VYBERTE SI REGION

Mostecko: Na houbaře čeká opravdová nadílka teprve koncem září

Letošní houbařská sezona se prozatím neřadí mezi ty nejúspěšnější. Počasí nebylo příliš příznivé, velké sucho vystřídaly povodně a následovalo opět období sucha. I když občas zapršelo, nestačilo to k tomu, aby se podhoubí zregenerovalo. Houbaři ale nemusejí zoufat, čas smaženic, houbových řízků a gulášů a dalších dobrot teprve přijde. Opravdové nadílky by se měli dočkat už koncem září a začátkem října.

21.9.2013
SDÍLEJ:

Houbařské úlovky našich čtenářů.Foto: čtenáři MD

„Sezona byla zatím spíše neúspěšná. V Krušných horách houby rostly pouze ve vyšších polohách," vysvětluje mykolog Josef Šutala. Předpovědi počasí na nejbližší dny jsou ale pro houbaře příznivé, vlhkost půdy se zlepšuje. „Vrchol sezony teprve přijde. Do dvou týdnů by se měly projevit přeháňky, máme se na co těšit," dodává Josef Šutala.

Do horských oblastí se kvůli houbám vypravili i lidé z Litvínova nebo Mostu. „V okolí Brandova jsme si na nedostatek hub stěžovat nemohli. Houbaři chodili po lesích o víkendu i v týdnu," popisuje starosta Brandova Jiří Mooz. Silnice směrem na Horu Svaté Kateřiny byla pravidelně zaplněná auty. „Nám to ale nevadí, místní mají vytipovaná svá tajná místa," říká Jiří Mooz.

Hezké úlovky hlásí houbaři nyní už i v nižších polohách. „Před dvěma týdny jsem byl na houbách v okolí Želenického vrchu. Byla to bída. Minulý týden jsem už našel malé houby a teprve teď to začíná," pochvaluje si Mostečan Pavel Opletal a dodává, že nejvíce se začíná dařit podhříbkům.

Jak správně zacházet s houbami

Než si lidé začnou na houbových hodech pochutnávat, měli by své úlovky dostatečně tepelně upravit. I sušené houby mohou být toxické, například jed z oblíbených sušených václavek se zničí až teplem. „Houbová jídla bych nedoporučoval pro děti do tří let, jsou těžko stravitelná. Konzumovat by je neměli také lidé, kterým po nich někdy bylo nevolno, zdravotní problémy by se mohly stupňovat," upozorňuje mykolog Bronislav Hlůza. Žaludeční potíže může vyvolat kombinace nedostatečné tepelné úpravy s množstvím tuku, proto se vyplatí nepodcenit přípravu třeba zmiňovaných houbových řízků. Pokrmy z hub by se také neměly zapíjet přílišným množstvím tekutin a i alkohol může být zrádný.

Autor: Anna Jurecová Bc.

21.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V prosinci končí jízdné v pražské MHD i čipové karty opencard

Praha - V prosinci končí roční kupon na jízdné v pražské MHD téměř 22 tisíc lidí, v lednu dvojnásobku. V tomto období končí platnosti také 165 tisíc čipových karet opencard. V tiskové zprávě o tom informoval pražský dopravní podnik.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies