Trasa stezky zavede návštěvníky do krajiny Tepelské vrchoviny v okolí Vidžína a Telecího potoka. Na hranicích Plzeňského a Karlovarského kraje je v přírodě opravdu z čeho vybírat. Hluboká údolí s potoky, kopce sopečného původu, louky rozkvetlých orchidejí i prameny minerálních vod.

Díky tomu, že byla krajina po staletí citlivě zemědělsky využívána, dochovaly se zde louky a pastviny s cennými rostlinnými společenstvy.  Na jaře se tu tak může návštěvník setkat například s ohroženými orchidejemi, jako jsou fialově kvetoucí vstavač kukačka či drobné vemeníky, na podzim potká pro změnu desítky růžových květů ocúnu jesenního.

To vše dohromady vytváří malebný kout a skrytý turistický ráj.

„Pokud bude veřejnost dostatečně informována o krásách a hodnotách zdejší krajiny, věříme, že se podaří prosadit vyhlášení tohoto území za přírodní park," uvedl Jiří Šindelář z ČSOP Berkut.

Jedním z cílů projektu byla i obnova Dřevohryzské kyselky. Ta byla dříve využívána místními obyvateli k občerstvení, při práci,v zemědělství či poutníky na cestách. Pramen byl, stejně jako nedaleká zaniklá vesnice Dřevohryzy, postupně zapomenut a neudržován. Nyní byl ale obnoven, zastřešen a byla upravena přístupová pěšina.

Takže neváhejte a vypravte se sem, třeba právě nyní v proudu babího léta.

Více informací o zážitkové trase Vidžín-Telecí potok-Dřevohryzská kyselka i dalších lokalitách najdete na webových stránkách www.blizprirode.cz.

Český svaz ochránců přírodyje sdružení lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 8000 členů. Mezi nimi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Lucie Matulová, kancelář ÚVR ČSOP