VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbaři, neschovávejte košíky! V lesích raší hlíva

Sezona hřibů je pryč, houbaři ale nemusí zoufat. Na svět se totiž pozvolna klubou trsy hlívy ústřičné. Tento druh hub je mezi sběrači i zákazníky stále oblíbenější. „Hlíva je jednoznačně fenoménem podzimu. Právě začíná její hlavní období a žádného správného houbaře by neměla nechat chladným,“ tvrdí mykolog Vladimír Antonín z Moravského zemského muzea v Brně.

10.11.2010 1
SDÍLEJ:

Hlíva ústričnáFoto: Petr Hůla

„Na to, až hlíva vyraší, se těším už od léta. Letos jsem v lese našel jen pár mladých trsů, ale i to mi stačilo na vynikající kulajdu,“ prozradil amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějova.

Připravuje ji podle receptu svého dědečka. „Asi třicet deka hlívy nakrájíme a povaříme s pár brambůrkami, špetkou pepře a bazalky, bobkovým listem, trochou kmínu a soli v jednom litru vody. Poté co houba změkne, zahustíme polévku záklechtkou ze smetany a mouky. Pak přidáme pár kapek octa podle chuti a nakonec jedno nebo dvě vejce. Počkáme, až ztuhnou a kulajda je hotová,“ popsal v pár větách nenáročnou přípravu.

Hlíva pro zdraví

„Nejenže si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví. Konzumace hlívy totiž posiluje imunitu organismu, má pozitivní vliv na infekce, záněty i krevní tlak a zlepšuje také stav cévního systému,“ upozornil mykolog Nývlt.

Jeho slova potvrdil Libor Marčan z prodejny Vitamín v Prostějově. „Ještě před dvěma lety si lidé kupovali hlívu hlavně pro její zdravotní účinky. Dnes ji vyhledávají i ti, kteří si chtějí jen ozvláštnit jídelníček. Stává se běžnou prodejní houbou jako jsou třeba žampióny,“ říká obchodník a dodává, že hlívu dováží prakticky denně, aby zákazníkům v lednici déle vydržela. „Její doporučená skladovací doba je zhruba do pěti dnů,“ podotkl Marčan.

Cena hlívy v Prostějově se momentálně pohybuje kolem jednoho sta korun za kilogram. „Na polévku či omáčku vám ale stačí jen dvacet až třicet deka, na guláš pak okolo čtyřiceti. Plodnice hlívy totiž nejsou tolik hutné jako u jiných hub,“ vysvětlil Libor Marčan.

Hlavní znaky houby

Zatímco na hlívu z pěstíren můžete narazit na tržnici i v téměř každém obchodě s ovocem a zeleninou, v lese byste mohli mít s jejím rozpoznáním potíže. Jako vodítko poslouží například fotografie a informace z internetové encyklopedie Wikipedie. V ní se lze mimo jiné dočíst, že klobouky hlívy ústřičné připomínají svou barvou i tvarem větší ústřice, v mládí jsou sklenuté s podvinutým okrajem, později pět až dvacet pět centimetrů široké, vějířovité, hladké a pružné.

Zbarvení je široce proměnlivé. Od barvy bělavé, šedomodravé až k šedohnědé nebo hnědé. A kdy a kde na hlívu narazíte? „Roste od začátku podzimu až do zimy. Při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo na odumřelých kmenech listnáčů,“ vysvětlil houbařský nadšenec Marek Nývlt.

Hlíva ale není jediným druhem hub, který se dá ještě v těchto dnech najít. „V lese rostou ještě bedly, strmělky mlženky, čirůvky dvojbarevné a také čirůvky fialové,“ prozradil mykolog Vladimír Antonín s tím, že strmělky i čirůvky je dobré před konzumací hodně povařit. „Výborné jsou naložené v octě,“ doporučil jednu z možných variant zpracování a jedním dechem dodal, že na houby lze vyrazit i v mrazivých dnech. „V zimě až do minus tří stupňů roste velmi chutná penízovka sametonohá,“ vysvětlil.

Pro většinu houbařů už ale sezona skončila. Jaká vlastně letos byla? „Jaro bylo průměrné, začátek léta už lepší, srpen i září skvělé a pak to začalo upadat,“ shrnul mykolog s tím, že rok byl nadprůměrně bohatý především na hřibovité houby. „Více než bývá obvyklé, rostly také všechny druhy kuřátek,“ dodal Vladimír Antonín.

Houbaře během roku potrápily i jedovky. „Tento rok řádila hlavně muchomůrka zelená. Otrav z této velmi jedovaté houby jsme zaznamenali statisticky více než v předchozích letech,“ uzavřel mykolog.

Autor: Karel Rozehnal

10.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan
3 8

Ištvan o kauze úniků: Panovala obava, že obvinění budou mařit vyšetřování

Místo, kde se v berlínském parku Teirgarten scházejí mladiství prostituti.
6 7

Prodáváme se, abychom přežili, říkají mladí uprchlíci - prostituti v Německu

DOTYK.CZ / AKTUALIZOVÁNO

Australané řeší, co s místními žraloky

Mnoho Australanů se donedávna usmívalo nad pověstí své země jakožto rejdišti světově obávaných zvířat. Byla to ale smrt místní surfařky Laeticie Brouwerové, která odstartovala zájem státních orgánů ohledně řešení, které by eliminovalo riziko útoků a zároveň nevedlo k drastickým opatřením.

Itálie rozdává stovky hradů. Má ale podmínku

Toužíte po vlastním hradu nebo alespoň po sídle, které dýchá historií? V Itálii máte možnost. Země nabízí soukromým investorům zdarma víc než 100 historických památek. Má ale podmínku: nový vlastník je musí zrenovovat a transformovat do podoby turistického objektu.

Nečasová nepřišla k soudu. Zradilo ji zdraví

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová), která čelí obžalobě v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství, dnes nepřišla vypovídat k soudu. Podle jejího právníka Eduarda Bruny je nemocná a zároveň nedala souhlas s konáním jednání ve své nepřítomnosti. Soud proto hlavní líčení odročil.

Poslanci navrhli pro státní firmy nové úlevy z registru smluv

Některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu a národní podnik Budějovický Budvar možná dostanou částečnou výjimku z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Do evidence se také nebudou muset vkládat smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy. Předpokládá to novela zákona, kterou předložila skupina poslanců z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Úsvitu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies