Do Lisabonu si můžete na prodloužený víkend zaletět přímo z Prahy. Tři tisíce dlouhou vzdálenost zvládnete lehce a na letišti se budete cítit jako doma. Přívětivá náruč, malé prostory, rychlé odbavení a vzhůru za dobrodružstvím. Do centra města se dostanete taxíkem, ale ani autobus není špatná volba. Pokud máte ubytování v historickém jádru Lisabonu, může se stát, že zastávka bude přímo před vaším hotelem, což není vůbec zlé.

Vzdálenosti tu nejsou velké. My jsme se ubytovali na náměstí Praca De Pombal, odkud vede hlavní tepna do centra Avenida de Liberdade plná stromů, mozaikové dlažby, kaváren a obchodů. Hotelů a apartmánů je tu nepočítaně, určitě volte centrum, abyste se nemuseli zdržovat zbytečným putováním. Ceny jsou příznivé a lehká omšelost (ale čistota) hotelů střední třídy patří k atmosféře celého města.

Navíc: hotely mívají často jídelnu umístěnou v nejvyšším patře (to si ohlídejte!) s úžasným výhledem. Už u snídaně tak nasajete první dojmy z tohoto půvabného města, při klasickém menu: pečivo, káva, čaj, sýry, salámy, marmelády, ovoce se naladíte na zdejší atmosféru a získáte inspiraci, kam se vydat.

Tramvaj, metro, bus? Radši pěšky
Další výhodou Lisabonu je, že je všechno blízko. Procházka svěžím ránem vám rozproudí krev a nemusíte čekat na autobus. Ale pro lenochy je možností spousta: autobusy, metro, příměstské vlaky a tramvaje. O těch samostatně: určitě se s nimi projeďte. Vrátíte se v čase. Zvlášť pověstnou linkou číslo 28. To je v Lisabonu přímo povinné.

Zdroj: Youtube

Začněte historií a připojte relax
Právě žlutá linka 28, charakteristický znak tohoto města, vás vyveze na jeden ze sedmi pahorků portugalské metropole k hradu Castelo do Sao Jorge. Po cestě klikatými úzkými uličkami minete nejstarší kostel Katedrálu Sé. Stojí za to vystoupit, a když budete mít štěstí, stanete se svědky klasické portugalské svatby.

Z hradeb je nádherný výhled na město a řeku Tejo, která je ve svém ústí do Atlantického oceánu monumentální jako oceán sám. Vždyť také řada turistů neodolá a v řece se koupe přímo v centru města. Připadáte si rázem jako na pláži.

Pohled na Monako
Monako: Ráj nejen pro hazardní hráče

Z hradu jděte pěšky křivolakými uličkami čtvrti Alfama, plnými drobných řemeslníků a rybářů. Každý z domků je originál, ozdobený květináči, mřížemi, zapadlé kavárničky a obchůdky lákají k nahlédnutí. Lisabon je město klidu a pohody, není problém si sednout v zahradní restauraci pod hradem a strávit dvě hodinky nad čerstvými rybami, plody moře a zapíjet je skvělým portugalským vínem.

A to je hlavní poznatek: nespěchejte, nasávejte atmosféru a nechte se unášet zdejším klidem. Nechte mapu mapou, stejně se úzkými uličkami vrátíte zpět do centra. Na největší náměstí Praca do Comércio. Leží na jihu města přímo na břehu řeky s téměř čtvercovým půdorysem. Náměstí plné ministerských budov a dominanta: socha krále Josého I. Důležité místo je v severozápadním rohu náměstí: turistické a informační středisko. Tam získáte mapy, tipy, kam se vypravit na právě probíhající akce a výlety.

Baixa: čtvrť obchodníků
Pravidelné pravoúhlé ulice této čtvrti nedaleko největšího náměstí patří obchodníkům. Zlatníci, bankéři, luxusní restaurace. Jako byste se dostali do jiného světa: luxusu, úspěchu, bohatství. I to je typické pro Lisabon: pestrost. Na malé rozloze projdete řadou světů.

