Násilnosti, které vyvrcholily středečním masakrem, kdy zemřelo přes 630 demonstrantů, pokračují. Včera do káhirských ulic vyšly tisíce stoupenců svrženého prezidenta Mursího. Vzápětí začaly přicházet zprávy o prvních desítkách mrtvých.

„V souvislosti se zhoršováním bezpečnostní situace na celém území Egypta a nepředvídatelným dalším vývojem ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům do Egypta v současné době necestovat. Toto doporučení se týká i turistických resortů u Rudého moře," uvedlo ministerstvo na svých webových stránkách.

Nevycházet z hotelových rezortů!

Turistům, kteří jsou nyní v Egyptě, radí, aby až do odletu z hotelových komplexů nevycházeli. České cestovní kanceláře kvůli posledním událostem ruší nejbližší odlety do Egypta až do 26. srpna.

„S okamžitou platností pozastavujeme všechny nejbližší odlety do Egypta. Rozhodnutí o zrušení letů je především preventivní," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch. „Situace v resortech je stejně bezpečná, jako byla v minulých dnech," dodal. Většina klientů se podle něho vrátí pravidelnými lety během víkendu.

K obdobným opatřením přistoupily třeba i cestovní kanceláře Alexandria či Exim Tours. „Plánované nejbližší lety odletí do Egypta bez turistů a budou využity pouze k návratu turistů, kteří jsou v současné době v Egyptě," uvedl mluvčí Alexandrie Petr Šatný. V Egyptě je asi 5000 Čechů.

Cestovky vrací peníze

Cestovní kanceláře klientům většinou nabízejí jiné destinace. Pokud se klienti rozhodnou zájezd zcela zrušit, musejí počítat se storno poplatky. Mnohé cestovky ale prý peníze zákazníkům vrátí.

Podobně zareagovaly na poslední vývoj i další evropské státy, například Německo, Rusko či Itálie. Velká Británie turisty odrazuje hlavně od cest do Hurghady. Ruské cestovní kanceláře zastavily prodej zájezdů do Egypta. Německé cestovky TUI a Thomas Cook zrušily pro Němce všechny egyptské zájezdy až do 15. září. Dvě finské cestovní kanceláře plánují, že své turisty z Egypta předčasně odvezou „co nejdříve."

Násilnosti posledních dnů ostře odsoudili státníci z celého světa. Francouzský prezident François Hollande vyzývá ministry zahraničí EU, aby se začali situací zabývat. Sejít by se měli tento týden.

(jhr)