VYBERTE SI REGION

Ledovou stěnu vyzkoušel jako první Radek Jaroš

Lezecké trasy ve Velké věži ve Víru jsou otevřené, další ledování skály ale muselo být kvůli oteplení přerušeno.

3.1.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Ledovou stěnu Velké věže ve Víru první vyzkoušel Radek Jaroš (vpravo).

Ledovou stěnu Velké věže ve Víru první vyzkoušel Radek Jaroš (vpravo).Foto: Deník/Martina Lorencová

Lezecká sezona na ledové stěně ve Víru začala. Oficiálně ji otevřel horolezec Radek Jaroš, který otestoval led na Velké věži a vylezl na ni jako první. Jak se mu lezení líbilo? „Je to skvělé. Ti první nadšenci omlátili volné rampouchy. Led je krásný, ale jsou na něm takové závojíčky, je poznat, že je ještě čerstvý, panenský. Člověk zasekne a cepín mezi rampouchy projede. Zatím neutvořily masiv, pořád je mezi nimi nějaký prostor, a jak se člověk prosekne mezi nimi, projíždí to. Stačí ale centimetr, dva, aby se cepín udržel, to pak už je jen takzvaně o morálu – věřit tomu. Ale jinak skvělé," přiblížil s úsměvem první ledolezení Jaroš. Ten ledovou sezonu na uměle zaledované skalní stěně ve Víru otevírá pravidelně.

„Zase už můžeme ‚valit' takzvané ledometry, to je strašně dobré pro trénink. Při cestování za ledem třeba do Rakouska musíte nejdřív ujet stovky kilometrů, ztratíte tím spoustu času," pochvaloval si Jaroš z Nového Města na Moravě dostupný led kousek „za humny".
Vrstva ledu na skalní stěně je dostatečná, vírští nadšenci tedy včera pro zájemce o lezení otevřeli rezervační kalendář. „Už se zaregistrovalo několik desítek lezců, pro veřejnost otvíráme v sobotu," uvedl Pavol Centko z Horolezeckého oddílu Vír, který se o ledové lezení stará.

Včera dopoledne bylo v rezervačním kalendáři na tento a nadcházející víkend zapsáno dohromady kolem sedmdesáti zájemců. „Uděláme ještě nějaké bezpečnostní kroky a osekáme rampouchy, které by mohly padat," přiblížil přípravy na dnešní ledolezení Centko. Neustále se také kontrolují takzvané štandy, extrémně pevná a ve skále chemicky ukotvená jisticí zařízení pro lana.

Dva tisíce lezců

V tuto chvíli je podle Centka otevřených pět cest, jimiž lze na stěnu lézt. „Ideální je, aby horolezci nelezli nad sebou. Neshazují tak na sebe led," řekl Pavol Centko s tím, že chtějí počet cest zvýšit. „A jsme na to připraveni. Vše závisí jen na přízni počasí," doplnil horolezec. Další ledování vírské stěny ale muselo být kvůli oteplení přerušeno. Led je místy silný i třicet centimetrů, nynější oteplení mu prý zatím neškodí.

„Ta vrstva ještě neubývá, spíš si to sedá a z toho zmrzlého křehkého ledu se stává led trochu měkčí, plastičtější," přiblížil předseda vírského oddílu horolezců Slávek Matuška.

Ledová stěna byla na nynějším místě poprvé otevřena v roce 2009. Zatím nejdelší sezonu měla v roce 2010. Trvala tři měsíce, za něž se na stěně vystřídalo téměř dva tisíce lezců. „Minulý rok trvala sezona prakticky patnáct dní, a za tu dobu se tady vystřídalo čtyři sta horolezců," dodal Pavol Centko.

Autor: Martina Lorencová

3.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový šéf hradního protokolu: Návštěvu Bílého domu už začínáme chystat

ROZHOVOR – Miroslav Sklenář nahradí ve funkci vrchního protokoláře Jindřicha Forejta. Deníku při té příležitosti poskytl rozhovor. Hovoří v něm o svém vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi i o plánované návštěvě USA. Rezignace Forejta ho prý nepřekvapila.  

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej ve prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies