VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se hoduje ve světě

Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce slaví téměř celá Evropa, ale laskominy na slavnostní tabuli se liší. A některé chutě opravdu překvapí.

5.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

FRANCIE

Velká vánoční večeře se odehrává 24. prosince. Takzvaná „réveillon", tedy slavnostní hostina o mnoha chodech, musí být nejen gurmánským zážitkem, ale také pastvou pro oko. Francouzi si dávají většinou krůtu, 25.12. pak na stole nechybí ústřice, šneci, rybí polévka a krocan plněný kaštanovou nádivkou. Tradičním štědrovečerním moučníkem je vánoční polínko. Připomíná velké poleno, které dříve Francouzi dávali do krbu, aby nevyhasl, než se vrátí ze mše.

Buche de Noël (vánoční polínko)

Suroviny:
200 g polohrubé mouky, 5 vajec, 20 g kakaa, 180 g cukru, tuk na vymazání marcipán na zdobení; na krém: 2 balíčky čokoládového pudinku, 5 dl mléka, 50 g másla, 80 g cukru

Postup:
Ilustrační foto.Utřete do pěny vejce s cukrem. Smíchejte mouku s kakaem a vzniklou směs přidejte do pěny. Hmotu rozetřete na vymazaný plech a pečte čtyři až pět minut na 200 °C. Uvařte čokoládový pudink , nechte vychladnout, přidejte mléko, máslo, a cukr a vytvořte hladký krém. Upečený plát těsta potřete částí krému, zarolujte a nechte vychladnout. Poté povrch potřete zbylým krémem a dozdobte marcipánem.

ANGLIE

Vánoční hostina se připravuje až 25. 12. Servíruje se pečený krocan s ořechovou či kaštanovou nádivkou, jako příloha obvykle opečené brambory a dušená mrkev či hrášek. Tradičním zákuskem je pak proslavený vánoční pudink.

Anglický vánoční pudink

Suroviny (na formu o objemu 1,5 l):
150 g rozinek, 150 g sultánek, 150 g sušených švestek (pokrájených na kousky), 175 ml sherry, 100 g hladké mouky,
125 g strouhanky, 150 g loje (skopového nebo hovězího), 150 g tmavého cukru muscovado, lžička mleté skořice, 1 lžičky mletého
hřebíčku, lžička kypřícího prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 3 vejce, 1 nastrouhané středně velké jablko, 2 polévkové
lžíce medu, máslo na vymazání

Postup:
Ilustrační foto.Sušené ovoce promíchejte, zalijte sherry a nechte minimálně jeden den (až týden) bobtnat. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Máslem vymažte pudingovou formu s víkem (žáruvzdornou). Ve velké míse smíchejte všechny zbylé přísady a poté přidejte i nabobtnalé sušené ovoce včetně zbylého alkoholu. Napěchujte do vymaštěné pudingové formy. Uzavřenou formu dejte do hrnce s vařící vodou (neměla by sahat výše než do poloviny pudingové formy). Vařte pět hodin a stále přilévejte vodu. Puding vyndejte
a teprve v den servírování opět vařte další tři hodiny. Podává se samotný, a nebo ho můžete, pokud zbyde další den, podávat pro změnu s koňakovou šlehačkou nebo opečený na másle s vanilkovou zmrzlinou.

Na čem si pochutnává Její Veličenstvo
Královna tráví Vánoce na svém sídle v Sandringhamu. Na hostinu se schází většinou něco přes 20 nejbližších. Mladší děti jedí odděleně. Královská rodina dodržuje německou tradici slavnostní večeře a rozbalování dárků již 24. 12., na Hod boží 25. 12. se chce královna věnovat jen církevním záležitostem, zejména slavnostní mši. Tradičně se podává husa, kuře či hovězí, doplněné o zimní kořenovou zeleninu. Princ Charles se proslavil tím, že si nechává přivézt svou vlastní zeleninu vypěstovanou na jeho panství v Highgrove. Po večeři královna vstane a dá tím signál dámám, aby se přemístily do jiné místnosti ke kávě, zatímco muži si dávají drink. Na Boží hod 25. 12. se podává bohatá snídaně, sama královna má slabost pro párky a klobásky, jinak jsou v královské rodině populární toasty s marmeládou. K slavnostnímu obědu se podává krocan. Po obědě následuje ještě výběr sýrů.

ŘECKO

V čase 40 dní před Vánocemi se podává speciální chléb zvaný Christopsomo (boží chléb), který je sladký a podobá se naší vánočce.
Je součástí každého prostřeného stolu, může mít různé tvary a zdobí se ornamenty, které obvykle připomínají profese členů rodiny. Peče se také speciální cukroví Melomakarona.

