To ostatně vyplývá i z interního průzkumu společnosti TOKOZ, nejstaršího výrobce zámků a kování v České republice. Podle něj je zhruba 80 - 90 % českých dveří stále vybaveno starými zámkovými vložkami, které lze lehce zdolat i těmi nejjednoduššími zlodějskými metodami. O chatách a chalupách to platí obzvlášť.

Přitom platí, že každá zainventovaná tisícikoruna se v síle zabezpečení chaty nebo chalupy zaručeně projeví. Dokazuje to například stránka Zamcenydum.cz. Přináší přehled nejnutnějšího zabezpečení pro většinu typů objektů (dům, byt, chata, chalupa, dílna, garáž) a pomáhá vybrat tu nejlepší dveřní vložku, visací zámek anebo dveřní závory.

10 tipů a triků k zabezpečení chaty nebo chalupy od Asociace soukromých bezpečnostních služeb:

Zabezpečte dostatečně kvalitním zámkem již vrátka (postačí i visací zámek), zloděj tak bude varován, že s Vaším objektem nebude mít snadnou práci.

Má-li hlavní objekt více vstupních dveří, opatřete dobrým zámkem všechny. Nebude hrozit, že zloděj dobře zabezpečené dveře jednoduše „obejde" těmi méně zabezpečenými.

Na hlavních zámcích nešetřete. Pamatujte, že zloděj bude mít dost času na jejich nerušené zdolávání. Ochrana proti tichým, nedestruktivním metodám je samozřejmostí. Zámek s ochranou proti odvrtání navíc pořídíte za pár stokorun - šetřit se nevyplatí!

Je-li to možné, zamykejte i dveře uvnitř objektu.

Stejnou péči jako dveřím věnujte také oknům. Vhodným řešením jsou uzamykatelné okenice, případně mřížování. Samozřejmostí by měla být bezpečnostní folie.

Kůlny a stodoly vybavte uzamykatelnými petlicemi anebo kvalitními visacími zámky. Ty objekty, které nemusíte zamykat, nechte raději otevřené - zloděj se přesvědčí, že skutečně není co odnést a nenapáchá zbytečné škody.

Pokud máte u chaty garáž, kde parkujete celoročně například kola nebo motocykl, nezapomeňte na jejich samostatné zajištění.

Samostatně zamknout se vyplatí i drahé stavební stroje – míchačku, drtičku, zahradní traktor.

Nezapomeňte na zabezpečení i těch méně obvyklých vstupů do objektu – světlíků nebo sklepních okének!

Buďte zadobře se sousedy a nechte jim nezbytné telefonní spojení. V případě, že mají podezření na násilné vniknutí do objektu, požádejte je o okamžité zkontaktování Policie ČR.

Několik tipů a triků k dobrému „zamčení" bytu od ASBS

Investici do vstupního zámku nepodceňujte! Nemusí se jednat o horentní sumy, kvalitní vložku se zabezpečením proti nedestruktivním metodám i odvrtání lze koupit za necelých tisíc korun.

Stejně jako je důležitý zámek, jsou důležité i ostatní komponenty dveří – kování, futra a samotné dveře.

Doplňkové zámky a petlice mají smysl – instalovat jdou do většiny dveří a poslouží i ke zvýšení bezpečnosti v případě nezvaných návštěv.

Pokud má byt jinou přístupovou cestu (například přes balkonové dveře), zabezpečte odpovídajícím způsobem také je.

Sklepní kóji vybavte vhodným visacím zámkem, vlastními zámky zabezpečte také vybavení sklepa.

Uvnitř sklepa uzamkněte vše, co se uzamknout dá. Spínat věci k sobě má smysl jen v případě, pokud s nimi kvůli tomu nebude možné manipulovat.

Kola nebo sezónní pneumatiky můžete uzamknout řetězem s kotvením do země.

Skříňky nebo šuplíky s nářadím zamkněte samostatnými zámky. Drahé nářadí po čas dovolené raději schovejte do bytu.

Pokud máte cennosti (šperky, větší hotovost), zvažte možnost využití uschování v sejfu v bance.

Informujte sousedy o tom, kdo a kdy bude mít do bytu přístup. V případě, že zaznamenají vniknutí do bytu mimo tyto údaje, ať neprodleně volají Policii ČR - do bytu ať v žádném případě nevstupují, ohrozili by vlastní bezpečnost. Své příbuzné nebo známé instruujte, aby se po každé návštěvě zastavili také u sousedů a potvrdili, že je vše v pořádku.