Chiada: malá Eiffelova věž
Tradiční kavárny, divadla, obchody. To je nejníže položená čtvrť Lisabonu. V jejím centru se nachází skvost a další symbol města Elevador Santa Justa. Čtyřicet pět metrů vysoký výtah spojuje Chiadu s bohémskou čtvrtí Bairro Alto. To, že vypadá jako malá Eiffelova věž, není náhoda. Jejím autorem je žák Gustava Eiffela, Raoul de Mesnier du Ponsard. Přímo proti Elevadoru je řada kaváren a restaurací, ze kterých se můžete kochat pohledem na tento zajímavý monument. Až dopijete kávu, vyvezte se výtahem do bohémského prostředí.

Bairro Alto: múzy a noční život
Se zmrzlinou v ruce se projděte čtvrtí plnou malířů, uměleckých obchůdků a pouličních muzikantů. Nádhera! A pokud sem přijdete večer, teprve zažijete noční život. Stoly s kostkovanými ubrusy zaplní uličky, všude muzika, víno, voňavá jídla. Bydlet zde je inspirativní, ale nevyspíte se. Život začíná kolem třiadvacáté a končí nad ránem. Ovšem posezení u stolu na schodech, v úzké uličce s výhledem na osvětlený hrad, pod hvězdami rozzářenou oblohou je jako z filmu Láska nebeská. Téměř kýč, kterému se nic nevyrovná.

Cyklovlak. Ilustrační snímek.
Cyklovlak na jižní Moravě: jezdí jediný, vyrazí už za měsíc

Belém: tudy šla historie
Jeden půlden svého pobytu v Lisabonu byste měli určitě věnovat Belému. Čtvrti, která patřila mořeplavcům. Odsud vyplul Vasco da Gama, na zpáteční cestě se stavil Kryštof Kolumbus, když objevil Ameriku. Tramvají číslo 15 vyjeďte z Praca do Comércio, asi za 20 minut se ocitnete v místě, kudy kráčela historie.

Jeronýmský klášter zapsaný mezi památky UNESCO hostil poslední noc před vyplutím mořeplavce Vaska da Gama. V zahradě se osvěžte u překrásné kašny. Belémská věž byla vstupní branou do města a zároveň ochranným štítem.

A nakonec památník zámořských objevitelů. Byl postaven v roce 1960, trochu připomíná, ať se místní neurazí, budovatelský počin, ale je oslavou všech, kteří se zasloužili o objevy a rozkvět země. Na mozaice pod památníkem jsou zobrazené mořeplavecké cesty Portugalců po celém světě.

Ovšem: představte si sobotní dopoledne, lehký vánek, děti s rodiči v parku u Belémské věže hrají fotbal, podél řeky Tejo běhají první joggisté, začíná nádherný den. V nedalekém přístavu se odvazují první plachetnice, můžete posedět v kavárně nad řekou a sledovat, jak na vás z protějšího břehu hledí socha Ježíše.

Parque das Naçoes: kontrasty
Proti proudu řeky Tejo od Praca de Comércio se dostanete do moderní čtvrti Parque das Naçoes neboli Park národů. Celá tato čtvrť byla od základu přestavěna pro světovou přehlídku EXPO 1998.

Budovy ze skla a oceli jako by se do starobylého města nehodily, ale opak je pravdou. Lisabonský svět má mnoho tváří. Třeba futuristickou stavbu největšího oceanária Evropy s přibližně osmi tisíci živočichy a rostlinami. Při příležitosti Expa Portugalci zprovoznili 17kilometrový most Vaska da Gamy. Je nejdelší v Evropě a vede přes celý záliv řeky Tejo.

Proč se do města vypravit:
Počasí: Po celý rok jsou zde příjemné teploty mezi 12 (v zimě) až 25 (v letních měsících)
Přátelská atmosféra: Klid, žádné stresy, lidé ochotní poradit
Jídlo: Čerstvé ryby, zelenina, dobré víno i místní portské, skvělé sladkosti a zmrzlina
Pestrost: Město nabízí historii, modernu, klidná zákoutí, parky i divoký noční život
A vyrazit můžete i na výlety, nebo se vykoupat v Atlantiku

Natálie Novotná