„V Centru cestovní medicíny připravíme každému cestovateli plán prevence přesně na míru. Aby se vše stihlo, měl by nás kontaktovat ideálně alespoň šest týdnů před odjezdem," doporučuje MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny. Na cestách Čechy nejvíce postihují úrazy a infekční choroby. Přičemž nejčastější onemocnění, která si lidé dovezou z dovolené a kterým lze předcházet očkováním, jsou hepatitidy typu A a B.

Zdravotní stav na dovolené ovlivňuje řada faktorů. Kromě rizika spojeného s klimatem, výběrem dopravy, posunem časového pásma či aktivitami, které se lidé rozhodnou provádět, mohou právě infekční nemoci proměnit dovolenou v nepříjemný zážitek. Aby člověk zbytečně neriskoval, měl by se zajímat o destinaci, kam vyráží, a konzultovat svou přípravu s lékařem. Díky ní může minimalizovat zdravotní rizika ještě před odjezdem na dovolenou.

Očkování proti žloutenkám je cestovatelský základ

V cestovní medicíně existují povinná a doporučená očkování. Očkování proti hepatitidám A a B patří mezi doporučená očkování a lze ho považovat za cestovatelský základ, protože žloutenky jsou rozšířené na celém světě. „Mnoho pacientů s hepatitidou typu A často nedokáže říct, kde se nemocí nakazili. Zdaleka nejde jen o špinavé či čisté ruce nebo cestu za exotikou. Nakazit se může i velmi čistotný člověk ve čtyřhvězdičkovém hotelu v běžných dovolenkových destinacích, a to klidně na jihu Evropy nebo u nás. Virus způsobující hepatitidu typu A je velmi odolný a vysoce infekční, a proto doporučuji očkování proti hepatitidám nejen do exotiky," vyvrací známé mýty o tzv. nemoci špinavých rukou MUDr. Rutsch.

Další očkování, jako např. očkování proti břišnímu tyfu, japonské encefalitidě, dětské obrně či černému kašli nebo léky proti malárii jsou doporučována dle plánované destinace a itineráře cesty, podle toho zda cestovatel plánuje trek v pralese nebo služební cestu do velkého města.

Některá očkování jsou povinná

Zdravotní přípravu před odjezdem by však neměl podcenit žádný cestovatel. Při cestování do některých zemí je totiž povinné například očkování proti žluté zimnici, záznam o provedení očkování provádí akreditovaná očkovací centra do Mezinárodního očkovacího průkazu. Pokud v takových případech cestovatel neprokáže na hraniční kontrole, že očkování podstoupil, do země ho nepustí. Některé země dokonce nabízí možnost nechat se očkovat přímo na hranicích.

Přestože očkování dokáže spolehlivě chránit proti infekčním nemocem, lidé by neměli zapomínat také na tzv. režimová opatření. Snažit se kontrolovat co a jak jedí, chránit se před pobodání hmyzem, pokousáním zvířaty, slunečním úžehem nebo se vyvarovat nepřiměřené zátěži. „Zastávám názor, že neexistují zdravotně nebezpečné země, jen nebezpeční cestovatelé, kteří se chovají nezodpovědně a nestarají se o své zdraví," doplňuje MUDr. Rutsch.

Aktuální statistika: Za posledních šest měsíců si odvezlo z Egypta hepatitidu typu A osmdesát Evropanů

Od listopadu 2012 roste počet hlášených případů hepatitidy typu A u turistů z několika evropských zemí. Za posledních šest měsíců si nemoc z Egypta dovezlo na 80 Evropanů, kteří navštívili různé oblasti této oblíbené dovolenkové destinace. Mezi nakaženými byli turisté z Německa, Nizozemska, Norska, Švédska či Velké Británie. Všichni trávili dovolenou v all-inclusive hotelech nebo v ubytování s hotelovou restaurací. Tento nárůst v reportovaných případech nákazy hepatitidou A poukazuje na to, že by se očkování proti hepatitidě mělo doporučovat.

Očkování proti hepatitidám A a B je aktuální pro všechny cestovatele i výletníky

K přenosu viru hepatitidy A stačí dotknout se infikovaného předmětu a poté úst. Držadlo v MHD, tlačítko na bankomatu, nebo nákupní vozík? Tady všude přežije virus bez problémů i několik týdnů. Člověk ho nevidí ani necítí, může ho pozřít v jídle, nápoji nebo i kostce ledu. Nevědomé šíření žloutenky typu A potvrzují i statistiky: přibližně třetina pacientů nedokáže zpětně identifikovat, kde se virem žloutenky typu A mohla nakazit.

Oproti tomu žloutenka typu B se přenáší tělními tekutinami – krví či spermatem. Pozor by si cestovatelé měli dávat v kosmetických salonech: manikúra, pedikúra nebo piercing a tetování. Hrozí při nich infikování krve stejně jako u lékařských zákroků nebo zubních ošetření. Nejčastěji se ale hepatitida B šíří při nechráněném sexuálním styku, což ji zařazuje do pohlavně přenosných chorob, které společně s respiračními nemocemi a nemocemi způsobenými hmyzem také poměrně často trápí cestovatele.

Co je… Centrum cestovní medicíny

Jako specializované pracoviště nabízí komplexní preventivní péči pro cestovatele do všech zemí světa včetně očkování. Poskytuje individuální rady a aktuální informace o ochraně zdraví na cestách a o možném očkování. Provádí také vyšetření po návratu se zaměřením na importované choroby a jiná poškození zdraví v souvislosti s cestováním. Posuzuje platnost již poskytnutých očkování a vystavuje mezinárodní očkovací průkazy. Zároveň vystavuje recepty na léčivé přípravky proti malárii a doporučuje doplňkový sortiment – vhodné repelenty, moskytiéry, prostředky pro úpravu mikrobiálně závadné vody a další.