas evidují i větší zájem o dovolenkové pobyty v rámci ČR a Slovenska. Kvalita služeb v oblasti turismu se zde v posledních letech neustále zvyšuje, přispívají k tomu i nemalé dotace státu a EU. Britský server Bristol Post dokonce zařadil Českou republiku mezi nejbezpečnější turistické destinace světa.

Ve svém článku označil ČR za třetí nejbezpečnější cestovatelský cíl po Islandu a Švýcarsku, za zemi známou „zdobnými zámky, domorodými pivy a dlouhou historií". Server cituje britské ministerstvo zahraničí, podle něhož je hrozba terorismu v Česku nízká.

Za ČR se v tabulce umístilo Mongolsko a Fidži, Polsko, Vietnam, Malta, Maďarsko a Kambodža.

Kam raději nejezdit, informuje ministerstvo

Před cestami do Indie, kde hrozí v nejbližší době útoky na západní a turistické cíle, varuje české ministerstvo zahraničí. Úřad proto doporučil českým občanům, aby se vyhýbali místům, kde se srocuje větší množství lidí. Obezřetní by Češi měli být také v hotelových areálech nebo na plážích, uvádí ministerstvo na svém webu www.mzv.cz. Tamtéž informuje o dalších zemích, které nejsou pro turistiku z hlediska bezpečnosti vhodné, o každé z nich přitom udává podrobnosti. Webové stránky ministerstva nabízejí i řadu dalších zajímavých informací pro cestování do zahraničí.

Čtěte také:

Dovolená v Česku by mohla podražit. Kvůli poplatkům
Letní dovolená? Někteří nabírají energii u moře, jiní jsou raději v tuzemsku
Dovolená podražila. Za zájezd si připlatíte až 1500 korun