Kromě nich však lze v lesích narazit také na policistky z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Ty mají za úkol kontrolovat, zda myslivci účastnící se honu mají u sebe předepsané doklady, tedy platný lovecký lístek, průkaz zbraně, zbrojní průkaz a doklad o zaplaceném pojištění, ale i zda nepožili alkoholické nápoje.

„Policisté každoročně zjistí přítomnost alkoholu 
v dechu u několika myslivců. V naprosté většině se jedná o přestupek, který na místě vyřídí uložením pokuty," řekla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Ve Středočeském kraji se každoročně takovýchto kontrol uskuteční desítky. Dotknou se stovek myslivců a jejich zbraní. V minulých dnech se už uskutečnily například v obcích Libovice, Třebíz, Žižice, Luníkov, Dřetovice a Budeč.

„Samozřejmě budou pokračovat. Setkat se s našimi policisty budou moci myslivci na Kladensku, ale i Rakovnicku, které spadá také pod jejich působnost," sdělila policejní mluvčí.

Podle Vladimíra Moravce, bývalého předsedy okresního mysliveckého spolku a nyní hospodáře sdružení Skalka Smečno a Klobuky, myslivci kontroly ze strany policistů vítají. „Je dobře, že jsou před honem podrobeni dechové zkoušce, kontrole zbraní i pojištění. Jsou tak poté chráněni," uvedl Moravec.

Hony pro myslivce znamenají především zodpovědnost. „Při honu je velmi důležité používat veškerá bezpečnostní pravidla související s používáním zbraní i dodržovat ochranu zdraví a majetku. Některé honitby sousedí s bytovou zástavbou nebo silnicí, proto je zde větší možnost způsobit někomu třeba zranění," uvedla Michaela Nováková.

Řada lidí se však mylně domnívá, že hlavní náplní myslivců je právě lov zvěře. Jejich činnost spočívá především v chovu. „Myslivec pečuje o zvěř, přikrmuje ji v zimních měsících a stará se o chov. To znamená, že odstraňuje kusy, které jsou nežádoucí. Navíc se také účastní přehlídek trofejí, kde je posuzováno, zda byla zvěř odlovena správně. Zkrátka podléhá přísným pravidlům a plánům, jež musí dodržovat," konstatoval Moravec.

Policie upozorňuje občany, aby se zbytečně nevystavovali možnosti střelného poranění a nevcházeli do míst, kde se hony konají. „Na oznámení o pořádání honů mohou lidé narazit na okraji lesa, nebo na webových stránkách obcí, honiteb a mysliveckých sdružení," dodala policejní mluvčí.

Lovecká sezona, tedy období, kdy je možné legálně lovit některé druhy živočichů, začíná zpravidla od poloviny října a končí v polovině ledna. „Do 15. ledna je možný odstřel například některých druhů spárkaté zvěře jako jsou jeleni, laně, kolouši jelena lesního nebo siky japonského, ale i divokých prasat," řekl Moravec.