Melomakarona

Ilustrační foto.Suroviny:
500 ml olivového oleje, půl hrnku cukru, 4 lžíce brandy, 50 ml džusu, 800 g hladké mouky, půl lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kypřícího prášku, půl lžičky jedlé sody, omáčka, 1 hrnek medu, 200 g cukru, 1 hrnek vody

Postup:
Smíchejte olej, cukr, džus a brandy. Přimíchejte mouku s kypřícím práškem a sodou. Ze vzniklého těsta vytvarujte menší vajíčka, která rozložíte na nevymazaný plech, přitlačíte vidličkou a v předehřáté troubě pečete na 180 °C asi 30 minut. V hrnci zahřejte asi pět minut med s cukrem a vodou a omáčkou pečivo přelijte. Až se vsákne, posypte skořicí.

NĚMECKO

Vánoční menu se v Německu liší podle regionu. Jiné je to v jižním Bavorsku, kde se připravuje obvykle ryba s bramborovým salátem, a jiné na severu, třeba v Hamburku, kde zase mají v oblibě pečené klobásky se zelím. Nikde však nesmí chybět máslová štola s mandlemi, rozinkami a kandovaným ovocem, která je pro celé Německo typická.

Vánoční štola

Ilustrační foto.Suroviny:
500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 200g cukru krupice, 180 g másla, 2 vejce, 250 g tvarohu, 3 lžíce rumu, 100 g rozinek, 100 g sekaných ořechů, 100 g kandovaného ovoce, 5 g másla na potření, 100 g moučkového cukru na obalení, 1 vanilkový cukr na obalení

Postup:
Štolu je potřeba udělat s několikatýdenním předstihem. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto. Z toho vytvořte dva válečky, které dejte na plech a v předehřáté troubě pečte na 180 °C přibližně 40 min. Po vyndání štolu ihned potřete rozpuštěným máslem a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Zabalte ji do alobalu či potravinové fólie (těsně) a nechte uležet dva až čtyři týdny.

POLSKO

V katolickém Polsku panuje o Štědrém dnu přísný půst. Ovšem – jen do večera. Pak nastává opulentní hostina o 12 chodech, protože 12 je měsíců v roce a každý stolovník musí od každého pokrmu alespoň ochutnat. Prostřeno je i pro nečekanou návštěvu. Na polské kuchyni je patrné, že je ovlivněna hodně ruskou a litevskou. Hostinu otevírá ryba, bývá to často sleď, jeseter, ale i kapr. V Polsku se ryba upravuje dokonce i na sladko, například marinovaná v karamelu. Podává se také hustá polévka – i tři druhy (boršč, zelňačka, houbová nebo rybí), nezbytnou součástí tabule je chléb a svěcené oplatky. V některých polských regionech se servírují pierogy (taštičky) plněné zelím a škvarky, makůvky (žemle namočené v oslazeném mléce a dochucené mákem a rozinkami), jáhlová kaše vařená v mléce, politá řepným olejem, nebo zelí s houbami a hrachem.

Vánoční makovec

Ilustrační foto.Suroviny:
1 kg hladké mouky, 50 g cukru, 10 vajec, 125 ml mléka, 15 g droždí, 1/2 kg mletého máku, 100 g másla, kůra ze 1 pomeranče, hrst směsi mandlí, rozinek a sušeného ovoce

Postup:
Do vlažného mléka přidejte trochu cukru a droždí, čímž si připravíte kvásek a ten necháte vzejít. Mezitím utřete 4 žloutky s cukrem. Kvásek, zbytek mléka a utřené žloutky přidáte do mouky a vypracujete těsto, které necháte vykynout. Umletý mák smícháte s máslem a hrstí mandlí, rozinek a sušeného ovoce. Vykynuté těsto rozválíte, optimální výška je čtvrt až půl centimetru. Ze dvou třetin potřete makovou směsí a zavinete tak, aby nepotřená část zůstala k překrytí nakonec. Dáte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 3 hodiny. Ještě teplý hodně pocukrujete.

Denisa Haveldová

Autor: Redakce

5.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Americký prezident Donald Trump.
2 22

Konec Obamacare tvrdě dopadne na Trumpovy voliče

Sprinterský fenomén Usain Bolt. Bude se radovat ze zlata i na srpnovém MS v Londýně?
5

Usain Bolt: Chci do sbírky poslední Zlatou tretru. Tady je to vždy ohromné

První svezení v omlazené Škodě Citigo. V čem je teď lepší?

Česká verze malých koncernových trojčat se nedávno dočkala faceliftu. Vedle změn v oblasti vzhledu přibyly také nové prvky výbavy, zejména v oblasti konektivity. Takže co všechno Citigo po faceliftu umí a jak vlastně jezdí?

Zeman se setká s rakouským protějškem Van der Bellenem

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se dnes na Pražském hradě setká s českým protějškem Milošem Zemanem. Po přijetí s vojenskými poctami na nádvoří Pražského hradu bude následovat soukromé setkání.

Drnovický stadion je opět na prodej. Cena? O polovinu víc, než při dražbě

Místo dělníků pracujících na opravách je na drnovickém fotbalovém stadionu stále klid. Nejenže vypadá stejně jako před dražbou, která se konala před rokem a čtvrt. Jeho nový majitel, brněnská společnost Mengas, se rozhodl, že ho znovu prodá. Koupit by ho podle něj měla obec. Za devět milionů.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu spor mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies