VYBERTE SI REGION

Muzeum gastronomie chystá expozice o kuchařích i stolování

Síň slávy české gastronomie, ale i expozici o stolování a historii příborů otevře počátkem dubna nové Muzeum gastronomie v Jakubské ulici v Praze.

2.4.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kromě nejstarší česky psané kuchařky se zde zájemci budou moci seznámit i s proslulými českými a světovými kuchaři, cukráři či hoteliéry. Zpřístupněna bude i část věnovaná úpravám jídelní tabule včetně popisu základních pravidel stolování. První část muzejní expozice bude zatím přístupná pouze pro školy nebo ohlášené skupiny, řekla kurátorka Nina Provaan Smetanová.

"Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich po světě není mnoho. My se neomezujeme na prezentaci sbírek artefaktů tradičním muzejním způsobem, ale vytváříme prostor, ve kterém poutavým způsobem představujeme historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci," uvedla Smetanová. 

Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové. 

"Dále (síň) připomíná významné gastronomické podnikatele a úspěchy československého pohostinství na světových výstavách," dodala Smetanová. 

Nahlédnutí do celého světa

Zpřístupněn bude i sál velkých kuchařů a filosofů gastronomie, kteří patří mezi zakladatele oboru. "Je zde zastoupen například Guillaume Tirel zvaný Taillevent, který vařil a psal ve Francii 14. století," uvedla Smetanová. Zájemci se budou moci seznámit i s recepty slavného italského mistra a autora rozsáhlé renesanční kuchařky Bartolomea Scappiho, který vařil pro labužnického papeže Pia V. Chybět nebude ani francouzský gastronom Alexandre Balthazar Laurent Grimod de La Reyniere, autor receptu na dropa nadívaného dalšími 16 druhy drůbeže. 

"První část muzea zpřístupníme během Velikonoc. Pro plnou veřejnost otevřeme někdy kolem 10. května, jak vyjdou dokončovací práce," řekla Smetanová. Přibude hlavně expozice věnovaná úpravám pokrmů - od pravěkého ohniště a vaření bez nádob, přes dýmnou a krbovou kuchyň až po mikrovlnou troubu a konvektory. 

Autor: ČTK

2.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies