Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nesmrdí, tváří se sladce, jsou ale slané. Laskominy z tvarůžků

Dnes startujeme již čtvrtou tematickou část našeho seriálu Poznáváme Česko. Po pohádkách, sakrálních stavbách a technických unikátech nastal ten správný čas na zklidnění a doplnění energie. V tomto týdnu vám přinese přehled restaurací, hospůdek, sklípků či minipivovarů. Po týdnu v Gastronomickém Česku pro vás chystáme opět trochu vzruchu, přineseme vám seznam adrenalinových center. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden. Dnes si na začátek dáme něco sladkého… a vlastně i slaného.

17.7.2017
SDÍLEJ:

Olomoucká provozovna loštické Tvarůžkové cukrárnyFoto: tvaruzkovacukrarna.cz

Když se řekne Haná, mnoho lidí si vybaví zlatavá pole táhnoucí se okolo řeky Moravy. Ale hodně lidí si nepochybně vzpomene na ve světě jedinečný, velmi zdravý a ještě víc aromatický sýr tvarůžky. V krajině pod Svatým Kopečkem se však nespokojili jen s tvarůžky na chlebu s máslem nebo jen tak k pivu. V Lošticích a v Olomouci dnes totiž najdete dokonce i tvarůžkové cukrárny.

V roce 2012 manželé Poštulkovi v Lošticích na Šumpersku, kde se vyrábějí jediné pravé tvarůžky, přejmenovali své lahůdkářství na Tvarůžkovou cukrárnu. Tehdy jedinou na světě. „Když jsme obchod v roce 2009 otevírali, zdál se nám název lahůdkářství nejpřiléhavější, ale časem se nám přestal líbit. Navíc sortiment tvarůžkových moučníků se z původního šátečku a krem-role podstatně rozrostl. Dnes jich prodáváme až dvacet, takže tvarůžky do názvu obchodu patří a přitáhnou pozornost,“ řekla Zdeňka Poštulková.

Nyní tak v jejich cukrárně v Komenského ulici mohou labužníci ochutnat tvarůžkový štrůdl, dortík, koláček, vdolek, šáteček, kremroli nebo třeba roládu. Tváří se sladce, ale jsou slané. „Základem většiny těch zákusků je doma vyrobené listové těsto a tvarůžková pěna, kterou podle typu zákusku doplňujeme například šunkou, špenátem a česnekem, oříšky nebo neslazenými povidly. Přišli jsme na to, že není dobré kombinovat moc chutí naráz,“ vysvětlila Zdeňka Poštulková.

Vše je zaručeně čerstvé, nic se nevyrábí do zásoby. Ani to není možné. Ingredience pocházejí většinou z regionu. Pokud zde nejsou dostupné, používají ty nejlepší, co jsou k dispozici, například Erbenův miletínský perník, kterým zdobí tvarůžkový vdolek.

Nové chuťovky vymýšlí Zdeňka Poštulková sama s manželem. „Jsme gurmáni, procestovali a ochutnali jsme celou Českou republiku. Navštívili jsme spoustu prestižních restaurací a dívali se kolem sebe, jak špičkoví kuchaři kombinují různé chutě. Máme rádi dobré víno a jídlo,“ říká Zdeňka Poštulková.

O oblíbenosti tvarůžkových slaných zákusků svědčí i expanze firmy rodiny Poštulkových do krajského města. Pobočka v Olomouci otevřela v roce 2015 a turisté ji najdou v samém srdci města v Denisově ulici. Olomoucká cukrárna má se svou loštickou kolegyní společné produkty, třeba oblíbený loštický šáteček, ale najdeme zde i jiné speciality. „V Olomouci máme rozšířenou nabídku tvarůžkových moučníků a doporučila bych naši specialitu, kterou je tvarůžkový tatarák s topinkami, nebo umíme skvělý tvarůžkový pohár,“ nabízela majitelka cukrárny Blanka Poštulková, dcera zakladatelů loštické cukrárny.

I přesto, že jde o slané laskominy, i u nich bychom našli sladké detaily. Třeba oříšek, perník nebo mák. „Ale vždy z toho vystoupí tvarůžek, stoprocentně slaná tvarůžková chuť. Ještě používáme povidla. Ochutnat je můžete třeba na tvarůžku a koláčku, jsou to přírodní jab-lečná, neslazená povidla,“ pokračovala Blanka Poštulková.

Kdo by chtěl tvarůžkové laskominy přivézt známým, měl by myslet na správné skladování. Blanka Poštulková prozradila, že nejlepší je skladovat je v místě, kde není ani zima ani teplo. „Jde o to, aby ještě chvilku zrály. Aby tvaroh, který je uprostřed, dozrál do žlutého, mazlavého tvarůžku. Ty jsou nejlepší,“ doplnila majitelka Tvarůžkové cukrárny.

Více informací na tvaruzkovacukrarna.cz

Kde tvarůžkové cukrárny najdete:
Loštice, Komenského 325
Otevírací doba: po-so 9.30-17.00, ne 11.00-17.00
Olomouc, Denisova 13
Otevírací doba: po-so 9.30-18.00, ne 13.00-18.00

NENÍ KOLÁČ JAKO KOLÁČ. ZÁLEŽÍ, VE KTERÉM CHODSKU VÁM HO UPEČOU
Chodské koláče jsou typickou pochoutkou Domažlicka. V létě se jich zde prodají desítky tisíc kusů. Není však koláč jako koláč. Liší se ty, které pekly hospodyňky v Horním a Dolním Chodsku. Dolní Chodsko včetně Domažlic bylo považováno za bohatší část regionu, proto se v něm pekly koláče bohatěji zdobené. Základní rozdíl je v použití tvarohu. Hornochodské koláče pouze zdobí v pruzích tvaroh, povidla, mák, na Dolním Chodsku se koláče potřou tvarohem po celém povrchu a až na něj přijdou mák a povidla.

Jak se tam dostanete: Koláče jsou dostupné v několika pekárnách na domažlickém náměstí.O
Otevírací doba: V týdnu po celý den, v sobotu dopoledne.
TIP Deníku: O Chodských slavnostech 11.-13. 8. budou všude.

V KLÁŠTERECKÉ ČOKOLATÉRII SE VAŠE CHUŤOVÉ BUŇKY DOSTANOU DO EXTÁZE
Hroudy mléčného karamelu, smetanového krému a hlavně čokoláda. Kila čokolády. Klášterec nad Ohří se může pyšnit podnikem, který v regionu nemá konkurenci, chuťové buňky místních mlsalů rozmazluje Čokolatérie U Karolíny. Tu vedou manželé Beranovi. „Dvakrát týdně máme výrobní den. Vyrábíme si čokoládový krém s velkým podílem smetany, který nejčastěji tvoří náplň pralinek. A potom odléváme a tvoříme samotné bonbony,“ popisuje Michal Beran. Vyrábějí si i krémy z karamelu, pasty z oříšků a nugát.

Jak se tam dostanete: Čokolatérii najdete v ulici Chomutovská, vedle informačního centra.
Otevírací doba: st-so 12.30-18.30
TIP Deníku: Dejte si dortík, jsou jejich vlajkovou lodí.

ŠTRAMBERSKÉ UŠI – POCHOUTKA PŘIPOMÍNAJÍCÍ MINULOST
Málokdo odolá, aby si ze Štramberka neodvezl Štramberské uši. Je to pečivo ve tvaru kornoutu, zdánlivě připomínající ucho, specifické chuti. V rámci EU se mu dostalo zeměpisného označení země původu. Dnes je jen devět provozoven, kde se může vyrábět. Prodávají se zpravidla v balení po deseti kusech, ve Štramberku je možno koupit ucho i jednotlivě, plněné například pařížskou šlehačkou. O původu se vypráví legenda. Péct se začaly na paměť záchrany před Tatary.Tradovalo se, že pobitým křesťanům uši utínali a posílali je chánovi jako důkaz dobytí území.

Jak se tam dostanete: Štramberk leží kousek od Kopřivnice, nejlepší je sjet z R48 na silnici 482.
TIP Deníku: Hrad s gotickou věží Trúba.

Ondřej Šulík, redakce

Autor: Redakce

17.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policisté vyšetřují na místě, kde k hrůzné události došlo.
AKTUALIZOVÁNO
8

V Doubici zavraždili mladou dívku, další bojuje o život

Tomio Okamura ve Sněmovně.
51 9

Piráti a Okamura ve Sněmovně, TOP 09 mimo, říká průzkum

Trump nám vyhlásil válku, tvrdí Severokorejci. Americké bombardéry sestřelíme

Ministr zahraničí Severní Koreje Ri Yong-ho dnes v New Yorku oznámil, že Pchongjang si vymezuje právo sestřelit americké bombardéry i v případě, že budou mimo severokorejský vzdušný prostor. USA podle něj Severní Koreji vyhlásily válku. Svět by si „měl jasně pamatovat“, že to byli první Američané, kdo válku deklaroval, prohlásil Ri Yong-ho. Bílý dům jeho slova označil za "absurdní".

VIDEO: Policie zasahuje. Drogy, kam se podíváš

Osm případů týkající se drogové kriminality řeší policisté v Chebu. Nejstaršímu zadrženému je 74 let. Policejní záběry odhalují například plně vybavenou pěstírnu marihuany.

Kanibalismus v Rusku: manželé měli sníst až třicet lidí

Podle ruských médií je manželský pár z Krásnodaru zodpovědný za smrt třiceti lidí, které měl údajně sníst. Vyšetřovatelé zatím podrobnější informace nezveřejnili. Videa a fotografie z vyšetřování se podařilo získat serveru Russia Today. Obviněni byli zatím ze smrti jedné ženy.

Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

Chovají se, jako kdyby jim tu všechno patřilo. Máme strach jít večer po ulici. Obchodníci z lokalit u nádraží, ale i lidé, kteří zde žijí, popisují, že atmosféra v Přerově v poslední době zhoustla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení