„Na sjezdovkách je málo přírodního sněhu. Provozovatelé často ani nemohli zasněžovat," řekla Ľubica Styková ze společnosti Sitour, která sleduje podmínky k lyžování.

Zatímco loni o Vánocích bylo na Slovensku podle Stykové v provozu jen šest lyžařských středisek, nyní si zájemci o zimní sporty mohou v zemi pod Tatrami vybrat z desítky skiareálů, ve kterých ale mají lyžaři k dispozici pouze pětinu až polovinu z celkového počtu sjezdovek.

Na otevřených sjezdovkách v největším slovenském skiareálu pod horou Chopok v Nízkých Tatrách je 20 až 60 centimetrů sněhu. Přibližně půl metru sněhu na lyžařských tratích hlásí provozovatelé skiareálů v Tatranské Lomnici a na Štrbském Plesu ve Vysokých Tatrách, podobné sněhové podmínky má rovněž areál Roháče – Spálená v Západních Tatrách. V provozu je také areál na Donovalech na středním Slovensku a Winter park Martinky u severoslovenského města Martin.

Podmínky pro zimní sporty se v nejbližších dnech patrně příliš nezmění. Slovenští meteorologové výraznější ochlazení zatím neočekávají.

Největší lyžařská střediska na Slovensku před začátkem sezony mírně zvýšila ceny skipasů. Lyžaři a snowboardisté mladší 15 let musejí nově na sjezdovkách povinně používat ochrannou přilbu. Toto opatření má přispět ke snížení počtu úrazů.