Socialističtí plánovači s nimi měli jiné záměry. Novomlýnské nádrže, které pod Pálavou vznikly mezi lety 19751988, měly sloužit hlavně k zavlažování. V současnosti se však z největší vodní plochy na Moravě stalo zejména turististické centrum. Za vodními radovánkami a dalšími aktivitami tam v létě míří statisíce lidí.

Velká vodní plocha představuje ideální destinaci pro milovníky jachtingu, windsurfingu a kitesurfingu sportu, kde jezdec na prkně využívá tažného draka (na velkém snímku). Nové Mlýny těží hlavně z výborných větrných podmínek, které jsou k těmto sportům potřeba. „Nikde jinde v republice nefouká tak hodně a tak často jako na Nových Mlýnech. Jezdí se tam suverénně nejlíp,“ myslí si jeden z nejlepších českých windsurfařů posledních let Petr Kučera.

Obliba adrenalinových vodních sportů roste. Zatímco dřív byl pohled na tažného draka v České republice spíš exotická podívaná, v současnosti už se kitesurfing stává masovou záležitostí, která je čím dál dostupnější. „Zájem lidí o kitesurfing i další aktivity se každý rok stupňuje,“ potvrzuje Aleš Kaczur ze zavedené Školy a půjčovny windsurfingu F4, která sídlí v Pasohlávkách v autokempu Merkur.

Paragliding je atraktivní a zároveň nejlevnější letecký sport
Paragliding v Beskydech nabízí adrenalin i relaxaci

Čtyřhodinový individuální kurz kitesurfingu vyjde v této škole na 1490 korun. Zpočátku se výuka odehrává na suchu a používá se cvičný drak. „Kitesurfing může být totiž docela nebezpečný sport, na bezpečnost hodně dbáme,“ ujišťuje Kaczur.

Na Nových Mlýnech fouká často, když se však přece jen nepohne ani list, příznivci větrných sportů nemusejí smutnit. Mohou využít dva speciální vleky na wakeboarding obdobu kitesurfingu bez potřeby draka. Menší vlek slouží začátečníkům, pro pokročilejší je připravený velký okruhový vlek. Zájemci mohou jezdit jak na prkně, tak na vodních lyžích, i když to na první pohled možná nevypadá, udržet se na vodě není pro sportovněji založené jedince zas taková věda. „Hodně jsme si tento sport oblíbili. Manžel s dcerou a synem jezdí na wake často,“ líčí Vlaďka Hudečková z Brna. O víkendu stojí hodina na vleku s veškerým vybavením 390 korun.

Velký hit posledních letních sezon představuje paddleboarding jízda ve stoje na plováku, při které se po-užívá dlouhé pádlo. I na Nových Mlýnech se zdravý sport těší velké oblibě. „Když jdete k doktorovi, že vás bolí záda, tak vám většinou doporučí cviky na nestabilní ploše. Paddleboard je k tomu ideální. Posílíte vnitřní a posturální svalstvo,“ přibližuje Kaczur původem havajský sport. Za hodinové vypůjčení zaplatí zájemce 150 korun.

Rybárna na rynku
Rybárna, Polívkárna, Hranolkárna. V Ostravě „frčí“ netradiční bistra

Na březích Novomlýnských nádrží se nachází řada kempů, suverénně nejvíc lidí však míří za magnetem v podobě Aqualandu Moravia nedaleko Pasohlávek, největšího akvaparku v ČR. Loni ho jen v letních měsících navštívilo 320 tisíc lidí, což atrakci zařadilo mezi deset nevyhledávanějších míst na našem území. Na jižní Moravě suverénně vede. „Akvapark je jednoznačně jedna z nejvýznamnějších turistických nabídek. Jeho výhoda je, že láká tisíce turistů i mimo letní sezonu,“ vyzdvihla ředitelka Centrály cestovního ruchu Jihomoravského kraje Zuzana Vojtová.

Vedle adrenalinových atrakcí a dalších klasických radovánek najdou návštěvníci v areálu i aktivity, které byste v akvaparku nečekali. Po celé léto plánuje i další akce ve spolupráci se zábavním vědeckým centrem Vida a Hvězdárnou a Planetáriem Brno. „Lidé se mohou těšit na pozorování Slunce, netradiční pokusy a vědeckou manéž,“ vyjmenoval ředitel vodního světa Petr Pavlacký.

Jak se tam dostat: Autobusem číslo 105 z Brna směr Mikulov do Pasohlávek, poté pěšky do kempu ATC Merkur. Autem z Brna směrem na Mikulov. Po 35 kilometrech, těsně před nájezdem na hráz přes jezero, je odbočka na ATC Merkur.
Vstupné: Parkování stojí 50 korun na den.
Otevírací doba: Je potřeba vyplnit a odeslat přihlášku na internetových stránkách www.f4.cz, poté obdržíte podrobnější informace.
TIP Deníku: Víkendový kurz windsurfingu, až pět hodin denní výuky, zapůjčení kompletního vybavení. Cena za jednu osobu 1990 korun, vždy od soboty deseti hodin dopoledne do neděle pěti odpoledne.
Více info na www.f4.cz

Café Fara v Klentnici
Pod Pálavu se jezdí i na pana Knedlíka. Do Café Fara

TAM A ZPÁTKY. PUTOVÁNÍ PO VODĚ A NA KOLOBĚŽCE KOLEM MALÉ SKÁLY
Rodiny s dětmi, zdatní sportovci či parta kamarádů, všichni naleznete zalíbení v Malé Skále. Skloubíte zde historii, přírodu i sport. Výlet si můžete užít na vodě i na souši. Název „Tam a zpátky“ v sobě skrývá jízdu na lodi z Žluté plovárny na Malé Skále do Dolánek u Turnova a zpáteční cestu na koloběžce. Možnost občerstvení najdete cestou v penzionu Křížky, nebo si užijete výhledy na krajinu a klidnou řeku. Pro plavbu si můžete vybrat kánoi či raft. Zejména o víkendech je bezpodmínečně nutné si loď i koloběžky předem rezervovat. Trasa měří 9 km.

Jak se tam dostanete: V obci Malá Skála (u Turnova) zabočte z E65 doprava přes řeku, pak proti proudu.
Otevírací doba: po-ne 9.00-18.00
TIP Deníku: Lidová architektury Boučkova a Dlaskova statku

ilustrační foto
Tam, kde sténají paroháči. Pivovar se Sněžkou v zádech

JEZERO BARBORA V OLDŘICHOVĚ: NA POTÁPĚČE ČEKÁ I VRAK WARTBURGU
Jezero Barbora u Teplic vzniklo zatopením zbytkové jámy po těžbě hnědého uhlí. Voda je v něm i v horkých dnech kvalitní a bez sinic. Právě proto patří k vyhledávaným místům pro potápěče. Jezero o ploše 55 hektarů má maximální hloubku vody 60 m. Před potápěčskou základnou v hloubce devět metrů je keson, výcviková plata jsou v hloubce šest a 22 metrů. V sedmi metrech pak levituje vrak wartburgu. Vše je označeno bójemi. Mezi jednotlivými atrakcemi jsou vyvázána lana. Zhruba ve třiceti metrech leží surf, a ve 46 metrech pak dokonce kanoe.

Jak se tam dostat: K Barboře jezdí v létě speciální rekreační spoje linky č. 143 z Benešova náměstí v Teplicích. 
Otevírací doba pláže: po-ne 8.00-19.00
TIP Deníku: Své místo tu mají i příznivci nudistiky.

Dělostřelecká tvrz Stachelberg je nejmodernější moderní pevnost v Československu
Krkonošský bunkr Stachelberg v podstatě zmizel z map, teď láká davy turistů

NEJDELŠÍ PŘÍRODNÍ VODNÍ SKLUZAVKU V ČESKU NAJDETE V LUHAČOVICÍCH
Na nejdelší přírodní skluzavce řádí děti i dospělí v Hotelu Vega v lázeňském městě Luhačovice. Vystavěna byla v bývalém zorbingovém korytě a využívají ji nejen ubytovaní hosté. Skluzavka je dlouhá neuvěřitelných 150 metrů a má 25metrové převýšením. Hned vedle se nachází i opalovací písečná pláž s lehátky, deštníky a převlékací kabinkou. Jedna jízda vyjde návštěvníky na dvacku. Za odpolední klouzání zaplatí stokorunu, za celodenní o padesát korun víc, v obou případech mají ale volný vstup do blízkého hotelového bazénu.

Jak se tam dostanete: Po E50 do Uherského Brodu, pak odbočit na Luhačovice, skluzavka je u Hotelu Vega. 
Otevírací doba: po-ne 10.00-13.00 a 14.00-17.00
TIP Deníku: 20procentní sleva do sportovního areálu