VYBERTE SI REGION

Muzeum čokolády není jenom o prohlížení. Lze tam i tvořit a ochutnávat

Den bez čokolády je jako den bez slunce. Takové přísloví se hodí pro jedno netradiční muzeum v Praze nedaleko Vyšehradu. Zaměřují se totiž na čokoládu. Jejich cílem je navrátit slávu hlavně českým cukrovinkám zpět do povědomí lidí. Muzeum čokolády se zabývá sběrem, uchováváním a prezentací historie čokolády. Není to ale obyčejné muzeum.

19.4.2015
SDÍLEJ:

Čokoládové muzeum mohli lidé poznat i na Festivalu čokolády, který se uskutečnil na začátku dubna v Quadriu Praha na Národní třídě.Foto: DENÍK/Pavla Janoušková

Části muzea- historie čokolády
- pěstování kakaovníku
- výroba pralinek a ochutnávka
- historie čokolády v Českých zemích
- české výrobky a výrobci
- sbírka historických obalů
- čokoládovna - workshopy - odlití vlastní čokolády, výroba barevného obalu, pralinek, modelace čokolády, obrázku.

Kromě prohlídek zde mohou návštěvníci najít obrazy malované čokoládou a také si můžou vyzkoušet výrobu pralinek a dalších čokoládových výrobků.

Při prohlídce se lidé dozví něco o historii čokolády a jejím putování z Ameriky do Evropy, nechybí ani vysvětlení pěstování kakaovníku. „Povídáme si legendy a příběhy o čokoládě. Ukazujeme také výrobu pralinek, které můžou na závěr ochutnat," říká průvodkyně a také odbornice na čokoládu Lenka Zelinková.

Na své si přijdou v muzeu nejenom dospělí, ale hlavně děti. Pro ty mají připravený čokoládový program s tvořením. Dalším programem je například léčení chutí na čokoládu. „Děti vítá asistentka doktora Čoko, která s nimi udělá pár testů, které jsou tajné. Tím zjistí, jak na tom s čokoládou jsou. Potom pokračuje prohlídka expozice čokolády. Povíme jim historii a ukážeme různé obaly," vysvětluje Zelinková.

Děti si mohou čokoládu přímo vytvořit. Dostanou formu, kterou musí prvně pořádně vyleštit. Aby to bylo akční a poznaly práci čokolatiéra, dostanou zástěru a čepici, kterou si zakryjí vlasy. Pak jdou ke stroji, kam nalijí do formy čokoládu a potom si ji ozdobí.

I malí návštěvníci pražského muzea čokolády si můžou vyzkoušet, jak se maluje roztavenou čokoládou.Čokoládové muzeum je aktuálně v částečné rekonstrukci, ale i tak můžou v týdnu přijít skupiny s dětmi. Pro školy a školky mají připravené speciální workshopy. Například malují čokoládou na papír, či vytváří lízátka nebo tabulky. „Není to jenom o ukázce výroby, ale také si vlastní výrobek můžou odnést domů, pokud ho tedy cestou nesní," směje se průvodkyně.

Každou sobotu připravují průvodci speciální čokoládový program pro děti a odpoledne potom minidegustaci pro dospělé a starší děti.

„Degustace čokolády začíná tak, že se na čokoládu prvně podíváme. Už podle prvotního pohledu poznáme, jestli je bílá, mléčná nebo hořká. Měla by být lesklá bez skvrn. K čokoládě přičichneme. Ve vůni můžeme poznat dobré kakao, které by nám mělo připomínat květiny, ovoce," popisuje odbornice Lenka Zelinková.

Když má čokoláda příchuť, musí být poznat i podle vůně. Dalším smyslem, který se zkoumá čokoláda, je i sluch. Její rozlomení by mělo pěkně lupnout. Kousek čokolády se ochutnává tak, že se vloží do úst a nechá rozpustit. Nesmí se rozkousat, protože potom by ochutnavač necítil všechny chutě.

Techniku zdobení čokolády si zájemci mohou vyzkoušet také mimo muzeum. Aktuálně se průvodkyně Lenka Zelinková vydala na Festival čokolády v obchodním centru Quadrio Praha na Národní třídě. Festivalu se účastní několik společností, které se zabývají čokoládou. Muzeum se sem dostalo díky svým netradičním workshopům. Lidé si na jejich stánku mohou přímo vyzkoušet, jak se zdobí čokoládová vajíčka, lízátka nebo cédéčka.

Z obrazů vzniklo celé muzeum dobrot

Samotné Muzeum čokolády vzniklo původně jako Galerie čokoládových obrazů Vladomíra Čecha v roce 2000. Ještě devět let od otevření byla světovým unikátem a tato galerie se pak stala jádrem muzea.

V Galerii je umístěno na sto obrazů, které umělec, filozof, básník, profesor výtvarného umění a rýsování Vladomír Čech namaloval bílou, hořkou, mléčnou a barevnou čokoládou v různých technikách a stylech. Na zdi tu visí například portréty známých osobností a prezidentů, jako například Václava Havla nebo Baracka Obamy.

Portréty známých osobností, například Václava Havla či Baracka Obamy, namaloval umělec Vladomír Čech.

Obrazy se malují speciální technikou, kdy se v kalíšku nad plamenem rozehřeje čokoláda. Musí být ředěna tukem, aby držela konzistenci a barvu. Obrazy pak působí plasticky, protože čokoláda se na malířské plátno nanáší špachtlí. Umělec musí malovat rychle, protože čokoláda velmi rychle tuhne.

Umění je to celkem levné, protože na jeden obraz lze spotřebovat dva balíčky čokolády. Každopádně náročné je potom uchovávání a vystavování čokoládových obrazů, protože jim nesvědčí otřesy či vyšší teploty.

Je lékem, ale také přispívá k obezitě

Čokoláda má na člověka kladné i negativní účinky. Průvodkyně a odbornice Lenka Zelinková se ke své práci dostala už na vysoké škole, kdy studovala obor výživu člověka a tématem její bakalářské práce byla právě čokoláda. „Vybrala jsem si ji, protože jsem čokoholik. Byla jsem i dva měsíce v Mexiku, což je kolébka čokolády," řekla.

Podle ní byla čokoláda pro lidi hlavně lék a prodávala se v historii jedině v lékárnách. Až na konci 20. století zjistili, že má i negativní účinky, kterými je například obezita, protože má čokoláda zvýšenou kalorickou hodnotu. Mimo jiné také způsobuje zácpu.

„Lidé by se měli dívat na složení čokolády, aby byla kvalitní, a nekupovali náhražky. Moje oblíbená je mléčná s padesáti procenty kakaové hmoty, což je neobvyklé, protože mají obyčejně kolem třiceti procent," dodala nakonec Lenka Zelinková.

Výroba pralinekOdbornice na čokoládu: „Vezme se forma a do ní se nalije čokoláda. Protože chcete plněné pralinky, nemůžete to dát hned do lednice. Musíte ji otočit, poklepat, až čokoláda vyteče, aby zůstala jen na vnitřní straně formy. Tím pádem se vytvoří jakýsi košíček, který se vloží do lednice. Až to ztuhne, vloží se dovnitř náplň a opět se to dá zchladit. Nakonec se to zalije čokoládou, aby vznikla kompletní pralinka."

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

19.4.2015
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies