VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Moravě ve sklípku - Tož poďme po tém!

Na světě jsou spousty krásných destinací, kde se člověk cítí jako v ráji. Ale nesmíme zapomínat na pravdivé přísloví: všude dobře, doma nejlíp. Zajet si na Moravu na košt do sklípku, tomu se žádná exotika nevyrovná… Tož poďme po tém!

14.10.2010 2
SDÍLEJ:

Polešovický sklepmistr Vojtěch Náplava zpracovává letošní úrodu.Foto: DENÍK/Milan Zámečník

V rámci týdenní dovolené po českých zemích, místo víkendu na chalupě nebo si prostě na jednu noc zajet vyčistit hlavu. Některý z moravských sklípků vždy rád a díky svým majitelům s otevřenou náručí vítá své hosty.

Samozřejmě ideální je, pokud máte vy nebo vaši přátelé na jižní Moravě známé. Pak si stačí dohodnout datum a cestě za koštováním vín nic nebrání. Celá řada sklípků je ale dnes komerční, takže po chvíli surfování na internetu můžete také vyrazit směr Brno a dál na jih.

Poctivý sklípek je situován pod domem či zakopaný na zahradě a vystavěný z kamene nebo cihly, aby mohl dýchat a přitom byl dostatečně vlhký. Mezi kamennými zdmi víc než sudy a láhve s vínem a nezbytné nástroje nenajdete. Ve sklípku je sice ideální chládek, ale pokud by zde majitelé nechali třeba uzeniny, vína by mohla nasát cizí pach a ztratit tak svůj buket (vůni)!

Okoštujte!

Na koštování by si každý měl přivézt dost oblečení, protože správná teplota pro skladování vína se pohybuje mezi 11 až 12° C. Sedět v takové zimě bez pohybu, to vyžaduje několik vrstev svršků!

Samotnou atmosféru z koštování bílých, růžových i červených vín jste mohli pochytit z filmových hitů Bobule a 2 Bobule. Vinař koštýřem ze sudu natáhne vínko a prstem ho pak upouští do pohárků. „Tož poďme po tém!“ říkají s oblibou majitelé sklípků.

Ani se nenadějete a vinař už se bude otáčet, ze kterého soudku bude další košt. Zatímco budete zakusovat z připraveného prkénka nakrájený sýr či klobásku, číše se znovu naplní. „Toto je veltínské zelené. Ve vůni cítíme jemné tóny pepře a můžeme je poznat i v dochuti,“ třeba tak může pokračovat výklad…

Pochopitelně záleží na velikosti podzemních prostor, ale ať už na stojáka, nebo u připraveného posezení se degustace opakuje v pravidelných intervalech. Zavření pod zemí mezi vlhkými zdmi pak logicky budete klást otázky jen o vínu a nezřídka člověka napadne myšlenka zřídit si vlastní vinný sklípek.

Ano, i taková možnost existuje, a pokud máte volné statisíce, specializované firmy vám třeba pod kuchyní vykopou a vystaví sklípek na klíč. Ovšem dobrodružství z cesty, atmosféru moravského nářečí a víno rozlévané pár metrů od svahů vám domácí sklípek nenahradí. Tož na Moravu po tém!

Nabídka komerčního sklípku:

Degustace od 150 Kč/osobu
Degustace s přednáškou + občerstvení od 350 Kč/osobu
Degustace s přednáškou + občerstvení + večeře od 450/osobu
Cimbálová muzika cca 2500 Kč/hod
Ubytování nad sklípkem od 300 Kč/osobu

Okolí vybízí k výletům

Vinné sklípky pochopitelně najdete po celé Moravě. Ale svahy jižní Moravy jsou vínu zaslíbené, proto je ideální směřovat právě sem. A co víc, Jihomoravský kraj nabízí množství destinací k výletům, tak proč si den nezpříjemnit návštěvami okolí. Na pár kilometrech čtverečních se nachází Chráněná krajinná oblast Pálava, Dolní Věstonice, byl by hřích minout unikátní Lednicko-valtický areál, vyplatí se vyrazit na propast Macochu a dala by se vyjmenovávat další lákadla. Navíc na dojezd je Rakousko.

Nalepte si minci na památku

Stejně jako se drobáky hážou do kašny, lepí se na zvlhlé stropy vinných sklípků. Proč? Jednoduše na památku… Nikdy nevíte, kam vás nohy v budoucnu zavedou. A třeba až na stejné místo dorazíte za deset let, pohled na zezelenalou minci vám připomene, jak dobře jste tu popili. A popijete znovu…

Řízená degustace? Vše o víně během pár minut…

Je to trochu jako v kině. Majitelé sklípků, které se nacházejí pod chalupami, na zahradách, ale i v hotelích, připravují pro hosty množství programů. Základní je tzv. řízená degustace, při které se o přítomné stará vyškolený degustátor. Člověku se krom ochutnávky dostane výklad o právě koštovaných vínech, technologii výroby a často je v nabídce prohlídka vinařství, vinohradů a možnost vyzkoušet si práci na víně na vlastní kůži. Je na vás, jaký program si zvolíte a zaplatíte.

Autor: Marek Brož

14.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Angela Merkelová
AKTUALIZOVÁNO
5 7

První letošní úspěch Merkelové ve volbách. CDU jasně uspěla v Sársku

Masarykův onkologický ústav. Ilustrační foto.
14

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

AKTUALIZUJEME

Nejlepší poločas v historii ČR! Fotbalisté zničili San Marino šesti góly

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Povinné vítězství vyšperkované šesti góly. Čeští fotbalisté pod vedením trenéra Karla Jarolíma potvrdili roli favorita a na půdě San Marina zvítězili vysoko 6:0. V pátém duelu kvalifikace mistrovství světa si tak připsali druhou výhru. V Serravalle dokonce odehráli nejlepší půli v historii, fotbalovému trpaslíkovi vystřelili do pauzy pět branek.

Muž zemřel přímo na zastávce. Nezachránili ho řidič, kolemjdoucí ani lékaři

Plzeňští policisté vyjížděli krátce před nedělní půl desátou dopolední do Dopravní ulice na Nové Hospodě. Na zastávce MHD tam ležel 70letý muž bez známek života.

AKTUALIZOVÁNO

Vojenský konvoj dnes opustil ČR. Před kasárnami zasahovala policie

Konvoj americké a britské armády má za sebou přesun přes Českou republiku. Poslední, sedmá část konvoje překročila přechod do Polska v Náchodě po 15:00. Vojáci jeli přes ČR od soboty. Vojenská kolona čítající 125 vozidel a 550 lidí se přes Česko přesouvala z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

Útok v Berlíně: kriminalisté varovali před Amrim už před rokem

Kriminalisté v Severním Porýní-Vestfálsku už loni v březnu varovali, že by Tunisan Anis Amri mohl plánovat teroristický útok. Napsal to dnes list Bild am Sonntag. Amriho sledovaly německé úřady opakovaně, loni v prosinci ale stejně spáchal útok na vánoční trh v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí a desítky utrpěly zranění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies