Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbaři, neschovávejte košíky! V lesích raší hlíva

Sezona hřibů je pryč, houbaři ale nemusí zoufat. Na svět se totiž pozvolna klubou trsy hlívy ústřičné. Tento druh hub je mezi sběrači i zákazníky stále oblíbenější. „Hlíva je jednoznačně fenoménem podzimu. Právě začíná její hlavní období a žádného správného houbaře by neměla nechat chladným,“ tvrdí mykolog Vladimír Antonín z Moravského zemského muzea v Brně.

10.11.2010 1
SDÍLEJ:

Hlíva ústričnáFoto: Petr Hůla

„Na to, až hlíva vyraší, se těším už od léta. Letos jsem v lese našel jen pár mladých trsů, ale i to mi stačilo na vynikající kulajdu,“ prozradil amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějova.

Připravuje ji podle receptu svého dědečka. „Asi třicet deka hlívy nakrájíme a povaříme s pár brambůrkami, špetkou pepře a bazalky, bobkovým listem, trochou kmínu a soli v jednom litru vody. Poté co houba změkne, zahustíme polévku záklechtkou ze smetany a mouky. Pak přidáme pár kapek octa podle chuti a nakonec jedno nebo dvě vejce. Počkáme, až ztuhnou a kulajda je hotová,“ popsal v pár větách nenáročnou přípravu.

Hlíva pro zdraví

„Nejenže si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví. Konzumace hlívy totiž posiluje imunitu organismu, má pozitivní vliv na infekce, záněty i krevní tlak a zlepšuje také stav cévního systému,“ upozornil mykolog Nývlt.

Jeho slova potvrdil Libor Marčan z prodejny Vitamín v Prostějově. „Ještě před dvěma lety si lidé kupovali hlívu hlavně pro její zdravotní účinky. Dnes ji vyhledávají i ti, kteří si chtějí jen ozvláštnit jídelníček. Stává se běžnou prodejní houbou jako jsou třeba žampióny,“ říká obchodník a dodává, že hlívu dováží prakticky denně, aby zákazníkům v lednici déle vydržela. „Její doporučená skladovací doba je zhruba do pěti dnů,“ podotkl Marčan.

Cena hlívy v Prostějově se momentálně pohybuje kolem jednoho sta korun za kilogram. „Na polévku či omáčku vám ale stačí jen dvacet až třicet deka, na guláš pak okolo čtyřiceti. Plodnice hlívy totiž nejsou tolik hutné jako u jiných hub,“ vysvětlil Libor Marčan.

Hlavní znaky houby

Zatímco na hlívu z pěstíren můžete narazit na tržnici i v téměř každém obchodě s ovocem a zeleninou, v lese byste mohli mít s jejím rozpoznáním potíže. Jako vodítko poslouží například fotografie a informace z internetové encyklopedie Wikipedie. V ní se lze mimo jiné dočíst, že klobouky hlívy ústřičné připomínají svou barvou i tvarem větší ústřice, v mládí jsou sklenuté s podvinutým okrajem, později pět až dvacet pět centimetrů široké, vějířovité, hladké a pružné.

Zbarvení je široce proměnlivé. Od barvy bělavé, šedomodravé až k šedohnědé nebo hnědé. A kdy a kde na hlívu narazíte? „Roste od začátku podzimu až do zimy. Při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo na odumřelých kmenech listnáčů,“ vysvětlil houbařský nadšenec Marek Nývlt.

Hlíva ale není jediným druhem hub, který se dá ještě v těchto dnech najít. „V lese rostou ještě bedly, strmělky mlženky, čirůvky dvojbarevné a také čirůvky fialové,“ prozradil mykolog Vladimír Antonín s tím, že strmělky i čirůvky je dobré před konzumací hodně povařit. „Výborné jsou naložené v octě,“ doporučil jednu z možných variant zpracování a jedním dechem dodal, že na houby lze vyrazit i v mrazivých dnech. „V zimě až do minus tří stupňů roste velmi chutná penízovka sametonohá,“ vysvětlil.

Pro většinu houbařů už ale sezona skončila. Jaká vlastně letos byla? „Jaro bylo průměrné, začátek léta už lepší, srpen i září skvělé a pak to začalo upadat,“ shrnul mykolog s tím, že rok byl nadprůměrně bohatý především na hřibovité houby. „Více než bývá obvyklé, rostly také všechny druhy kuřátek,“ dodal Vladimír Antonín.

Houbaře během roku potrápily i jedovky. „Tento rok řádila hlavně muchomůrka zelená. Otrav z této velmi jedovaté houby jsme zaznamenali statisticky více než v předchozích letech,“ uzavřel mykolog.

Autor: Karel Rozehnal

10.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  OBÁVANÉ PLEMENO. Lidé se ho bojí, ale dobře vychovaný pitbull může být hodný pes.
3 17

Neočipujete psa? Připravte si až sto tisíc na pokutu

Útok v Cambrils
1 3

Druhé neštěstí ve Španělsku – vůz najel do lidí v městečku Cambrils

Češi nechtějí platit za hovězí. Krávy jdou do světa na chov

Masa se v Česku v posledních letech vyrábí stále méně. Klesající trend se nezměnil ani ve druhém čtvrtletí letošního roku. Od dubna do června ho řezníci vyrobili 110 736 tun, což bylo o 3,4 procenta méně oproti stejnému období loňského roku.

Odporný útok na nevinné, odsuzují čeští politici útok v Barceloně

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil dnešní najetí auta do lidí v Barceloně za další "odporný teroristický útok na nevinné". Sdělil to na twitteru. Na sociálních sítích odsoudili čin také další tuzemští politici. Útok, ke kterému se přihlásil Islámský stát, si vyžádal asi 13 mrtvých a osm desítek zraněných.

Stihne Krpálek MS? Spíš ne, mrzí judistu

Tomu se říká pech. Měl být jedním z hlavních favoritů na titul mistra světa v nejtěžší váhové kategorii, místo toho bude judista Lukáš Krpálek s největší pravděpodobností léčit zraněný kotník na levé noze. Jak přiznal během autogramiády v Hranicích, kde měl s reprezentací absolvovat soustředění, pravděpodobnost, že stihne světový šampionát v Budapešti, je mizivá.

Čekání na telefon. O ostřílené Čechy není v zámoří zájem

Užívat si léto? Štědře placení hokejistéz NHL jistě nemají nouzi o prázdninové kratochvíle. Ne vždy si ale můžou léto užít opravdu naplno – co když stále nevědí, kde budou v příští sezoně hrát? Týdny uplývají, start přípravných kempů v zámoří se zvolna blíží a pořád tu jsou čeští borci, kteří zatím nikde nepodepsali nový kontrakt.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení