VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Moravě ve sklípku - Tož poďme po tém!

Na světě jsou spousty krásných destinací, kde se člověk cítí jako v ráji. Ale nesmíme zapomínat na pravdivé přísloví: všude dobře, doma nejlíp. Zajet si na Moravu na košt do sklípku, tomu se žádná exotika nevyrovná… Tož poďme po tém!

14.10.2010 2
SDÍLEJ:

Polešovický sklepmistr Vojtěch Náplava zpracovává letošní úrodu.Foto: DENÍK/Milan Zámečník

V rámci týdenní dovolené po českých zemích, místo víkendu na chalupě nebo si prostě na jednu noc zajet vyčistit hlavu. Některý z moravských sklípků vždy rád a díky svým majitelům s otevřenou náručí vítá své hosty.

Samozřejmě ideální je, pokud máte vy nebo vaši přátelé na jižní Moravě známé. Pak si stačí dohodnout datum a cestě za koštováním vín nic nebrání. Celá řada sklípků je ale dnes komerční, takže po chvíli surfování na internetu můžete také vyrazit směr Brno a dál na jih.

Poctivý sklípek je situován pod domem či zakopaný na zahradě a vystavěný z kamene nebo cihly, aby mohl dýchat a přitom byl dostatečně vlhký. Mezi kamennými zdmi víc než sudy a láhve s vínem a nezbytné nástroje nenajdete. Ve sklípku je sice ideální chládek, ale pokud by zde majitelé nechali třeba uzeniny, vína by mohla nasát cizí pach a ztratit tak svůj buket (vůni)!

Okoštujte!

Na koštování by si každý měl přivézt dost oblečení, protože správná teplota pro skladování vína se pohybuje mezi 11 až 12° C. Sedět v takové zimě bez pohybu, to vyžaduje několik vrstev svršků!

Samotnou atmosféru z koštování bílých, růžových i červených vín jste mohli pochytit z filmových hitů Bobule a 2 Bobule. Vinař koštýřem ze sudu natáhne vínko a prstem ho pak upouští do pohárků. „Tož poďme po tém!“ říkají s oblibou majitelé sklípků.

Ani se nenadějete a vinař už se bude otáčet, ze kterého soudku bude další košt. Zatímco budete zakusovat z připraveného prkénka nakrájený sýr či klobásku, číše se znovu naplní. „Toto je veltínské zelené. Ve vůni cítíme jemné tóny pepře a můžeme je poznat i v dochuti,“ třeba tak může pokračovat výklad…

Pochopitelně záleží na velikosti podzemních prostor, ale ať už na stojáka, nebo u připraveného posezení se degustace opakuje v pravidelných intervalech. Zavření pod zemí mezi vlhkými zdmi pak logicky budete klást otázky jen o vínu a nezřídka člověka napadne myšlenka zřídit si vlastní vinný sklípek.

Ano, i taková možnost existuje, a pokud máte volné statisíce, specializované firmy vám třeba pod kuchyní vykopou a vystaví sklípek na klíč. Ovšem dobrodružství z cesty, atmosféru moravského nářečí a víno rozlévané pár metrů od svahů vám domácí sklípek nenahradí. Tož na Moravu po tém!

Nabídka komerčního sklípku:

Degustace od 150 Kč/osobu
Degustace s přednáškou + občerstvení od 350 Kč/osobu
Degustace s přednáškou + občerstvení + večeře od 450/osobu
Cimbálová muzika cca 2500 Kč/hod
Ubytování nad sklípkem od 300 Kč/osobu

Okolí vybízí k výletům

Vinné sklípky pochopitelně najdete po celé Moravě. Ale svahy jižní Moravy jsou vínu zaslíbené, proto je ideální směřovat právě sem. A co víc, Jihomoravský kraj nabízí množství destinací k výletům, tak proč si den nezpříjemnit návštěvami okolí. Na pár kilometrech čtverečních se nachází Chráněná krajinná oblast Pálava, Dolní Věstonice, byl by hřích minout unikátní Lednicko-valtický areál, vyplatí se vyrazit na propast Macochu a dala by se vyjmenovávat další lákadla. Navíc na dojezd je Rakousko.

Nalepte si minci na památku

Stejně jako se drobáky hážou do kašny, lepí se na zvlhlé stropy vinných sklípků. Proč? Jednoduše na památku… Nikdy nevíte, kam vás nohy v budoucnu zavedou. A třeba až na stejné místo dorazíte za deset let, pohled na zezelenalou minci vám připomene, jak dobře jste tu popili. A popijete znovu…

Řízená degustace? Vše o víně během pár minut…

Je to trochu jako v kině. Majitelé sklípků, které se nacházejí pod chalupami, na zahradách, ale i v hotelích, připravují pro hosty množství programů. Základní je tzv. řízená degustace, při které se o přítomné stará vyškolený degustátor. Člověku se krom ochutnávky dostane výklad o právě koštovaných vínech, technologii výroby a často je v nabídce prohlídka vinařství, vinohradů a možnost vyzkoušet si práci na víně na vlastní kůži. Je na vás, jaký program si zvolíte a zaplatíte.

Autor: Marek Brož

14.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dálnice D8, ministr dopravy Ťok, premiér Sobotka
3 20

Buďte trpěliví, prosí řidiče Ťok

Petici, kterou sepsal  před dvěma týdny  Jiří Míka z Berouna,  už podepsaly tisíce lidí.
20

Počet odpůrců protikuřáckého zákona roste

Římu došla trpělivost, za koupání ve fontáně pokuta až 12 tisíc. A v Česku?

/VIDEO/ Léto je v plném proudu. Lidé se chystají na dovolené a i počasí napříč Evropou výletníkům přeje. V Paříži dokonce kvůli tropickým teplotám vyhlásili nouzový stav. Turisté tak při vysokých teplotách hledají útočiště především v útrobách památek či u fontán. Jenže takové osvěžení může nakonec přijít pěkně draho.

Aktivista Franc: Bez tlaku občanské společnosti by protikorupční zákony nebyly

/ROZHOVOR/ Iniciativa Rekonstrukce státu bude už brzy bilancovat své více než čtyřleté snažení. Jejím cílem bylo lobbovat za zákony, které mají největší protikorupční potenciál. Deník o nich hovořil s jednou z nejvýraznějších tváří iniciativy Pavlem Francem.

KLDR nařídila popravit někdejší jihokorejskou prezidentku

Zosnovali spiknutí s cílem zabít severokorejského vůdce Kim Čong-una. Takový důvod uvedla Severní Korea k vydání příkazu „popravy" bývalé jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje a šéfa špionů Jižní Koreje I Pjong-hoa. Pchjongjang proto žádá Soul, aby mu oba obviněné vydal.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies