„V Evropské unii je turistika vnitřní záležitost," poznamenal Eurostat k tomu, že skoro 90 procent těch turistů, kteří loni v EU přespali, byla původem z některého jiného státu unie. Oněch deset procent nocí, které připadají na mimoevropské návštěvníky, však přesto loni znamenalo přes 300 milionů přespání v nějaké formě turistického zařízení.

Podle údajů Eurostatu tak v roce 2014 byli nejčastějšími turisty ze zemí mimo EU, kteří přespali v některé z unijních zemí, občané USA (17,8 procenta) a Ruska (14,9 procenta). Přestože Rusů oproti roku 2013 ubylo, bylo jich výrazně více než Číňanů (5,0 procenta), Japonců (3,7 procenta) a Brazilců (2,5 procenta) z dalších míst pomyslné tabulky. Počty turistů v Evropě ze zemí mimo EU dlouhodobě stoupají, ve srovnání s rokem 2005 to loni bylo o 75 procent více přespání. „Boom" oproti roku 2005 statistika ukazuje především u počtů návštěvníků z Číny (nárůst o 282 procent) a přes pokles mezi roky 2013 a 2014 také z Ruska (nárůst o 248 procent).

Údaje pro jednotlivé členské země EU se navzájem poměrně liší, důvodem jsou podle tiskové zprávy Eurostatu různé zeměpisné, historické, kulturní i jazykové faktory. Pro Američany jsou nejčastěji navštěvovanými evropskými zeměmi Velká Británie, Itálie a Francie. Rusové nejraději jezdí do Španělska, Řecka a Itálie a u Japonců vede Itálie a Francie.

Pro srovnání, zatímco z ruských turistů v EU ve Španělsku loni přespalo 18,4 procenta, v České republice to bylo procent sedm.

Česko ale patří mezi země s nadprůměrně vysokým počtem návštěvníků ze států mimo Evropskou unii. Na prvním místě je v tomto ohledu Kypr (40,3 procenta „turistických nocí"), následovaný Lotyšskem (31,2 procenta), Bulharskem (26,9 procenta), Litvou (24,2 procenta), Řeckem (24 procent) a právě také Českou republikou (21,2 procenta). U sousedního Slovenska přitom tento údaj dosahuje pouze hodnoty 8,6 procenta a země se tak s Polskem, Rumunskem, Nizozemskem, Německem, Belgií a Francií řadí mezi státy, kam míří méně než deset procent „mimounijních" turistů.

Pokud jde naopak o zájmy evropských turistů, tak v celoevropském průměru loni nejčastěji mimo EU přespávali v USA (14,1 procenta), Turecku (11,6 procenta) a ve Švýcarsku (4,9 procenta). V České republice vedou Egypt a Turecko, kde shodně přespalo 18 procent českých turistů, kteří zamířili na svých cestách mimo země Evropské unie.