"Nikdy bych neopustila Paříž, kdybych tu nemohla ten svůj zámek zavěsit," prohlašuje.

Pověsit zámek na zábradlí tohoto mostu vedoucího do Louvru a opěvovaného básníky a pak hodit klíč do vody na znamení, že vztah potrvá věčně, je dnes součástí turistických atrakcí francouzské metropole.

Epidemie zámků zamilovaných, šířená páry toužícími zpečetit svůj svazek, kvete na všech kontinentech - v Německu, v Rusku, dokonce i v Číně, ale především v Itálii. Na Most umění dorazila v roce 2008.

Do roku 2010 byl tento jev sice jen omezený, ale nakonec tu bylo celých 150 metrů zábradlí pokryto zámky a další místa přibývají. Arcibiskupský most, lávky Simone-de-Beauvoir, Léopold-Sedar-Senghor nebo můstek přes kanál Saint-Martin jsou dnes vyzdobeny tisícovkami zámků.

Nedávno se dokonce objevila čtyřicítka zámků na vrcholku Eiffelovy věže.

"Je to ohavná a nebezpečná móda," soudí Američanka žijící ve Francii Lisa Taylorová-Huffová. Hyzdí to podle ní tu skutečnou Paříž a mění ji to v Disneyland.

Petice za odstranění zámků

Spolu se svou přítelkyní Lisou Anselmovou z New Yorku, která bydlí v Paříži už tři roky, sepsala v březnu petici, v níž žádá radnici, aby odstranila zámky, které podle ní ohrožují bezpečnost a kvalitu života obyvatel.

Podle Lisy Taylorové-Huffové již petici podepsalo přes 5000 lidí, z toho 70 procent Francouzů, především Pařížanů. "Radnice šest let jen mlčky přihlíží a nebere ohled na přání Pařížanů. Na prvním místě stojí zájmy turistiky," prohlašuje.

Mnozí místní jsou znechuceni. "Most se podobá popelnici. Dokud jich tu bylo jen několik, bylo to spíše sympatické, ale teď je úplně zakrytý výhled," říká mladý Pařížan Guillaume.

Lisa Taylorová-Huffová by nechala postavit velkou mříž vyhrazenou zámkům zamilovaných. "Například na Martově poli. Je tam hodně místa, dala by se tam postavit fontána, kam by se házely klíče. Tím by se také zabránilo znečišťování Seiny," vysvětluje.

Benoît Hartmann ze sdružení Francie, příroda a životní prostředí (FNE) na dotaz ohledně škod způsobených přítomností tisíců klíčů v Seině vyjadřuje především obavy týkající se plýtvání. "Znečištění je jen třešinkou na dortu, problém tkví především v tom, že naše společnost nemá zdravý vztah ke spotřebě," říká. Soudí, že pařížská radnice může jen stěží něco udělat, a spoléhá spíše na to, že to lidi postupně přestane bavit.

Zákaz v Římě

V Římě, který byl touto "módou" zasažen už před sedmi lety, je umísťování zámků zakázáno a za přestoupení tohoto zákazu čeká narušitele pokuta ve výši 50 eur (1350 Kč). Paříž nehodlá na nic takového přistoupit, neboť si žárlivě střeží svou pověst romantického města. Úřady se spokojují s tím, že pravidelně obměňují poškozené části zábradlí na Mostě umění a prý uvažují o tom, jak vytvořit novou formu "důkazu lásky".