VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak chutnají Jeseníky? No přece báječně!

Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky. Nejde však jen o pokrmy pro „vyvolené“ takto si mohou až do konce září pochutnávat návštěvníci v restauracích na Šumpersku, Jesenicku i Rýmařovsku. Právě byl totiž odstartován unikátní projekt Chuť Jeseníků.

19.6.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
28 fotografií

Ve středu 15. června byl v šumperské restauraci Černý Havran odstartován gastronomický festival Chuť JeseníkůFoto: DENÍK/Jan Kastner

„Do projektu se zapojilo pětadvacet restaurací. Ty se zavázaly k tomu, že budou od 16. června až do konce září vařit každý tradiční pokrmy z oblasti Jeseníků. Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu do restaurace. Každá ze zapojených restaurací bude nabízet nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu,“ představila projekt Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které celou akci organizuje.

Gastronomický festival finančně podpořil Olomoucký kraj. „Projekt Chuť Jeseníků byl zařazen mezi desítku nejzajímavějších akcí v kraji. Jsem přesvědčen, že napomůže ke zviditelnění regionu. Doufám, že Jeseníky budou chutnat celé Evropě,“ popřál organizátorům akce náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.

Pak už se všichni, kteří přišli projekt odstartovat, pustili do ochutnávání. V obležení byl šéfkuchař Roman Ťulpa, který ochotně popisoval postup přípravy nabízených pokrmů. Ty pak podle přání s grácií servíroval na talíře. „Všechny omáčky a polévky mají stejný základ – opraženou mouku a kořenovou zeleninu. Jsou to poměrně levná, ale lahodná jídla,“ tvrdil šéfkuchař.

Jako první zmizela delikatesní paštička. Jednotlivé debatní kroužky se s plnými ústy snažili určit vítěze. Ani v jednom se neshodli. „U mě jasně zvítězil králík načerno, toho jsem si dal dvakrát,“ uvedl jeden z návštěvníků. „Já myslím, že nejlepší byl jazyk s chlebovou omáčkou,“ oponoval mu soused. „Já dávám zlatou medaili zvěřině, s tou úžasnou omáčkou dohromady to nemělo chybu,“ tvrdil třetí.

Pak už se všichni vrhli na dezert, po kterém se jen zaprášilo.

A kdo nyní bude zjišťovat, jak chutnají Jeseníky?

Od pondělí se vedle vybraných restaurací bude vařit po celý týden podle receptů, které organizátoři našli v archívech i u babiček, v jídelně 5. základní školy ve Vrchlického ulici v Šumperku.

Sledujte Šumperský a jesenický deník. Každé úterý budeme informovat o tom, jak lidem chutná to, co jedli naši předci před staletími. Můžete si také zasoutěžit o hodnotné ceny! Více můžete najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz.

Restaurace zapojené do projektu

Šumpersko

Restaurace Arte, Husitská 2, Šumperk

Restaurace Černý havran, Kozinova 7, Šumperk

Wellness hotel Diana, Žárovská 618, Velké Losiny

Hotel Dlouhé Stráně, Rejhotice 72, Loučná nad Desnou

Hotel Dolte, Sobotín 27

Relax Kolštejn Branná

Restaurace v areálu Kouty, Kouty nad Desnou 30

Penzion Na Staré poště, Filipová 65, Loučná nad Desnou

Restaurace Suteren Lounge, Komenského 3, Šumperk

Jesenicko

Restaurace Gemer, nám. Svobody 875, Jeseník

Hotýlek U Kance, Lipová – lázně 240

Park Hotel, Domašov 21, Bělá pod Pradědem

Hotýlek U Pekina, Dolní Údolí 44, Zlaté Hory

Penzion U Petra, Lipovská 115/328, Jeseník,

Penzion Povodí, Domašov 289, Bělá pod Pradědem

Priessnitzovy léčebné lázně, Priessnitzova 12, Jeseník

Hotel Stará Pošta, Filipovice 27, Bělá pod Pradědem

Rýmařovsko

Hotel Slunce Rýmařov, Jesenická 4, Rýmařov

Hotel Kamzík, Karlov 182, Malá Morávka

Hotel Figura, Malá Morávka 256

Hotel a restaurace KOLIBA, Staré Město 227

Autor: Soňa Singerová

19.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PETR JAŠEK. V Súdánu je 
od roku 2015.
AKTUALIZOVÁNO
1

Čech odsouzený v Súdánu byl propuštěn, přiletí se Zaorálkem

Oto Košta
AKTUALIZOVÁNO
7 14

Zmatek a chaos: Nechtěný hejtman Košta přijel na sněm Ano

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

Sušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek patří mezi favority, na medaili v sobotu nedosáhnul

Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies