Hudební vrchol Martinu Pánikovou teprve čeká. Ten požitkářský v podobě burčáku si ale dopřává opakovaně po valnou část dne. Slovenka, která je v Hustopečích na Burčákových slavnostech, se v sobotu odpoledne těší na krajany: večerní pódium je vyhrazené kapele No Name.

Slovenští muzikanti ověnčení řadou ocenění se o druhém programovém dnu stanou razítkem závěru povedených slavností. Ty jsou v Hustopečích stěžejní událostí turistické sezony. „Líbí se mi také ukázky lidových řemesel. Je fajn, že si je dokážete zachovat," oceňuje Pániková, jež dorazila s dalšími zájemci speciálně vypraveným autobusem.

V sobotu jsou jedněmi z mnoha tisíc návštěvníků, kteří do města vína a mandloní přijíždí za zábavou složenou z několika částí: burčáku, vína, hudby, folkloru, historie či recese.

Centrum slavností – Dukelské náměstí – je obsypané lidmi z nejrůznějších koutů České republiky i blízkých zahraničních zemí.

Například Marie Sandersová má v občanském průkazu napsanou Ostravu, jižní Moravu si ale zamilovala. Burčákových slavností se účastní poprvé. Po vycházce madloňovou stezkou a návštěvě rozhledny odpočívá na jedné z laviček. „Mám ráda burčák i víno. Dříve jsem byla hlavně v Mikulově a na Pálavě. Do Hustopečí jsem vyrazila na radu známého, který sem jezdí zhruba dvacet let," vypráví Sandersová.

Chválí, ale neopomíná ani výtku. Slavnosti pokládá za akci pro rodiny s dětmi, zaráží ji ale nízký počet míst nabízejících nealkoholické nápoje pro malé návštěvníky.

Přesto u ní převažují hlavně pozitivní dojmy. „Líbí se mi, že mohu ochutnat a srovnat burčáky z různých odrůd hroznů. To v Ostravě nejde. Tam je třeba navštívit prověřenou vinotéku, jinak mám o původu suroviny pochybnosti," líčí žena, zatímco se na náměstí hlásí o pozornost dětské folklorní soubory.

Um zrovna předvádí Hanýsek ze Šakvic, když se po druhé hodině odpolední hlavy otáčí k historickému průvodu. Kolem se zvedá les rukou třímajících mobily. Lidé fotí, natáčí videa. Další pokřikují.

„Hoď aspoň nějaký zlaťák," míří k jednomu z konšelů.

Ten s odpovědí neváhá: „Sám mám málo."

Situace podtrhuje uvolněnou atmosféru, která slavnosti v Hustopečích provází. Jana Hrádková z městského odboru marketingu a kultury, který událost pořádá, odhaduje, že po dobu akce prochází hustopečským náměstím přibližně dvacet tisíc lidí. „Jde ale o hrubý odhad. Přesnější číslo budeme znát v pondělí," říká pořadatelka.

Program se daří plnit bez výraznějších potíží.

Po setmění se mikrofonu na pódiu ujímá kapela No Name. „Fantastická atmosféra, výborný závěr," neskrývá Hrádková nadšení.