Jindřich Machotka se takto rozhlédl před jedenácti roky na dovolené v Chorvatsku. „Všiml jsem si tam pronajímatelné lodě. Tak jsem si řekl, že bych si ji mohl za rok půjčit. Udělal jsem si tedy potřebné zkoušky a vyrazili jsme. Pak se to opakovalo ještě několikrát. To už jsme vezli známé,“ vypráví donedávna lidmaňský obyvatel Machotka, kterak k podnikatelskému záměru přišel.

Mezi přístavišti, nebo na volné moře

A protože zájem o plavbu po Středozemním moři vzrůstal, asi před dvěma roky si pořídil jachtu vlastní. Jeho 1. jihočeská charterová společnost nabízí v zásadě dvě hlavní možnosti strávení dovolené na lodi.

„Buď se lze plavit z jednoho přístavu do druhého, čehož využívají především rodiny s dětmi. Většinou se pohybujeme hezky v závětří, lidé se mohou pohodlně vykoupat. Náročnější zákazníci si ale objednají třeba až čtrnáctidenní plavbu na větší vzdálenost po otevřeném moři. Takto se nechá obeplout například celá Korsika,“ vykresluje Machotka.

Třináctimetrová jachta jménem Lana Bavaria 41 skýtá svým prázdninovým obyvatelům čtyři dvoulůžkové kajuty se společným obývákem uprostřed. Celkově tam může nocovat deset lidí. Cena za osobu je plus mínus srovnatelná s pobytem v hotelu. Pokud se navíc dá dohromady skupina zájemců, mohou si zamluvit jachtu jen pro sebe.

Nejlepší reklamou jsou fotky z plavby

Machotkova loď dneska ukazuje půvaby Středozemního moře dovolenkářům z celého světa. „Kromě Čechů s námi jezdí Vídeňáci, Slováci či Američani. Spíše než reklama či vlastní internetová doména ale se ale osvěd〜čilo, když se lidé pochlubí s fotkami z dovolené svým známým. Další rok kolikrát už vyrazí na loď společně,“ vysvětluje rejdař.

Ten v současnosti kotví na ostrově Elba, pro letošní prázdniny ale plánuje přesun na Korsiku. Nalodit posádku ale může prakticky kdekoliv. Záleží jen na dohodě.

Vloni měla jihočeská plavební plno do posledního místečka. Vytěžovací plán se pozvolna plní i pro právě startující sezonu. Ta potrvá až do září, kdy už počasí přeje výletům po vodě přece jen méně.