Labyrint chodeb tamního bývalého kaolinového dolu láká nejrůznější nadšence navzdory zákazům už řadu let, nicméně dnes je veřejnosti oficiálně uzavřen, protože v něm může být nebezpečno. Obec by podle starostky Štěpánky Bejčkové ráda, aby se to letos změnilo. Ovšem jestli se důl zpřístupní v roce 2018, říkat nechce.

Důl v německém Zinnwaldu: podzemní restaurace
Podzemí Krušných hor ukrývá unikátní česko-německou hranici. Podívejte se

„Hlavní slovo bude mít Báňský úřad, který rozhodne i o tom, jak velkou část dolu bude možné otevřít. My nějakou představu máme, ale vše musíme konzultovat s nimi,“ vysvětlila starostka.

Nevřeňský důl vloni posoudil statik, poté začaly hlavní přípravné práce. Na vybudování vstupního portálu se podíleli filmaři, kteří štoly pod vedením režiséra Marka Najbrta proměnili ve filmové peklo – pohádka Čertí brko, již v Nevřeni natáčeli, má přijít do kin letos na podzim. Na portál a další práce vloni obci přispěl také Krajský úřad, který letos Nevřeni posílá stotisícovou dotaci na „vybudování elektrického napojení pro důlní dílo“. V podstatě jde o to, důl zasíťovat.

Kaolinový dům v Nevřeni, to je doslova labyrint chodeb, který nadšence láká celé roky.
Kaolinový důl v Nevření posoudí statik, obec by ho ráda brzy otevřela

„Pro zpřístupnění to není nutné, ale kdybychom už teď u dolu elektřinu měli, bylo by vše jednodušší a rychlejší,“ míní starostka.

Důl u Nevřeně ukrývá rozlehlou síť chodeb, některé dosahují i osmnáctimetrové výšky a připomínají spíše sluje. Kaolin se tam těžil až do roku 1897, kdy se těžba přesunula k sousední obci Ledce.

V objektu, kde dříve sídlilo Tesco, byl otevřen Lidl a Hervis.
FOTOGALERIE: Prior ožil, ale je jisté, že ho časem zboří