VYBERTE SI REGION

Moderní klášter nemá jen kostel. Láká také do hospody

Po staletí je klášter řádu premonstrátů v hornorakouském Schläglu kulturním, duchovním i hospodářském střediskem širokého regionu a dnes je nejen v oblasti Aigenu i jedním z nejvýznamnějších center turistiky. A nikoli pouze proto, že může nabídnout taková lákadla jako rozsáhlou sbírku obrazů, cennou novobarokní knihovnu, pokladnici s uměleckými skvosty nebo raně gotickou kryptu, která se v původní podobě dochovala díky tomu, že byla už ve středověku z bezpečnostních důvodů zasypána.

18.3.2013 1
SDÍLEJ:

Po staletí je klášter řádu premonstrátů v hornorakouském Schläglu kulturním, duchovním i hospodářském střediskem širokého regionu a dnes je nejen v oblasti Aigenu i jedním z nejvýznamnějších center turistiky. Foto: Shutterstock

Ani prohlídkou klášterního pivovaru či návštěvou přilehlé (a rozlehlé) klášterní restaurace zdejší nabídka nekončí. Klášter je proslulý také nabídkou noclehu, který poskytuje poutníkům i výletníkům.

Klášter je největší zaměstnavatel v okolí

Pro našince, někdy až znaveného nekončícími debatami o restitucích církevního majetku, jsou zajímavé i souvislosti hospodaření kláštera, patřícího dlouhodobě mezi největší zaměstnavatele v regionu; práci dává dvěma stovkám lidí. Konvent má 42 členů, z nichž 17 žije přímo v klášteře. Základem pro zdejší hospodářskou samostatnost byly prý pozemkové dary od jihočeských Rožmberků, mezi nimiž byly ty, na nichž se dnes nachází lyžařský areál na Hochfichtu na rakouské straně Smrčiny. Klášter dnes obhospodařuje na šest tisíc hektarů lesů, je centrem takových řemesel jako tesařství či zednictví a velmi významnou položkou jeho příjmů je i dnes pivovarnictví, rozvíjené v klášteře už po více čtyři století, doplněné i o poskytování pohostinských služeb. Zkušenost a hlavně voda čerpaná z horského podloží Šumavy, slad z rakouských sladoven, žito v biokvalitě a ten nejjemnější chmel z Mühlviertelu. Tak hodnotí místní kanovníci zdroje úspěchu pivovaru, který se však nebojí ani experimentů a nových trendů.

Hezká dovolená

Průvodkyně Gabrielle Harringer ale připomíná, že klášterní podnikání se stále mění. Zvlášť v poslední době se prý jako velmi zajímavé rýsuje i poskytování ubytovacích služeb. „Máme 15 dvoulůžkových a 10 jednolůžkových pokojů, v nichž nabízíme nocleh včetně snídaně s možností dalšího stravování v klášterním hostinci," připomněla Harringerová a zdůraznila, že tahle nabídka se netýká jen věřících a účastníků seminářů konaných v klášteře byť poutnické skupiny na svatojakubské cestě zde mají výraznou slevu. „Vítáni jsou i lidé na dovolené," připomněla Harringerová.

Autor: Redakce

18.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies