U Alžbětiných lázní chce město vybudovat novou šachtu, z které budou vodu čerpat jak Alžbětiny lázně, tak i v příštím roce dokončovaný Národní dům a výrobce vřídelní soli. „Příprava se ale zdržela a šachta se bude dělat až v příštím roce," uvedl Růžička.

Protože Alžbětiny lázně už nyní čerpají vřídelní vodu pro balneologické účely, může být instalace výměníků realizovaná letos. Město proto vypsalo soutěž na dodávku výměníku a nutné instalace za zhruba 1,6 milionu korun.

„Po vybudování šachty bude výměník stát venku, instalace dovnitř budovy tak pro letošní zimu přinese některé vícepráce za asi 200.000 až 300.000 korun. I tak se nám to vyplatí," řekl Růžička.

Podle odhadů by geotermální teplo z vřídelní vody, která je rozváděna potrubím do řady lázeňských objektů ve městě, mohla Alžbětiným lázním ušetřit až 60.000 měsíčně na vytápění.

Podle Růžičky teplo z vřídelní vody zřejmě nebude stačit na pokrytí celé spotřeby tepla v zimním období, ale pro začátek zimy nebo její konec by stačit mohlo.

V současné době vřídelní voda vedle léčebných účelů vyhřívá například i kolonádu a sídlo její správy.